Last news in Fakti

27 Август, 2017 14:27 2 595 0

Четири сезона в Пирин - рай за децата

  • пирин-
  • национален парк-
  • бъндерица
Четири сезона в Пирин - рай за децата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради уникалната си природа Национален парк "Пирин" през 1983 г. (заедно с биосферния резерват "Сребърна") е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и природно наследство.

Паркът обхваща почти целия Северен Пирин, където попадат красивите водосборни басейни на реките Бъндерица и Демяница. Представлява неповторимо съчетание на богат растителен и животински свят и разнообразен алпийски и крастов релеф - величествени пирамидални върхове и зъбери, дълбоки циркуси с кристални езера, живописни трогови долини с моренни валове и бистри пенливи реки, многобройни пропасти и пещери.

На територията на парка се намират всички пирински езера (около 160).

В парка има над 2000 висши растения, от които 113 са редки и застрашени видове. Голямото богатство на парка са естествените вековни гори от реликтните бяла и черна мура. Горският пояс завършва с непристъпни клекови формации. Паркът има международно значение като местообитание за мечки, вълци и диви кози.

Четири сезона в Пирин - рай за децата

Пирин планина предлага отлични възможности за планински и ски туризъм с природните си дадености и курорти – Банско, Добринище, Предела, хижа „Попови ливади”, хижа „Каменица” и други. Планинският туризъм ни изправя лице в лице с красотата на българските планини. Той е подходящ за всички възрасти.

Национален парк "Пирин" е гостоприемен през всички годишни сезони, но нека не забравяме, че за да се наслади на красотите му, човек трябва да подхожда отговорно и да пази природата чиста. Това е истинското значение на думата екология. Отговорността на всеки един от нас да опазва природните богатства, докато се разхожда пеш, наблюдавайки овцете, които пасат на пистите. Или докато кара велосипед със семейството си. Докато похапва вкусно на пикник, но и докато възпитава отговорно отношение у най-малките. Децата се забавляват в планината разхождайки се, спускайки се по водни пързалки или играейки в детски кътове. Ето как те могат да заобичат природата. Там малчуганите ще се чувстват много по-добре, много по-свободни и щастливи да тичат на воля.

В Пирин са създадени отлични условия за всякакви екологичносъобразни дейности – разходки, планински преходи, наблюдение на птици, животни и растения, посещение на природни забележителности и много други. Основна и водеща обаче винаги е мисълта за съхраняване на природата.

Това е Пирин – природа, приятелство, себепознание, но и самосъзнание и мотивиране на позитивна нагласа за опазване на околната среда.

Четири сезона в Пирин - рай за децата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА