Last news in Fakti

26 Септември, 2017 16:11 5 869 15

Разкриха мистерията около построяването на Хеопсовата пирамида

  • хеопсова пирамида-
  • строеж-
  • построена-
  • папирус-
  • древен свитък-
  • пирамида-
  • хеопс-
  • фараон

Материали за пирамидата на Хуфу са били транспортирани със специално конструирани лодки

Теориите на археолозите за начина, по който са били построени пирамидите, бяха потвърдени благодарение на древен свитък, разкриващ метода на работа при строежа на една от най-величествените фараонски гробници — тази на Хеопс.

За транспортирането на огромните камъни са били използвани специално създадени лодки, пише в. Independent.

Това се чете в древен папирус, открит пристанището Уади ал-Джарф, който хвърля нова светлина върху начина, по който най-старото от Седемте Чудесата на древния свят е било построено преди повече от 4000 години — около 2550 г. пр. Хр.

В него се описва как древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа на Хеопсовата пирамида. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза, съобщава в. Daily Mail.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът е добиван по-близо. От векове една от най-големите загадки е как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараон Хеопс (Хуфу(. Тя е била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 8 Отговор
    Глупости пирамидите са си били там когато Египет се е формирал като цивилизация.Египтяните са свалили гранита който е покривал пирамидите и са започнали да си строят горобници с него, пирамидите не са гробници.

    Коментиран от #3

  • 2 АБЕ ДА

    13 4 Отговор
    Браво бе, в 7 реда разкриха мистерия от преди 4000 години...Миме извинявай, ама тоя не си е добре...нищо не става ясно общо взето...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    5 4 Отговор
    Ас па четох некъде че извънземни ги били направили и камъните ги били довлекли от марс !

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Бесен Язовец

    2 8 Отговор
    Мизерници от класа сте Д.Сорос да ви плати един крус по обща култура не само да ви плаща памперсите .Ало Нанди и Кро за вас е а може и Гок и Смелия Чунк да се включат
  • 6 Бесен Язовец

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    За тебе знаеме Фред Флинтстоун ха-ха .-)
  • 7 10 000 пр.христа

    2 4 Отговор
    Язовеца е прав
  • 8 Йода

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Аз пък четох от ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК че не съществували и биле 3Д холограма, верваите ми!

    Коментиран от #10

  • 9 Папа

    5 0 Отговор
    Няма доказателство ако има нека да покажат.Някоии вземат пари за тези свои измислици.
  • 10 Папа

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Йода":

    Може би
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 3 Отговор
    Идиотските обяснения край нямат само и само да не се каже истината за извънземни
  • 12 Пешо

    7 2 Отговор
    Абе, какви ще са тея извънземни да се занимават да трупат камъни, да не са прости!
  • 13 ПРОФЕСОР ПО АРХЕОЛОГИЯ

    5 1 Отговор
    СЛУШАЙТЕ ИСТИНАТА: Тези псевдо разкрития са сформирани съвсем наскоро по поръчка на масонската общност с една единствена цел- да продължат поддържането на заблудата сред обществото относно истината не само за пирамидите, а и въобще за животът на човечеството. Цялата тази история е умело подплътена с "документи", научни трудове от различни учени, слугуващи естествено на строго поръчана кауза.... Истината е, че тези пирамиди са били по време на строежа си, и доста след това ПОД ВОДАТА, и там именно са построени от свръх напреднала в сравнение с нас подводна цивилизация, която и до ден днешен съществува и управлява животът на планетата ни! Именно тя е най-дълбоко пазената тайна от масонската общност, и те са посредниците, които осъществяват господството на тази цивилизация над нашата. Когато е настъпила промяната на полюсите на планетата, тогава мястото, където са пирамидите, се е оказало вече на сушата. Пирамидите са строени със строго и уникално точни размери и пропорции, които съвпадат в съотношение с размерите на планетите Марс, Земя и Луната. Истинската причина за построяването им няма как да бъде точно дефинирана, но със сигурност не е дело на никоя нам известна човешка цивилизация....Не се планира в близко бъдеще оповестяване на истината, защото паралелно с нея трябва да се оповестят и други факти, които се счита, че ще доведат до трагични резултати в обществото. Ето защо е скалъпено сегашното обяснение, тъй като всички останали досегашни теории вече
  • 14 ПРОФЕСОР ПО АРХЕОЛОГИЯ

    2 1 Отговор
    ТААА всички останали теории вече губят доверие и общществото отчаяно се нуждае от правдоподобно обяснение, макар и то да е поредната измишльотина, която предстои да се отхвърли след време.

    Коментиран от #15

  • 15 Академик по Всичкология

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ПРОФЕСОР ПО АРХЕОЛОГИЯ":

    Лъжеш най-нагло. Пирамидите са изпражнения от огромни динозаври, ФАКТ.