Last news in Fakti

8 Август, 2017 10:11 4 488 6

Новото атрактивно място за инвестиции

  • костал-
  • пазарджик-
  • инвестиции-
  • попов
Новото атрактивно място за инвестиции - 1
Снимки: М. Богданова ©

София се запълни, Пловдив е на път да го последна. Какво остава за инвеститорите? Съвсем логично те започват да се насочват към градове, разположени между столицата и най-големия град, разположен в Южна България. Това е Пазарджик. Акцентът е върху развитието на промишлената зона. А след инвестицията на германската холдингова компания „Костал” несъмнено градът ще стане още по-атрактивен за чуждестранни предприемачи. Какви са плановете, как ще се реши проблемът с недостигът на работна ръка? Отговор за читателите на Факти.бг даде кметът на града Тодор Попов.

Господин Попов, с какво Пазарджик е привлекателен за инвеститорите?

Пазарджик е на добро логистично място и това е нашият коз. Да си средно голям град до София и Пловдив има своите предимства, но и своите недостатъци. Недостатъците са, че всъщност активната работна ръка, в някаква степен, се изсмуква от града и отива да работиНовото атрактивно място за инвестиции

за по-високо възнаграждение в по-големия град. Част от хората остават там, а други пътуват всеки ден. Предимствата на град като Пазарджик са, че тук сме по-конкурентоспособни по отношение на цена на работна сила и като логистика, защото градът е на удобно място в центъра на България.

Пазарджик им е ддобра дестинация. София вече се напълни. Пловдив също и започва да „отича”. Естествено е в един момент да се погледне към тази дестинация.

През 2018 г. „Костал” ще изградят още една мощност за 1000 служители. Купили са терен от 60 декара, които смятат да натоварят. В момента са натоварени само 20 декара. Покрай подобен тип инвеститори съм бил свидетел как се променя цялата морфология на местния бизнес, тъй като покрай тях ще възникват още десетки компании със съпътстващ бизнес.

Какво търсят инвеститорите?

Намираме се в бившата икономическа зона преди 1989 г. Тя е много голяма и има абсолютно всичко – път, вода, ток, газ. Не е необходимо да се правят нови зони. Считам, че трябва да променим морфологията на местното обучение. Ще трябва да организираме така учебния процес, че например Механотехникумът, който все още съществува, да бъде изпълнен с ново съдържание, защото тези компании трябва да ползват кадри. Над 5000 души пътуват ежедневно извън Пазарджик и работят. Поне половината имат интерес при равни и по-добри условия да останат да си работят тук.

Имате ли запитвания от други инвеститори?

Винаги има такива, но запитванията са едно, а реалните стъпки са съвсем различно. Като цяло интересът към района съществува, а с тази стъпка, според мен, той ще се повиши.

Със запълването на Пловдив част от инвестициите ще се насочат ли към Пазарджик?

Природата не търпи празни пространства. София няма накъде да се разширява. От едната страна е Витоша, от другата планина, а от третата отрови от Кремиковско поле. Естествено погледите се насочват към Пловдив. А той се запълни и е естествено някъде по средата да се случи и другото запълване, а интересът към България поради ред причини расте и то предимно от германска страна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Либен

    2 0 Отговор
    Това звучи, като изсмукано :-) Работодателите са на колене.
  • 2 Гого

    3 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува за тази година инвестициите са стигнали дъното едва 200 милиона за сравнение Албания 4 милиарда!
  • 3 гост 2

    2 0 Отговор
    Особенно с квалифицираната работна ръка на мургавите от кв.Изток Пазарджик е най привлекателното място за инвестиране.Пък и те (жителите на кв.Изток и околните села ) му помогнаха най много да стане кмет за 3-ти мандат.Нищо мечтите са безплатни.
  • 4 София

    1 0 Отговор
    При нормално управление трчбва да се наложи инвеститорите да търсят градове и села извън София. Но при диктатурата на партийците и чиновниците всичко е оставено на самотек
  • 5 мсимов

    4 0 Отговор
    работна ръка колкото искаш,пълно е с ислямизирани цигани
  • 6 Някой

    0 0 Отговор
    По принцип е така.Обаче вместо да иска пари под масата и да слуша останалите бизнесмени можеше да допусне няколко завода още преди това .Индустриалната зона в Пазарджик има голям потенциал тя си е направена просто искаше да се подържа .