22 Септември, 2017 12:16 1 461 13

Ще правим колония на Луната

  • луна-
  • колоония-
  • учени

100 души ще живеят там до 2040 г.

До 2040 г. 100 души ще живеят на Луната, съобщи PHYS.org.

Те ще се снабдяват с вода чрез топене на лед. Жилища и инструменти ще си правят чрез 3D принтер. Тогава ще има възможност да се отглеждат растителни култури в почвата на нашия спътник, като дори ще могат да се организират летящи спортове.

Според Бернард Фоин, който е посланик на Европейската космическа агенция за проекта „Село на Луната“, тези цели са напълно разумни и осъществими.

На Европейския планетарен наччен конгрес в Рига през тази седмица, той заяви, че очаква скоро човечеството да има постоянно присъствие на Луната. Според него до 2030 г. там могат да се установят до 10 души – учени. До 2040 г. те могат да нараснат до 100.

Шефът на Европейската космическа агенция Ян Вьонер не изключи Международната космическа станция да бъде заменена с постоянна лунна колония.

В момента учените целят да покажат, че на Луната може да се развива индустриална дейност. С базалта и вулканичната скала там могат да се осигурят материали, за изработване на обекти от 3D принтер.

Често срещаното тяло Хелий- 3 пък теоретично може да се използва за производството на по-чиста ядрена енергия.

Според експерти всичко ще се реши от сътрудничеството между международните космически агенции и частния сектор, които могат да спечелят от ресурсите, които се намират на спътника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 македонче

    15 0 Отговор
    Ааа визи не даваме!
  • 2 Еее

    7 1 Отговор
    Пълни измислици.
  • 3 Лост

    21 0 Отговор
    Африканците идват в Европа, европейците отиват на Луната, добре сме!
  • 4 Бесен Язовец

    9 1 Отговор
    Да си вземат и една крава за мляко

    Коментиран от #11

  • 5 коки

    7 1 Отговор
    то Марс се пренасели сега отидохме и на Луната
  • 6 Варна

    4 0 Отговор
    Всичко много добре, само не ми е ясно как ще се справят с радиацията... - Визирам слънчевата радиация, на която ще са изложени предвид на факта, че ще са по- близо до слънцето и на луната няма озонов слой...
    Вероятно ще трябва да слагат дебели оловни панели, които разбира се тежат и ще представляват проблем при транспортирането.
    Не знам! ... - Малко ми е "Х"

    Коментиран от #7, #10

  • 7 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    А каква е радиацията на Луната? Ако е повърхностна просто копаят под повърхността и ще им е много по-лесно изграждането на база. Е, няма да е като в холивудски филм - с прозрачни куполи и хубава гледка, но е доста по-практично решение от конструкторска гледна точка, а много по-малко материали. Ако е проникваща обаче няма как да избягат от оловният кожух. Все пак нека първо човечеството кацне, пък после да си фантазира за бази и колонии, щото едно е на филм, друго е в реалността!
  • 8 един

    2 0 Отговор
    Що сме толкова жалки, че си мислим, че като ни се позволи да е-м м....та на собствената си планета, сега и ще отидем да го правим на някоя друга спокойно, и така без проблем дори цялата слънчева система да се срине, ние пак ще оцелеем. Това може да го мисли само един наистина болен и умиращ кокоши мозък, който поставя в центъра на съществуването единствено себе си и собственото си о целяване на всяка цена...
  • 9 Хохи

    0 0 Отговор
    Егати и простотиите.
    Луната, божеееее мнго ИЗМРЪЗНАЛИ журналя.
  • 10 Хохи

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Мнго мислиш колегааааа.
    Оловни панели.. %€&@??""!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1234

    4 0 Отговор
    Ади сега.Направихте ли си такова голямо студио от където ще ни разправяте,че се намирате на Луната. И да не стане пак течение и да задуха и при вас вятър,щото при американците духаше и на Луната вятър,те без него не могат,то за това тука ще ги издухат циклоните,щото ни излъгаха на времето че ходили били на Луната.
  • 13 Патриот

    0 0 Отговор
    А цигани няма ли да вземат съ себе си?
    Защо така се дискриминира този етнос. Те нямат ли пава като на останалите европейци?
Новини по държави: