16 Юли, 2017 05:45 26 956 11

Колко всъщност е полезен чесънът?

  • чесън-
  • зеленчук-
  • полезен-
  • лечебен-
  • помага-
  • панацея-
  • лек-
  • средство-
  • вълшебен-
  • природен лек

Миризмата на този зеленчук е единственият му недостатък

Колко всъщност е полезен чесънът? - 1
Снимки: shutterstock

Освен че придава невероятен вкус на ястията ни, чесън е много полезен. Много полезен ли? НЕ! Той е панацея! Този лют и миризлив зеленчук оказва изключително благотворно въздействие върху организма ни.

От хилядолетия чесънът се споменава в различни медицински източници като универсална панацея за лечение на всякакви болести. Неговите вълшебни свойства са прославени в исторически документи, датиращи от преди 5000 години, а Питагор го нарича "цар на всички подправки". И има защо.

Благодарение на изключително разнообразния си химичен състав, той е богат на хранителни вещества, витамини (А, В1, В2) и минерали. Едно изследване на японски учени показва, че в 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30.8 г въглехидрати, 6.2 г белтъчини, 1.5 г целулоза, 0.2 г мазнини, 0.15 г желязо, 0.2 г фосфор, 0.15 г аскорбинова киселина.

Този зеленчук съдържа и над 200 биоактивни съставки, които влияят изключително благотворно върху целия ни организъм.

Вижте част от невероятните му свойства и за какви болежки може да ви бъде полезен:

Колко всъщност е полезен чесънът?

Чесънът повдига либидото
Ако по време на вечеря избягвате чесъна заради миризмата му, пропускате да се възползвате от качествата му като афродизиак.

Чесънът може да ни предпази от кърлежите
Учени са открили, че хората, консумирали чесън в продължение на 5 месеца, са по-малко застрашени от ухапването не тези кръвосмучещи гадинки, в сравнение с онези, които избягват да хапват миризливия зеленчук. По същия начин чесънът може да намали и заплахата, която представляват комарите.

Чесънът облекчава ухапванията от насекоми
Намажете засегнатото място със сурова скилидка чесън.

Чесънът е ефективен срещу гъбички
Сред активните вещества, които се съдържат в чесъна, са и диалилсулфидите (серните съединения), които помагат в борбата с гъбичките. Тези съединения защитават организма от свободните радикали, като по този начин превръщат чесъна в мощен антиоксидант. Освен това намаляват симптомите на сърбеж и зачервяване при различни кожни заболявания.

Чесънът спомага за контрола върху астмата
Три скилидки чесън могат да спомогнат при настъпването на астматичен пристъп за по-лесното му овладяване.

Чесънът се бори с настинки
Две скилидки чесън, смачкани в хаванче, се приемат при появата на първите симптоми на настинка. В състава на чесъна се съдържат и микроелементите германий и селен, които спомагат за подсилване на имунната система. Научно доказано е, че друга съставка на чесъна — алицинът, е изключително силен антибактериален агент. 1 мг. алицин се равнява на 15 единици пеницилин. Когато ядете чесън, алицинът, който се съдържа в него навлиза в кръвоносната система и "дезинфектира" белите дробове, вътрешните органи и кожата.

Колко всъщност е полезен чесънът?

Чесън лекува акне
Кожата се маже със смес от чесън, мед, куркума и калиев битартарат (съединение на калия, което се използва при производството на вино и за хлебни изделия). Това действие на зеленчука също се дължи на магическия алицин.

Чесънът помага на организма ни по-бързо да излекува порязвания и ожулвания
Нараненото място се намазва с вода, в която е накиснат суров чесън. Процедурата надали е много безболезнена или приятна, но поне раната ще ви мъчи за по-кратко време.

Чесънът помага при разстройство
Приемът на чесън при диария спомага за борбата с бактериите, които я причиняват.

Чесънът може да успокои болката ви, ако ви мъчи зъб
Сдъвчете скилидка чесън и задръжте върху болния зъб за няколко минути. Причината за облекчението се крие в магическия му състав.

Чесънът помага при проблеми с щитовидната жлеза
Сред многобройните химични елементи в състава на този зеленчук се нарежда и йодът. Именно той може успешно да регулира дейността на щитовидната жлеза когато тя е с намалена функция (хипертиреоидно състояние на щитовидната жлеза). Това заболяване се развива, когато този жизненоважен орган не успява да произвежда необходимото количество хормони, от които се нуждае организмът. Заради големите количества йод, чесънът е чудесен природен лек заедно с копривата, която също е изключително богата на йод.

Ендокринологът д-р Янко Николов дава рецепта за по-добро функциониране на жлезата: Смесват се един килограм мед, 300 г счукани орехови ядки, 100 г обелен чесън и 50 г семена от копър и се варят на водна баня около половин час. От сместа се приема по една супена лъжица на гладно.

Колко всъщност е полезен чесънът?

Чесънът предпазва организма от тежки метали
Сулфурните съединения, които се съдържат в чесъна, могат да защитят тялото от вредните въздействия на тежки метали, както и да намалят страничните ефекти от излагането на такива, като главоболие и високо кръвно налягане.

Чесънът може да прочисти натрупванията в артериите
С възрастта артериите губят гъвкавостта си, в резултат на което стават по-твърди и се задръстват. Но чесънът може да се справи с това, благодарение на лецитина, друга негова съставна част, която спомага за премахването на мастни натрупвания и за превръщането на мазнините в енергия при обмяната на веществата. Лецитинът доказано намалява концентрацията на LDL-холестерол като повишава концентрацията на HDL-холестерол в кръвта (с 9 до 25%).

Чесънът може да намали риска от рак на дебелото черво
Приемането на високи дози чесън в продължение на 12 месеца може да намали рискът от формирането на нови тумори. Неотдавна в състава на чесъна е открит химичният елемент германий, който е с изразени противотуморни свойства.

Чесънът може да намали кръвното налягане
Има изследвания, които откриват, че приемът на чесън може да свали високото кръвно с до 8%.

Колко всъщност е полезен чесънът?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    69 3 Отговор
    Жулете яко чесън,особено преди среща с нова мацка!!!!
  • 2 Стиви

    42 4 Отговор
    Пази от кърлежи,както и от хора,конкурира скункса.
  • 3 Shmeker

    78 2 Отговор
    Е как ще мирише лошо, просто мирише на чесън.
  • 4 onq s konq

    42 7 Отговор
    Най-важното не се споменава- че низа чесън на врата ПАЗИ ОТ ВСЯКАКВИ ЗЛИ ДУХОВЕ

    Коментиран от #5

  • 5 Вярно е

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон-тук си прав..имаш + от мен...Имаше една бабичка на село,за която казваха че имала лоши очи-в която къща да влезе-все нещо лошо се случваше там..Я добитък ще умре,я някой от семейството ще се разборлее,я пожар ще стане...И най-важното е,че тая бабичка беше много нахална-влизаше през портите като у дома си...Та дядо ми(лека му пръст) взел та сложил над портите плитка чесън---- дълга над 2 метра..--и тая дъртата вещица от тогава не влизаще в дома ни.Тогава бях много малък-ама чувах как дядо и баба си говореха.Всяка година сменяха чесъна-и всичко беше спокойно.А бабичката докато беше жива у нас не влезе-минаваше бързо-бързо по другата страна на улицата.
  • 6 Plovdiv

    17 6 Отговор
    Познавам човек, който се излекува от рак, след като няколко месеца ядеше по три глави чесън на ден...

    Коментиран от #7

  • 7 Така е

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "Plovdiv":

    Туморите се "хранят" със захар, месо и тестени изделия от днешната глутенова модифицирана пшеница и днешната мая за хляб, която е несмилаем продукт. Туморите "мразят" сода бикарбонат, лимон, чесън, джинджифил, някои гъби и билки и лечебния глад, защото им пречат да се развиват.
  • 8 Vasik Atanasova

    3 16 Отговор
    ГАНЬОВСКА РАБОТА
    А ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ И КОЛКО Е ВРЕДЕН
    НЕКА ЧОВЕКА ДА ИМА ГАСТРИТ ИЛИ ЯЗВА НА СТОМАХА
    И ДА ВЪЧИ ЧЕСЪН ЧЕ ДА ВИДИМ КВО СТАВА

    Коментиран от #9

  • 9 Vulpes

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Vasik Atanasova":

    Да ти обесня как да ядеш чесън без да те боли гастрит и ще ме споменаваш цял живот. Вземи скелидка чесън и я разрежи на две,вътре ще видиш сърцевината на скилидката.....премахни я,тя е причината поради която получаваш киселини! А и не само за хората с гастрит. Аз винаги я махам въпреки че нямам стомашни проблеми.
  • 10 Шаран БГ

    9 2 Отговор
    Древните са казали : НИЩО ПРЕКАЛЕНО ! Всичко с мярка и с разум ! Когато си шеташ на вкусовете и лакомията - никой не може да ти помогне!Баба ми често казваше : ГЪРЛО ДЪНО НЯМА !! и прекратяваше яденето когато и беше най-сладко. А още по-умни и учени хора твърдят, че ХРАНИТЕ СА НАШЕТО ЛЕКАРСТВО ! Навярно е така, но не бива да се прекалява с количеството !!!!
  • 11 ХАМАЛИ 72 ЕООД СОФИЯ--0893480394.

    1 0 Отговор
    Яжте повече чесън