16 Август, 2017 11:16 54 344 27

Къщите около София – новият хит сред купувачите

  • къщи-
  • софия-
  • arco-
  • пазар
Къщите около София – новият хит сред купувачите - 1
Снимка: М. Богданова ©

По време на бума на пазара през 2007-2009 г. освен жилищата по-заможните купувачи предпочетоха да се изнесат към южните райони на София в къщи. Разбира се, след кризата се наблюдаваше обратната тенденция. Може би оттогава остана асоциацията, че когато при анализите за пазара на сегмента „къщи” при недвижимите имоти първата аналогия винаги е нова (в повечето случаи луксозна) къща в „престижните юни райони”.

От началото на 2017 г. отново се забелязва вълна на сделки с къщи. Този път обаче ситуацията е коренно различна, обясняват брокери. Темпът на поскъпване на жилища и този на къщите в диапазон до 40 км. около София е различен. Това доведе до ситуация на пазара, при която клиентът може да избира дали да си купи 3-стаен апартамент в „Младост” например за 110 000 EUR, или къща на същата цена в близки около столицата селца.

Какви са особеностите и тенденциите в сегмента, за читателите на imot.bg обяснява Ивайло Цветанов, главен консултант жилищни имоти в агенция за недвижими имоти.

Господин Цветанов, наблюдава ли се сезонност при продажбата на къщи в близост около София и колко бързо се реализират сделки с този вид имоти?

Няма сезонност при покупко-продажбата на къщи. Всеки имот си има някакъв стадии, в който се реализира сделка. При балансирана цена продажбата може да се реализира доста бързо. А ако се наблюдава разминаване в цената, сделката може да се забави.

С какво по-различни са критериите при покупка на къща от тези на жилища?

Особеното е, че за разлика от жилищата, при къщите важен фактор е наличието на дворно място. То трябва да бъде с правилна форма, както и самата къща да е с добри параметри.

Българинът търси къщи със собствен двор поради културни наслагвания. Избягват се къщи в затворени комплекси. Може да е в комплекс, но е важно да си имат собствен двор.

В кои райони е съсредоточено търсенето и какво е съотношението на търсене при търсене къщи в и извън затворен комплекс?

Според няма точно определен район, в който да е съсредоточено търсенето. Например, има интерес към северната част на София, където са селата Мрамор, Мировляне.

Прави впечатление, че хора които имат жилище в северната част на София предпочитат да си вземат и къща в тази част на столицата, защото им е по-близко за пътуване. Търсят къща, която да е в близост до квартала, в който живеят.

Що се отнася до финансирането, повечето хора разчитат на собствени средства и съвсем малка част (ако е над техните възможности) се ориентират към кредитиране.

Покупките са предимно с цел собствено ползване, а не с цел инвестиция. Има хора, които живеят в София и вече желаят да са извън столицата, например на около 40 км и с наличието на градски транспорт. Идеята е, че ако нещо се случи с колата, могат да ползват обществения транспорт.

Повечето предлагани къщи са построени през 70-те и 80-те години на миналия век.

В кой ценови диапазон се ориентират купувачите?

Около 100 000 EUR. По-малко е търсенето в по-горния клас около 250 000 EUR. За имотите, които са около 40 км. около София търсенето е в ценовите диапазони между 40 000 EUR и 50 000 EUR.

Виждаме, че цените на жилищата в София се покачват непрекъснато, макар и бавно и ако клиент иска да си купи един по-просторен тристаен апартамент трябва да даде около 100 000 – 120 000 EUR, а за тези пари може да се купи къща около София в прилично състояние.

Напоследък е модно да се говори за по-екологичен начин на живот. Правилно ли ще бъде, ако кажем, че желанието да се живее в къща е част от тази тенденция?

Да. Както се ориентират към биохрани, така се ориентират и към по-екологичен начин на живот. Покупката на къща е свързана с промяната на нагласата на живеене именно към по-здравословен начин на живот.

Какъв процент на отстъпка може да се постигне между офертна цена и тази, на която реално се сключа сделка?

Постигат се много добри цени. Възможно е имот, който е офериран за 40 000 EUR, да се продаде за 30 000 EUR.

Има ли някакви специфики при оформянето на документите на този тип имоти?

Част от тези къщи са надстроявани и не са узаконени. Само тук има малко „подводни камъни”. При самата регулация има изместване на линиите, но е важно да кажем, че и самите нотариуси имат някаква степен на допустимост и го вземат под внимание при изповядването на сделката.

Наблюдава ли се инвестиционен интерес към строителството на къщи – малки, не луксозни, среден клас?

По-скоро интересът е към къщи над средния клас. Около 100 000-150 000 EUR не се изглаждат. По-скоро около 200 000 EUR.

Новото е, че парите на бъдещите собственици са по-добре защитени. Схемата, която възприемат повечето предприемачи е клиентът да плати 10% от стойността на имота, като сумата е в ескроу сметка. При завършване на обекта се изплащат останалите 90%. Това дава голяма сигурност на купувача, тъй като ако нещо се случи, той знае, че ще може да си върне парите. В същото време инвеститора също знае, че за да разполага със сумата трябва да завърши обекта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алф

    45 44 Отговор
    Тряя си много тъп да налееш +50000еуро за кутия в софия при положение че къща излиза 15-20000 лв

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Лъки

    95 9 Отговор

    До коментар #1 от "алф":

    И къде около Сф. има за 10к евро имот? И колко ще струва да заживееш нормално в него?
    Някой да дефинира "около София", защото ако е до 150 км около Сф. може и да се намери някой кокошарник.
    Иначе съм за тази тенденция. Аз самият се изнесох от центъра, където винаги съм живял. Само дето къща с двор, и то хубава къща, която само освежих стъпи малко над 100к, но кефа е незаменим. сега пътувам до работа точно толкова време, колкото преди се мъчех да намеря място за паркиране в центъра.
  • 3 гост

    84 21 Отговор
    Стига с платени неверни факти да се налива в мелницата на фирмите за недвижими имоти, полуумрели от глад
  • 4 фгхйфгхй

    67 5 Отговор
    Дали има повишено търсене на къщи около София не знам, Мога да кажа само за 4-5 човека, които познавам и от София се изнесоха именно в къщи на около десетина км от Околомръстното. Мечтата на хората от провинцията е да живеят в апартамент в софия, мечтата на тия, които живеят в софия е да живеят в къща до софия. Макар и господинчото дето са го интервюирали да послъгва - цените на апартамента и къщата не са идентични. Прилична къща за живеене с ДОСТАТЪЧНО дворно място излиза малко по-скъпо от тристаен апартамент, но инвестицията определено си струва.
  • 5 Експерт

    23 14 Отговор
    Коповайте сега лихвите са ниски :)

    -Финансов екперт
  • 6 Генералът

    33 19 Отговор
    Кандидат-гражданите се превръщат в кандидат-селяни.
  • 7 гощо

    51 8 Отговор
    Не става около София,много м...л по селата,обикалях гледах не става!!!! Има ли м...ли в селото или в съседното нищо не правим!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Кристиян

    68 11 Отговор

    До коментар #7 от "гощо":

    В София циганите са повече от всички села взети заедно в България. Признайте си - просто ви мързи да свършите нещо по двора или вътре защото квадратурата е голяма и предпочитате да си лежите в две или три стаички по цял ден цял живот. А тези които копнеят да живеят в къща пък нямат никаква възможност. Такъв е живота. В днешно време излиза в пъти по евтино не да купиш, а да си построиш къща. Аз съм живял и в апартамент и мога да кажа че няма нищо по-хубаво от живота в къщата и в пъти по-чистия въздух в подножието на планините около София. Винаги има какво да се прави за да не скучаеш и нямаш нужда от малко безполезно куче да ти запълва времето и да минира паркове и градинки където трябва да играе новото поколение. Тук кучето трябва да е дворно и да пази. Колите са ви по тротоарите. Пече ги по цял ден слънцето, зимата гният и майките с колички и възрастните хора не могат да се придвижват свободно. Тук имате гараж. Всъщност не се сещам за минуси на къщата, а за още много плюсове.

    Коментиран от #21

  • 9 Кристиян

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "алф":

    Не тъп а мързелив, ама не си признават апартаментаджийте и се оправдават с лошата локация извън центъра с метра рейсове високи сметки и един тон подобни простотий
  • 10 факт

    34 5 Отговор
    Сравнението с 2008 г. е малко стряскащо. Отново се надува балонът на недвижимите имоти.
  • 11 паметлив

    31 6 Отговор
    А си мръднал на почивка и си оставил къщата без надзор, а си я заварил готова за боядисване като се върнеш. Няма спасение от кражбите! Решението е - вън от територията Циганомутростан!

    Коментиран от #12

  • 12 Лъки

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "паметлив":

    В апартамента викаш е по-безопасно а?
    Камери, сот, куче пазач и най-важното - читави съседи, дето да хвърлят по едно око. Не мисля, че от към сигурност разликата не е голяма. Има начини да се обезопасят нещата, а и в къща по лесно се крият ценните вещи.
  • 13 гларус

    34 23 Отговор
    за тези пари ще вземеш 3 къщи на 5 км от морето Ако някои смята ,че София е град да се застреля по добре
  • 14 ГОСТ

    52 9 Отговор
    Къща в околностите на големия град е хубаво нещо, ама не е за всеки. При положение, че имаш семейство и малки деца, които дълги години трябва да разнасяш до училище, до спортни зали, школи, занимални, и прочие места, отдалечената къща не е подходящото масто за живеене. Единия от родителите трябва да си стои в къщи и да не работи, и да се санимава само с превоза но децата по всичките тези места. Да живееш в отдалечена къща би било целесъобразно само ако децата са ти пораснали достатъчно, че да могат сами да се придвижват. Дотогава най удобно от логистична гледна точка е обитаването на апартамент, по възможност намиращ се най- близо до училището.
  • 15 Панела life

    67 3 Отговор
    ОБАЧЕ НИКОЙ НЕ ОБЯСНЯВА: КАК СЕ ИЗКАРВАТ 100 000 евро у нас с честна работа?

    Коментиран от #16

  • 16 100 000 ЕВРО

    22 8 Отговор

    До коментар #15 от "Панела life":

    Нека аз да ти кажа: 20-30 години труд и лишения...

    Коментиран от #17

  • 17 Панела life

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "100 000 ЕВРО":

    Приятел, че ние няма да живеем толкова...
  • 18 Гост

    12 1 Отговор
    100 евро се изкарват. Или се взимат с кредит. Но къща за 100 евро иска още 50 до 100, за да стане годна за живеене обикновено - защото гражданите сме с претенции, не като селяните. А много хора подценяват инвестицията след покупката.
  • 19 Гост

    6 3 Отговор
    Не винаги е по-евтино да построиш, вместо да купиш. Първо разправии поне една година. Второ, "американските къщи", както ги наричат не са без пари - като се тегли чертата излизат с около 20% по-евтино, не повече, от тухлените. Трето, тухлените са два вида - за едните няма да коментирам, те са тип селски. Строиш без съвременните удобства. А вторите са с модерни удобства и това струва пари. Обявяват се едни цени по медиите 350, 500 евро на квадрат, но накрая под 700 не ще да е паднало. Така 200 квадрата ди отиват на 150 - 200 евра, което е по-изгодно от апартамент 100 квадрата за същите пари тук, в София, каквато е реалността. А 150 бона тук имат или могат да заемат от банка с доходите си десетки хиляди хора. Две мениджърски заплати позволяват такъв кредит без да си престъпник или на сто години. Само да имаш и парцела. Хъхъ. Или и той още кинти, но тук са скъпи, трябва да отидеш на село яко нямаш 100 - 600 бона в евро за парцел, зависи от квартала и площта, която те интересува.
  • 20 Гост

    12 2 Отговор
    В селата около София е трудно да отгледаш деца, на които да им дадеш бъдеще, защото е много тичане, единия направо не трябва да работи или сте смазани. А бъдеще не е склададжия или мама да те уреди в предприятието, където и тя работи за жълти стотинки.
  • 21 filo

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кристиян":

    Разбира се, че да построиш къща излиза по-скъпо, отколкото да си купиш. Да не говорим колко ядове си спестяваш. Минуса да живееш в къща е по-високата цена на придобиване и поддръжка на къщата и двора, което и отнема допълнително време и нерви. Тези недостатъци на къщата не са никак маловажни. Затова аз лично предпочитем да живея в апартамент.
  • 22 Софиянец

    3 2 Отговор
    Около София има малки градчета-Своге, Костинброд,Сливница.Мисля,че това е най добрия избор за къща извън столицата
  • 23 sanduco

    3 0 Отговор
    Доста забавно интервю..... Според текста се виждало, че имотите в София се покачвали непрекъснато, а от друга страна можело 25% отстъпка от офертните цени от 40000е на 30000е.....

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Ай стига, бе!

    5 1 Отговор
    На тази цена можете да си купите къща в Австрия!
    Предимството: внасяте 5 години пенсионни осигуровки (около 150 евро/месец) и при навършване на пенсионна възраст получавате 14 (няма грешка!) пъти в годината по 1000 евро... Е?
  • 25 Сеуенин

    4 0 Отговор
    Яжте кренвирши от уидъл и био преторени домати от Красно село и живейте у партаментити. Язе си живеем у селу и ям пресни яйца с червени жалтъци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.