Last news in Fakti

13 Август, 2017 12:58 1 133 0

Лондон: Няма таен план за оставането ни в ЕС

  • брекзит-
  • великобритания-
  • лондон-
  • ес-
  • брюксел-
  • преговори-
  • тереза мей

Обединеното кралство няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка" след Брекзита през 2019 г., твърдят британски министри

Лондон: Няма таен план за оставането ни в ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

Великобритания няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка" и след Брекзита през 2019 г. ще напусне единния пазар и митническия съюз, обещаха двама британски министри в интервю за в. Sunday Telegraph.

След като имаха разногласия за необходимостта от евентуален преходен период след излизане на Обединеното кралство от ЕС, което по план трябва да стане през март 2019 г., министърът на финансите Филип Хамънд - привърженик на варианта с прехода - и министърът на търговията Лиъм Фокс, който беше против, изглежда са сближили вижданията си.

"Искаме икономиката ни да остане силна и динамична в този период на промени. Това означава, че предприятията трябва да могат да бъдат сигурни, че когато само след 20 месеца напуснем ЕС, те няма да се окажат на ръба на пропастта. Поради това смятаме, че ограничен преходен период ще е важен за насърчаване на националните ни интереси и за гарантиране на по-голяма сигурност на предприятията. Този период обаче не може да е безкраен, това не може да тайна вратичка за оставане в ЕС", посочват пред вестника Хамънд и Фокс.

Лондон: Няма таен план за оставането ни в ЕС

В този период Великобритания ще е извън митническия съюз и ще се явява "трета страна", а не страна по европейските договори, твърдят министрите.

Преговорите с Евросъюза за Брекзит започнаха през юни с обсъждане на три ключови въпроса: бъдещите права на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, уреждането на финансовите ангажименти при раздялата и ирландската граница. Разногласията в британското правителството обаче породиха у някои европейски дипломати опасения, че преговорите ще се забавят по липса на яснота от британска страна, при положение че дискусиите за бъдещите търговски отношения би трябвало да започнат през октомври.

Нов кръг преговори е планиран за края на август в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: