Last news in Fakti

12 Август, 2017 08:00 1 309 0

Нагласи: Политиците и Дизелгейт

  • дизелгейт-
  • германия-
  • избори

Германските избиратели не проявяват никакво разбиране към производителите на автомобили

Нагласи: Политиците и Дизелгейт - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лоша оценка за политиката - в скандала с дизеловите автомобили тя не посмя да настъпи интересите на производителите. Съответно всички губят подкрепа, вкл. и Меркел, сочат данните за нагласите през август.

Германските избиратели не проявяват никакво разбиране към производителите на автомобили и сътворения от тях скандал с вредните емисии на дизеловите двигатели. 57 на сто от германците са загубили доверие в автомобилния бранш, сочат резултатите от актуално допитване, направено от Инфратест димап по поръчка на обществената телевизия ARD и вестник "Ди Велт".

67% от гражданите са на мнение,

че отговорните политици не упражняват достатъчно натиск върху автомобилната индустрия за овладяването на кризата. Много избиратели не одобряват тесните връзки между политиката и автомобилните концерни. Налага се мнението, че политиците се ръководят повече от интересите на автомобилопроизводителите, и далеч по-малко от убеждения, свързани със защитата на околната среда и опазването на здравето на гражданите. 66 процента биха желали обратното - политиката да защитава първо околната среда и здравето на хората.

Това поведение на политиците е повлияло негативно и на одобрението за правителството: едва 47 на сто от германците са доволни от неговата работа. За сравнение: през май подкрепата за правителството беше 55 процента. Рейтинг губят всички - и управляващите, и опозицията. Така например одобрението за Ангела Меркел от Християндемократическия съюз (ХДС) е спаднало с 10 пункта. С 59 на сто одобрение канцлерката е на трето място сред най-одобряваните германски политици - след финансовия министър Волфганг Шойбле (ХДС) и външния министър Зигмар Габриел от Социалдемократическата партия /ГСДП/. Нейният кандидат за канцлер Мартин Шулц също губи рейтинг: подкрепа за него се е сринала до 33% - най-ниската откакто е номиниран за поста.

Трайни нагласи

Въпреки че в сравнение с последното допитване незначително губи одобрение, канцлерката Меркел няма причина да се тревожи, че може да загуби поста си. На въпроса кого биха избрали за канцлер, 52% от германците сочат Меркел, която запазва солидната си преднина пред Мартин Шулц. Да припомним, че през февруари и март т.г. кандидатът на социалдемократите почти беше догонил Меркел в нагласите.

Така 6 седмици преди изборите за Бундестаг като цяло не се забелязва промяна в нагласите. ХДС/ХСС нямат основание да се боят, че социалдемократите могат да им отнемат изборната победа - преднината им пред тях е цели 15%. Ако изборите за Бундестаг биха се провели тази неделя, консерваторите биха получили - както и през юли - 39 на сто от гласовете. За социалдемократите пък биха гласували едва 24 на сто от избирателите. След началния ръст на одобрението за Шулц през пролетта, сега ГСДП слиза до предишните си стойности на подкрепа.

Ожесточена се очертава да бъде надпреварата за третото място: по-малките партии имат близки резултати - по около 8 процента си поделят Зелените, свободните демократи и "Алтернатива за Германия". Ако те задържат тези стойности на одобрение, за свободните демократи това ще означава, че биха се завърнали в Бундестага, а за "Алтернатива за Германия" - че за първи път биха влезли в парламента. Лявата партия събира засега 9% подкрепа.

На финалната права

Много избиратели обаче ще решат за кого да гласуват в последния момент преди изборите на 24 септември. Така че резултатите от това августовско допитване показват настроенията преди началото на горещата и решителна фаза на изборната борба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА