27 Септември, 2017 14:57 5 813 4

Глобиха фирма с 880 млн. EUR заради картел

  • ек-
  • глоба-
  • scania
Глобиха фирма с 880 млн. EUR заради картел - 1
Снимка: Shutterstock

Производителят на камиони Scania, която е собственост на концерна Volkswagen, е обвинена в образуването на ценови картел. В резултат Европейската комисия й наложи глоба в размер на 880 млн. EUR. Това е втората по големина глоба, която ЕК налага, след тази на Daimler в размер на 1 млрд. EUR.

Обвинението е, че компанията в продължение на 14 години е заговорничила със сродни компании за цената на камионите. Проверка е показала, че 9 от 10 продадени камиона са от фирми, които са членували в картела. Сред тях са компании като MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco и DAF. На последните им беше наложена глоба през юли миналата година в размер общо на 2.93 млрд. EUR. Тогава MAN, който също е част от Volkswagen, не беше санкциониран, тъй като той подаде сигнала. Година по-късно, през юли т.г. MAN, Daimler, Volvo, Iveco и DAF се признаха за виновни и глобата им беше намалена с 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    11 0 Отговор
    на където и да се обърнеш все картели.
    Накрая някой ни обяснява каква добра пазарна икономика сме в капитализма:)
  • 3 ХХХ

    7 0 Отговор
    Лукойл кога ще ги очешат?!
  • 4 Пламен

    1 0 Отговор
    9 от 10. Коя е марката с 10-ия камион? Аз други марки не познавам, освен Камаз и МАЗ