14 Септември, 2017 07:28 3 965 18

14 септември 1918 г. Битката при Добро поле

  • добро поле-
  • антанта-
  • първа световна война-
  • нападение

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии

На 14 септември 1918 г. започва атаката на Антантата при Добро поле.

През есента на 1918 г. Антантата решава да приключи с малка България. Замисълът е чрез два пробива при Добро поле и при Дойран 600-хилядната ни армия в Македония да попадне в "чувал" и да бъде ликвидирана, а страната ни окупирана и извадена от войната.

Румънците искат всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия — до Места и Искър. Планът тръгва успешно — французите успяват да пробият нашата отбрана при Добро поле. В този момент, когато фронтът рухва, а в тила избухва метеж, една-единствена българска дивизия ще спаси страната си от смъртна опасност. 34 500 мъже от Плевен, Ловеч, Троян и околиите им ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в цялата й история.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи. На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от Първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпак

    51 0 Отговор
    Когато фактите говорят, и боговете мълчат
  • 2 бббббб

    42 0 Отговор
    Вече няма армия,няма патриотизъм,няма държава.Само предатели политици и история,която се подменя умишлено от тях в момента.
  • 3 Пеньо

    27 3 Отговор
    Това е история, с която можем да се гордеем! А с какво се гордеят безродниците путинофили и соросоиди?
  • 4 кирил

    29 0 Отговор
    по важни са последните редове,как се уважават бившите противници от западните сили. край солун и до днес в английското гробище,великобритания поддържа и гробовете на български военни.честванията и панахидите се правят общи.
  • 5 момчилов

    1 9 Отговор
    това е част от истината с която се гордеем.другата част е че 100 000 българска армия е обкръжена и се предава.България капитулира първа,след нея е турция

    Коментиран от #13

  • 6 Kcaniba

    23 12 Отговор
    09.09.1944г.с окупацията на червената армия , България тръгва в пагубна посока

    Коментиран от #8

  • 7 Борис

    24 0 Отговор
    БЪЛГАРИ е имало и винаги ще има.
  • 8 Борис

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Да претположим че си прав.А след 90г накъде тръгнахме?

    Коментиран от #12

  • 9 иван

    20 0 Отговор
    Преклон
  • 10 dynamo

    36 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
  • 11 Гост

    29 0 Отговор
    Поклон!!! Хубаво е, че има с какво да се гордеем в миналото, но добре е да има и с какво да се гордеем в настоящето! За жалост, не е много...
  • 12 Гоуст

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Борис":

    Не, моето момче. След 1944 къде тръгнахме? Защото до 1939 България е била развита страна и след това почва изтребление на елита и затъпяване на населението - всеки на полето и с говедо
  • 13 ВМОРО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "момчилов":

    Коя българска армия е обкръжена и се предава?
  • 14 Историк

    8 4 Отговор
    Много неверни данни, много грешки и откровени глупости има в тази "статия".
    Силите са 30 000 българи срещу 40-42 000 войници на Антантата, в оръдията сме горе-долу наравно, а 440 картечници имат англичаните, а не ние - тук имаме само около 100.
    Девета Плевенска губи 2000 души, а не 500 ! Антантата - около 12 000. Що за преувеличения има в статията, кому е нужно това ? Нито е най-голямата загуба за англичаните - сравнено с битката при Сома Дойран е нищо, нито на нашите им е било толкова леко. Истината не принизява победата, напротив, като пишете лъжи и преувеличения, се гаврите с паметта на дедите си !

    Коментиран от #15

  • 15 ВМОРО

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Г-н "Историк"! В статията става дума за кампанията от 1918 година. Вашите твърдения са верни, но важат за кампанията от пролетта на 1917 година. Правете разлика!
  • 16 Spewn1

    5 1 Отговор
    Ние им печелихме битките, а те ни губеха войните.
  • 17 Киро

    11 1 Отговор
    Някой знае ли какво се случва с Българският Герой от Дойран - Ген. Вазов, след като СССР окупира България и техните комунистически изчадия плъзват из страната?

    "Непосредствено след 9 септември репресиите се насочват и към победителя от Дойран. Заедно с вярната му съпруга Мария Горанова и сина Иван са принудени да напуснат София, като се установяват в Тетевен, откъдето е родом Мария. На 20 май 1945 година след сърдечен удар генералът склопява очи. Погребението му е почти нелегално. На гроба му е поставен обикновен дървен кръст само с името му. Години по-късно гробището е унищожено с багери за построяването на почивна станция на профсъюзите, а костите на генерала са захвърлени, гробът му заличен. Тогавашният главен архитект на Тетевен Цв. Пиперков успява да ги спаси, като ги събира в чувал и ги предава на близките му в София, които ги препогребват."

    Да се знае кой е врагът на България и Българите!
  • 18 Различен

    19 1 Отговор
    Поклон пред подвига и мъжеството на нашите деди и бащи!!!
    Тъжната статистика е, че печелим на бойното поле, а губим на дипломатическото!!!
    И България тръгва по едно стръмно нанадолнище, след като забравя за "Чиста и Свята Република" и решава да има "ЦАР"!!
    Царската фамилия довежда България до 4 национални катастрофи, включително и управлението на Симеончо!!
    Убити и унищожени са всички национални идеали, предадени са ценностите ни, България е поставена в услуга на Германия и ние губим всичко!
    Поклон и вечна признателност на героите, на измъчения и изстрадал български народ, на дедите и прадедите ни, на черните вдовишки забрадки, на бежанците от нашата си земя, останали в чужди държави!
    А не като сегашните "емигранти" тръгнали по света, да търсят на работата лекото и на хляба мекото, забравили къде са израснали и кой се е грижил за тях! Зарязали род и родина, вместо са тук в България и заедно да се борим и стремим към едно по-добро бъдеще, вместо да оставяме тази прекрасна земя на цигани, турци и бъдещи "българи" с арабски и африкански корени!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове