13 Септември, 2017 20:39 1 582 18

Румен Радев: Когато има гангрена, трябва скалпел

  • румен радев-
  • президент-
  • престъпност-
  • съдебна реформа-
  • външна политика

Президентът Румен Радев определи периода на първите си 235 дни на „Дондуков”-2 като "динамичен, много натоварен. Много дейности, които бих групирал в няколко приоритета - суверенитет, законност, външна политика". Той коментира важни въпроси за страната в интервю за "Нова телевизия".

"Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика", допълни държавният глава.

Борбата с престъпността

"Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време" - така Радев коментира дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златев.

Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната.

За съдебната реформа

Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон:

1. С каква цел правим антикорупционния закон?;

2. Какъв ефект очакваме от него?;

3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава.

Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно събиране на информация до държавно обвинение", допълни той.

"Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трябва да събира информация, да разследва и да обвинява".

Случаят "КТБ"

"Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случая трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще.

Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му. ", изтъкна Радев.

Отношенията с Москва

„Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси”, заяви президентът относно доклада на правителството, който посочва Москва като заплаха за националната ни сигурност.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа.

Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев.

Той даде за пример френският президент Емануел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.

"Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни той в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната.

Правомощията на президента

Радев беше категоричен, че няма намерение да инициира референдум, който би разширил правомощията му: "Не съм повдигал този въпрос. От самото начало заявявам, че ще спазвам българската Конституция. В момента има перфектен баланс на властта".

За новия председател на ВАС

"Редно е от чисто процедурна гледна точка председателят на Върховния административен съд да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет.

Още повече за първи път имаме състав на ВСС, който вече е избран по последните поправки в Конституцията от 2015 г. където изборът вече е много по-широк и много по-демократичен. Този нов състав ще работи с председателя на ВАС. Така би било логично според мен", коментира държавният глава.

Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от юристи, с което приканват президентът да не разписва указа за неговото назначение, Радев заяви: "В момента проучвам въпроса. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СРА СРА СРАботало

    11 1 Отговор
    КОНФИСКАЦИЯ е другото име на СКАЛПЕЛа ама нали знаем кой ще ревне пръв... Онея с хотелите, заводите, застрахователните дружества, холдингите, дискотеките, Калинките и СОД/СОТ фирмите!!! Трябва решителност и воля ама нали всичко зависи от КОНЦИТЕ!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Патриот

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "СРА СРА СРАботало":

    А именно същите са си накупили правителство депутати, съдии, прокурори, които няма да позволят промяна на статуквото.

    Коментиран от #3

  • 3 язсъммуфен

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    А президента? А забравих, той е независим и с висок морал!
  • 4 Фриман

    1 2 Отговор
    Олеле! Къде е този баланс на властта? Щом президент не иска да взема инициатива и да направи порядък вътре, самия парламент няма да го направи никога! Римско право, римско право...колко пъти сената в Рим беше упразнен? Засега чувам само отговорки от президента, който пази баланс между Москва и Вашенгтон. Добра стратегия, но низо ново! Не е ли по-добре да правите акцент върху положението вътре в страната? Направете туризъм в България първо, така или иначе основното е дадено от природа, остана само няколко правилни указа да подпишите!
  • 5 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    9 0 Отговор
    По тая логика трябва да се заколят всички 240 гангренясали душици, които се разхождат в събранието.
  • 6 Пенсионера

    1 6 Отговор
    Да му дадем едно самолетче от 3,40 лв. да си играе тогава. Хората се скапват работейки и не им стигат заплати и пенсии, а той се уморил да седи там. Според него всичко ни е наред , по добре нищо да не пипа че гафовете му бяха прекалено много. Честни избори ??? Направо бяха по честни, даже най честни, даже цял свят видя що значи честни избори. Можем да консултираме и кака Меркел да го копира че успехът и гарантиран. Ужассс
  • 7 Нима ГАРГА на ГАРГА ОКО ще вади?

    3 3 Отговор
    Само във Умно село - Ху, Ха а така, У бре, де бре, Ха така. Клоунада, димни завеси, мъпет шоу, МАНА МАНА! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИБИРАМЕ, ВРЕМЕ Е ДА СЕ КОСТЮМИРАМЕ, КУКЛЕНОТО ШОУО ЗАПОЧВА. ВЧЕРА КАТО ГОТВИХ, ЗОГОРИХ ВОДАТА. МАНА, МАНА!
  • 8 Гого

    4 4 Отговор
    Само заучени фрази и нищо повече.

    Коментиран от #9

  • 9 дрън дрън

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Вие, какво очаквате от човек, който е избран от властта, много ясно, че няма да тръгне срещу тях.
    Идеята за "президента" е да уталагва страстите и да говори общи приказки, параван, зад който се крият истинските престъпници.
    Истински промени в България могат да възникнат само и единствено чрез груба сила, чрез танковете, всичко друго е лижим да те лажем.
  • 10 Обективно погледнато

    5 1 Отговор
    Да получаваш 10 000 хил. лева заплата на месец плюс осигоровки, командировки, безплатна храна почивки и т.н е едно, а да получаваш 350-400 лв. е съвсем друго. Иначе сладки приказки се говорят много от 27 г. насам. Намалете ножицата в заплатите на държавните служители и обикновенните хора, чак тогава някой може да повярва какво говорите.
  • 11 Пеньо

    4 1 Отговор
    Партията, която те издигна, използва ли скалпел?
  • 12 АГЕНТ ТЕНЕВ

    2 0 Отговор
    28 ГОДИНИ БЛА....БЛА....БЛА..БЛА.......
    НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА БЕ....?

    ВАЖНИ СА ДЕЛАТА.....НЕ ДУМИТЕ..........ЩОТО...

    НА ДУМИ..ВСИЧКИ СЕ ОБИЧАМЕ...
  • 13 Румба сега летиш без КОМПАС и навигация

    0 1 Отговор
    Държава без стратегия и план, просто ти не знаеш защо си там. НОСЯТ МЕ МАМО. ВЛАЧАТ МЕ ! НАРОДА НЕ Е ЧУЛ КАКВО ГО ОЧАКВА ТАЗИ ГОДИНА, ЩО ЩЕ Е ДОГОДИНА И Т.Н. РУМБА ТИ СИ КАТО ББ Дон КОРЛЕОНЕ, жалки Родопски Гайди. ПОЗОР!
  • 14 Лети независим

    0 0 Отговор
    Защото, нищо не зависи от него.
  • 15 ФАМИЛИЯТА ПРЕДИ ВСИЧКО

    1 0 Отговор
    Днес в парламента и МС, няма НАРОД или Държава, днес в има ФАМИЛИИ , ВСИЧКО СЕ ПОДЧИНЯВА В ИМЕТО НА ПАПА, МАМА И Я - ВМЕСТЕ МЪЙ МАФИОТСКАЯ СЕМИЯ ! А НАРОДА ? А бе неме занимавай с глупости ве!
  • 16 ПЛАН БЕ ГАЙДО, ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ

    0 1 Отговор
    ПЛАН за полети имаше а за Държавата нямаш. Къде ЛЕТИШ И КЪДЕ ЩЕ КАЦАМЕ С ТЕБЕ БЕ, ГАЙДО!
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    "Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време" - Не трябва време, а силна ръка, воля и дупе, за да има реални резултати. Ама, като гледам, надали....
  • 18 Господ

    0 1 Отговор
    Кой викаш е президент на България !???? Ама за какво досега сме имали президенти,кой ги поставя на тази позиция и какво вършат!????? Знаете ли сегашния за кого работи,ами прочетете в Уикипедия де!!!! и предишния също,американски служители ,нажционални предатели
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове