12 Август, 2017 22:03 1 966 3

Бивш канцлер на Германия в борда на "Роснефт"

  • герхард шрьодер-
  • роснефт-
  • петрол-
  • нефт-
  • северен поток-
  • газпром

Руското правителство предложи Герхард Шрьодер да влезе в ръководството на компанията

Бивш канцлер на Германия в борда на "Роснефт" - 1
Снимки: БТА/АР

Руското правителство предложи бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, дългогодишен приятел на Владимир Путин, за член на директорския съвет на полудържавния петролен гигант "Роснефт", обект на западни санкции, съобщиха световните агенции.

Оглавявал социалдемократическото правителство на Германия от 1998 до 2005 г., Шрьодер отпразнува в компанията на Путин своя 70-годишен юбилей на тържество, уредено в един от дворците в Санкт Петербург в разгара на украинската криза.

Той се обяви публично срещу антируските санкции, а сега ръководи съвета на акционерите в контролираното от "Газпром" дружество оператор на тръбопровода "Северен поток", пренасящ руски газ за Германия през Балтийско море, напомня АР.

Правителството предложи в борда на "Роснефт" да влязат трима кандидати като представители на Руската федерация, включително енергийният министър Александър Новак. Другите двама са Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, и шефът на "Роснефт" Игор Сечин. Още четирима са номинирани за независими директори - наред с Шрьодер това са Доналд Хъмфрийз, бивш ковчежник на "ЕксонМобил", управляващият директор на "Норд стрийм" Матиас Варниг и Олег Вюгин, професор от руското Висше училище за икономика, уточнява ТАСС, като се позовава на правителствения сайт.

Бивш канцлер на Германия в борда на "Роснефт"

На 29 септември предстои извънредно събрание на акционерите на "Роснефт" в Санкт Петербург, където ще се обсъди изплащането на дивиденти за първото шестмесечие от 2017 г. и се очаква да бъде избран нов състав на борда на директорите, който в момента не включва енергийния министър Новак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 извънредно събрание

    2 3 Отговор
    Русия тва-онова ама някой май се ориентира доста добре в съвременният икономически хаос, покрай всичките тея войни и режими. Вече 300 пъти написах, че провокациите в С.Корея целят натиск върху азиатските борси и изкуствено повишаване на долара заради размириците на Корейският п-в, които ще ударят икономиките на Китай и Япония! Сега с тази нова криптовалута Биткойн+БитК-кеш САЩ целят размазването на дълга си, обаче всички се усетиха и почнаха да наливат, както навремето с ПИРАМИДИТЕ, та се налага да се измислят нови и нови клонове на валутата ))) Не знам дали ме разбрахте ама политика и лобистика е ЗЛАТО + карати, колкото повече политика, толкова повече злато, колкото повече лобисти, толкова повече си вдигаш каратите на златото ) Шрьодер хич не знае, какво прави - може и да са го принудили, а?! ))

    Коментиран от #2

  • 2 PST

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "извънредно събрание":

    БРАВО бе . икономически пиян гений ! На антифриз ли си или на препарат за вани !
  • 3 Ами да

    1 0 Отговор
    Какво ли не правят парите, които "не миришат"?!? И у нас е пълно с подобни кириякстефчофци в ДПС!