Таксиметровите шофьори излизат на протест през септември (ВИДЕО)

25 Август, 2017 16:50
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2540
Автор: Маргарита Илиева
Това ще стане като се изисква свидетелство за съдимост, справка от КАТ за извършени нарушения и справка от ДАИ за извършени такива. Има предложение на изпит да се явяват тези водачи, които системно са извършвали нарушения по Закон за автомобилните превози

"Колегите от бранша са в стачна готовност и се очаква до средата на септември да се види, дали ще имат предложения от Министерството на транспорта и от браншовите организации, да се вкарат промени в закона така, че подновяването на професионалната им квалификация да става само по документи. Това ще стане като се изисква свидетелство за съдимост, справка от КАТ за извършени нарушения и справка от ДАИ за извършени такива. Има предложение на изпит да се явяват тези водачи, които системно са извършвали нарушения по Закон за автомобилните превози", това каза Сава Комитов, председател на "АТСБ".

На въпрос докога ще ни мамят фалшивите таксиджии и какви мерки са необходими, за да се премахнат редица нерегламентирани практики, като некоректно поставени таксиметрови апарати, Комитов отговори, че голяма част от таксиметровите апарати биват манипулирани с помощта на помпи, но самите апарати са поставени както трябва от лицензирани сервизи, но след това се прилагат разни хватки, за да бъде манипулирана сметката.

"Повечето таксиметрови апарати биват манипулирани с помощта на помпи, но самите апарати са поставени както трябва от лицензирани сервизи, но след това се прилагат разни хватки, за да бъде манипулирана сметката. Много е трудно да бъдат хванати, защото в 99 % от случаите автомобилът е лична собственост и няма как да се влезе, за да се види какво има и какво няма. Таксито трябва да бъде поръчано през телефон. Задължително трябва да се вземе и касов бон, след като се слезе от колата", категоричен е Комитов.

Освен това, той допълни, че голяма част от фирмите работят по договор с големи фирми и возят техните служители, вериги магазини, заведения и персонал.

"Там всичко се случва с договор през фирмата майка. Колегите от нощна смяна предпочитат да работят в Студентски град, заради младите", допълни той.