12 Септември, 2017 18:11 6 714 24

Такева: Камерите в училище са пагубни и незаконни (ВИДЕО)

  • камери-
  • учители-
  • образование

Една част от родителите гледат на учителя като на прислужник, смята председателят на СБУ

Такева: Камерите в училище са пагубни и незаконни (ВИДЕО) - 1
Янка Такева

"Международно изследване показва, че средната възраст на българския учител е 49-52 години. В Европа се върви към удължаване на трудовия живот, така че да не спекулираме с възрастовата структура на учителите", призова от студиото на ФАКТИ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

Според нея по-големият проблем е липсата на желание сред сега завършващите висше образование млади педагози да влязат в образователната система.

"Една голяма част от родителите гледат на учителя не като на учител, а като на прислужник: "Я, включете камерите в класната стая, в детската градина, да видим как се държат прислужниците с нашите деца". Когато започнат общество и родител да се бъркат в образованието, повярвайте, че идва крахът на българската образователната система", категорична бе Янка Такева.

"Камерите в класните стаи и детските градини са пагубни, не само за децата, не само за учителите. Когато учителят знае, че е наблюдаван всяка част от секундата на работното си място в класната стая, той е изкуствен, той не е истински учител, който може да предаде знанията, да възпитава с поведение и отношение. Присъствието на камерите не е законно", каза още Такева.

Защо председателят на СБУ смята, че делегираните бюджети на училищата са работили успешно само през първите две години, ще има ли край порочната практика общини да получават пари, за да закриват училища, по коя граница не са останали български училища, гледайте интервюто с Янка Такева:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 35 Отговор
    Дърта комунистка която е била децата на времето нека това не го оттърва

    Коментиран от #24

  • 2 Христо

    48 13 Отговор
    Тази безсрамна и корумпирана баба, няма ли най - накрая да я махнат, стига е лапала и давала акъл.
  • 3 Morgoth

    40 9 Отговор
    Изкуствен си първите 2 дена - тия в Биг Брадър нали ги виждаме, за ден-два свикват с камерите и почват да се държат нормално. Иначе поне в училище камерите са много по-полезни за следене на децата отколкото на учителите - когато две са се сбили зад гърба на учителя и всяко казва, че другото е виновно може много лесно да се провери записа.
  • 4 Ваня

    23 33 Отговор
    Най-лесно е да плюем,без да мислим!!!Права е жената!
  • 5 Доктор Оро

    39 9 Отговор
    Тези, които преподават качествено и увличат с пример и са лидери, не се страхуват от камери. Проблемът не е в децата, а в учителите. Масата са цинични, брутални, искат да намачкат децата и да ги убедят как трябва да ходят на уроци при удачния колега. Последният пък канализира поток от частни ученици обратно. Няма перспектива, няма кариерно израстване, системата генерира озлобени учители, в дъното на социалната пирамида и те си го изкарват на децата. В провинцията има все още остатъци учителски морал, но в София и големите градове е брутално. Няма елитни и неелитни училища. Директорите са удобни парашутисти, номенклатури и лижат задници в общини и регионални инспекторати за позиция. Това е. а тази отдавна е с минал срок на годност!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    9 25 Отговор
    На чужд гръб и сто тояги са много.... Само плюете друго не можете, комплексирани малки хорица.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пламен

    26 7 Отговор
    За намаляване на тормоза в у-ще, камерите са добър инструмент.
  • 10 боко

    24 5 Отговор
    Образователната система отдавна е на дъното, тази ще говори, че камерите предвещават крах...кой я сложи там, и как досега нито един нормален човек не стана министър?
  • 11 китайче

    15 10 Отговор
    Пожелавам на всички хейтъри да им сложат на тях по няколко камери да ги следят на работното им място !!!!!
  • 12 БКП

    15 6 Отговор
    камерите не били законни!? Кое е законно и кое не, решава прокуратурата!!!
  • 13 УМИШЛЕНО НЕ ИСКАТ КАМЕРИ

    10 0 Отговор
    Естествено че срещу малките побойници камерите са вредни и незаконни . Ако децата се заставят да не се пребиват по между си докато са ученици , нали като пораснат няма да бъдат побойници и престъпници от което губи правовата система . . . А щом за нея нещо не носи доход , дори и в бъдеще то не се приема и не се одобрява . Виж децата да излязат почти печени побойници и бандити без да са обучавани какво е право - ето това е основната мисия на нашето училище . Завършваш училище на 18г. без да знаеш какво е закон и право а си длъжен изведнъж да спазваш всички закони за които нямаш никаква представа и обучение . И незнанието им не те оправдава !!! Това носи добри доходи на правосъдието !! За това - никакви камери срещу побойници и мошеници излизащи от училище . . . Големите ни институции и власти имат парична изгода да има побойници и престъпници не познаващи законите и гледащи само кой кого да ограби и пребие , за да си имат после работа и печалба от раздаване на правосъдие !
  • 14 Пеко Таков

    7 1 Отговор
    : Когато започнат общество и родител да се бъркат в образованието, повярвайте, че идва крахът на българската образователната система", категорична бе Янка Такева.
    Тая мутринско-поръчкова синдикалистка трябва да бъде пратена незабавно в пенсия,а дъщеря и уволнена от вечното зам.областното губернаторство на София-град ! Никое правителство не смее да уволни маминото детенце,което не ходи на работа,но получава 2000 лв. заплата !
  • 15 Тривиално

    5 2 Отговор
    Истината е в ниското заплащане. Сега ще има бърза реакция, че учителството не е въпрос на пари. Но сегашното заплащане е миерно. И трябва да е поне два пъти по-високо и то не след 5 години, а сега. Тогава ще има наплив на качествени учители. А Такева не е представител на учителите, а просто човек в системата, която ги експлоатира. Така че камерите не са проблем, не са проблем и учителите и децата, а обществото, което е загърбило образованието. Гледа простотиите кати БигБрадър и подобни, но не мислят за образованието на децата им
  • 16 Тигъра Димитър

    3 0 Отговор
    Другарки и другари, госпожи и господа, голяма омраза има в обществото ни, не се понасяме, спорим зверски, искаме да се унищожим един друг. Двама се карат, трети им се смее на глупостта и печели. Тъй мисля аз.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Emperorex

    7 1 Отговор
    Не виждам какъв е проблема че има камери това ще е добре и за двете страни.Много фирми си имат камери и хората работят без проблем,какво значение има дали си учител или шивачка примерно и те наблюдават,като си вършиш работата всичко е наред.
  • 19 Киро

    6 0 Отговор
    Повече даже да има
  • 20 Пипи

    4 3 Отговор
    Какъв хубав сериал може да се направи, не ЗА, а ОТ състоянието на българското училище... Назначаваха се за учители полуграмотни, говорещи на диалект, крещящи и груби персони, с примитивен мироглед, за малка заплатка. В цял свят има вече камери навсякъде, тя пък ще ги премахва. Не, трябва да се сложат и още, и още, защото положението е страшно, дотам са докарани нещата.
  • 21 ////

    4 2 Отговор
    Благодарение на специалисти като нея, пропада главоломно нивото на образованието. С камери и без камери, когато образователния ценз на учителя е нисък, то на какво ще научи децата и децата не са задължени да го уважават, уважението се печели .
  • 22 баба комунистка

    4 0 Отговор
    Ей, не измряха тия комунисти, объркаха ни живота, нашия и на децата ни.
    Камерите са много полезни, защото защитават учителите, ако възникне проблем. Учениците скачат на бой на учителите, разбиват мебелите, от учители съм чувал, че всички те, искат да има камери, само другарката от БКП не иска.
    Само, като и чуя фамилията и хващам къра, това не е нормална държава!
  • 23 баба комунистка

    5 0 Отговор
    Учителите искат да има камери!!!!!!!!!
    Аз поне, колкото с колкото и учители да съм говорил, всички искат да има камери, защото с малките хюмненца от 9-10-11-12 клас е много опасно да се работи, вадят ножове, бият учителите, чупят мебелите, бият се до смърт един друг, за това учителите искат да се чувстват по защитени с камерите!
    Това е истината, другарката от компартията ЛЪЖЕ!
  • 24 ГОСПОДИН НИКОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    БАБА ТИ И ДЯДО ТИ СЕ ТВ СА ГЛЕДАЛИ И СА ЗАЧЕНАТИ ПОД ПОГЛЕДА НЯ БИГ БРАДЪР ЛИ.....