25 Септември, 2017 11:30 4 763 12

Откриха тежки метали в рибата, продавана у нас

  • риба-
  • тежки метали-
  • живак-
  • олово

В рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от „Активни потребители”.

Справка в системата показва общо около 5400 сигнала за нередности или опасности в рибните продукти. За сравнение, предупрежденията за месните храни са 2600, за пилешкото около 2300, а за млечните са най-малко – 900. При рибата шансът да попаднете на опасен продукт е поне 5 пъти по-голям отколкото при другите месни продукти.

Анализът на данните от RASFF сочи, че тежките метали са основни замърсители в рибата с 1410 случая. На следващите места в тази печална класация са патогенните микроорганизми (780), паразитите (560) и някои химични биозамърсители като хистамина и др. Всъщност рибата е най-замърсената с тежки метали храна изобщо. На нея се падат около 40% от всички докладвани случаи на тежки метали (1410 от 3600), а ако включим и другите морски храни (миди, раци, скариди, октоподи), числото скача над 50%.

От тези 1410 сигнала за тежки метали в риба най-много са за живак (1250), на второ място е кадмия, а на трето е оловото. Интересни са данните за произхода на замърсената с тежки метали риба. Изненадващо на първо място е Испания. С произход от тази страна са докладвани 534 случая на тежки метали. Вероятно се дължи на факта, че рибата от Испания се лови в замърсени с индустриални и битови отпадъци райони на Атлантическия океан и Средиземно море. Следващи в класацията са обичайните заподозрени държави от Азия – Виетнам, Индонезия, Сингапур и др.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите.

В проучването са включени 12 марки замразена риба. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании занимаващи се с улов. Само една от търговските марки е негодна за консумация заради наднормено съдържание на тежки метали, но проблемни са още три марки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 656

    14 2 Отговор
    Ми те най големите боклуци в България се продават а добър вечер
  • 3 рибата

    3 0 Отговор
    не е верно тва () () ()
  • 4 onq s konq

    4 2 Отговор
    Затова ли вчера си купих една скумрия щото чаках гости та да им я пекна на скарата а тя излезна кило и двеста???
  • 5 Варна

    6 0 Отговор
    За известен период от време около 7-8 години се занимавах с внос на риба и рибни продукти и поради тази причина смея да твърдя, че имам известен опит!
    - Наименованието на Балтийската цаца е ШПРОТ. Преди години се чудехме как да накараме клиента да купува Шпроти защото зимата няма цаца заради студената вода. Тя е по- едра от нашата цаца и е по- мазна, но както и да е!
    - Искам да споделя, че това изследване, което бе прокламирано широко, че е извършено от наши граждани не отговаря съвсем на истината! Системата за контрол или по- точно казано Европейската система за контрол на качеството на рибата е десетократно по- тежка и стриктна отколкото към други продукти! Всяка некачествена и вредна пратка влиза мигновено в общата електронна система на ЕС и в рамките на 1 денонощие няма санитарна служба в ЕС да не знае за подаденият сигнал. Второ нека да споделя, че Рибата се контролира от няколко институции едновременно! - Това са Граничните служби за санитарен контрол, които проверяват по задължение всяка пратка на първа европейска граница, Санитарните служби на всяка страна, където се разпространява рибата и продуктите от нея и накрая от Агенциите за Аквакултури навсяка страна членка.
    Изискванията и наказанията са жестоки и са свързани с много тежки загуби. Имайте в предвид, че тези новини често са "фейк"само за да бъде свалена от пазара една или друга страна производител. Такъв беше случая с Минтай и Пангасиус от Виетнам и Китай, които бръкнаха на Европейск

    Коментиран от #6

  • 6 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

    Бръкнаха в Европейските, Скандинавските, Американските, Канадските и други джобове.
    -Продаваха се висококачествени филета на цени, на които западният свят и старите в бранша отказваха да продават!

    Нека не забравяме, че технологиите за замразяване, съхранение и транспорт са общоприети и одобрени предварително от ЕС преди самият внос. Тоест искам да Ви кажа, че това е бизнес за милиарди и борбата е безмилостна, когато трябва да се удари в земята някой от конкуренцията. - Има компании в бранша, чиито годишен оборот надхвърля 10 млр. долара! - Основният доход на Исландия като страна е риболовът, на Норвегия около 40% от общите приходи в бюджета на страната...
    Сами разбирате, че тук никой не прощава грешки!
    За това и условията за търговия с този тип продукти става все по- неблагоприятен за работа. Сега съм сигурен, че част от бившите ми колеги в страната от днес са заплашени от фалит заради една новина, която в повечето случаи никой няма да я провери. Загубите от подобни заигравки са жестоки.
    - Представете си, че сте се договорили за 20 контейнера по 25 тона риба за да вземете добра цена и како се случва с Вас след тази новина ?
    - Журналистите често не си дават сметка какви каши забъркват с изказванията си!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    А що тогава скумрията къде купих вчера светеше в тъмното ? Като я виде котката избега и днеска цел ден я нема !

    Коментиран от #8

  • 8 Варна

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Вариантите на се много!
    1- Яла е много светулки,
    2- Живяла е до някой китайски завод за фосфор,
    3- Напушили сте се много
    ---
    Има виц, че един рибар си забравил цигарите в къщи и изпушил една цигара от тези на синът му... - След това уловил няколко русалки, зелени човечета и подводница ... :-)

    Коментиран от #9

  • 9 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    Ха ха ха ха .... Евала !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    :-)

    - Като каза евала се сетих, че това е кратката форма на френският израз " Е Воала"
  • 11 Колю

    1 0 Отговор
    А ако е истина ? Да плачем за хипотетичните контейнери на някого ? Ако има ощетен да го докаже и да съди източника на фалшивата новина за загубите си. Ако обаче е истина ,човека с контейнерите е за затвора дето иска да трови хората в името на печалбата си. То не ,че не ни тровят с какво ли не.
  • 12 1234

    1 0 Отговор
    Кой ги внася и до кога ще се внасят боклуците на света?Да се издирят вносителите от България и да им се отнемат лицензите дето тровят народа заради едни пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове