29 Септември, 2017 09:37 3 782 29

България сред най-богатите държави

  • българия-
  • богатство-
  • население-
  • класация
България сред най-богатите държави - 1
Снимка: Shutterstock

България се нарежда на 38-мо място по богатство в света, сочи класация на Allianz. Тя е съставена на база движимо и недвижимо имущество, спестявания, акции, като всичко това се разделя на броя на населението. Средните активи на българите са 7050 EUR. По този начин страната ни изпреварва северната и южната ни съседки. В Румъния те са 4330 EUR, а в Турция – 2240 EUR. Русия също е след България с активи 4180 EUR.

Първото място в класацията е за САЩ. Там финансовите активи на човек са 177 210 EUR. Втората позиция е за Швейцария – 175 720 EUR. В ТОП 3 влиза и Япония с активи в размер на 98 980 EUR на човек.

В края на класацията е Украйна със 680 EUR средно на човек. Тук са също така Индонезия и Сърбия, съответно със 720 EUR и 780 EUR.

Държавите от Източна Европа продължават да са много далеч от тези разположени в западната част на Стария континент.

Един от положителните изводи на изследването е, че за последните години се наблюдава ръст на броя на хората, които могат да бъдат причислени към групата на средната класа в световен мащаб. Те вече са 31 млн. или 30% от общото население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    36 3 Отговор
    :D Некоректна им е формулата!
    "Тя е съставена на база движимо и недвижимо имущество, спестявания, акции, като всичко това се разделя на броя на населението."

    Нещо хич не се осещам богат, ама хич!

    Коментиран от #27

  • 2 Тъпотии на кило

    41 3 Отговор
    Тва е като със средната заплата, 10% взимат 5 бона, 90% взимат 300лв, но средната е 1500лв. На баба ви хвърчилото.
  • 3 Гоуст

    22 5 Отговор
    Мислих, че в ерата на информационните технологии, където всеки човек има свободен достъп до информация, няма да има пропаганда колко добре се справя правителството, как има огромен ръст на икономиката, заплатите, спад на безработицата, спад на кредити и т.н. Лошото, че има хора, които вярват на подобни статии.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Random

    30 2 Отговор
    Като погледнете тая класация и после излезнете навън добивате представа за богатството на политиците.
  • 5 до Гоуст

    10 17 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Е ти па нямало да има пропаганда в ерата на информационните технологии ... То руското правителство само от тая пропаганда живее и я издига до висини на които дори Гьобелс би завидял .
    Докато има прост и неук народ който да вярва - ще има и пропаганда !
    Прост народ - слаба държава !

    Коментиран от #7

  • 6 gost

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    Няма :-)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пазарен Либерализатор

    18 2 Отговор
    Идва ми гост, сядаме на софрата, аз изпивам 2800мл. вино, госта само чаша 200мл., средно сме изпили по 1500мл. на калпак.
  • 9 Гост

    15 1 Отговор
    А как Американците са на първо място, като всеки там живее само на кредити?

    Коментиран от #12

  • 10 Георги

    27 0 Отговор
    Само едно уточнение да направите - купил съм си апартамент за 100 000 ама на банката трябва да върна 200 000 за 30 години - та въпроса сега е имам ли апартамент, брои ли ми се за актив и богат ли съм ? (или аз нямам нищо още 30 год. и апартамента се води на банката и активите са ми 0).

    Коментиран от #15

  • 11 гост

    13 10 Отговор
    Вместо да ръсите глупости , да си бяхте напънали "междуушието" да свърши някаква работа . Никой не се интересува от заплатите ви или "стандарта" на живот . И никой не казва , че това е равномерно разпределено на всички , а САМО , че толкова се пада средно на човек . Само си даите сметка , че в момента има три пъти повече жилища от 1989г , а населението е под 7 милиона , срещу почти 9 тогава . В България над 90% от хората имат недвижим имот , докато в Германия примерно са под 50 % . Все едно никой не знае пенсионери които взимат 200 лева пенсия , обаче живеят в апартамент за 200 000 , а децата им може да се окажат и с два такива в един момент . Просто колкото намалява населението "имуществото" се разпределя на по-малко , обаче нали сме свикнали да мислим само за "заплата" , абе за какво ли обяснявам , като половината мислите само къде да се насветкате довечера

    Коментиран от #20

  • 12 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Дали имуществото е на човека или на банката , то съществува реално в САЩ и струва толкова , а това за кредитите явно вълнува само другарите с опорните точки !
  • 13 ШмОткам се

    12 7 Отговор
    Аз и по-оптимистично мога да го кажа.
    80% от хората на света живеят с по-малко от 2$ на ден и имат по-малко активи, и по-малко имущество, и по-малко акъл, и т.н.
    Мен пък ме дразни постоянната пропаганда, че живеем зле. Всъщност никога не сме живели по-добре и не сме имали повече, и не сме пътували повече, и не сме знаели повече, и т.н.

    Вярно на света има няколко "рекламни държави" в които живеят доста по-добре и ние към тяхното ниво се стремим (няма лошо). Ние сме част от тази част от света.
  • 14 До #7

    4 1 Отговор
    От тази гледна точка сме по-добре от американците :)
  • 15 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Георги":

    Ами ако искаш точно обяснение , всичко зависи най-вече от теб . Ако си имал достатъчно акъл и информация когато си купувал и си преценил правилно нещата , има голям шанс след 30 години да имаш актив за 300 000 , ако не банката ще има главоболия да ти оправя бакиите . За сравнение ДОБРИТЕ , повтарям добрите имоти в България за последните 27 години са поскъпнали над три пъти в долари , а някои от тях и над 10 (десет) пъти ! Така че зависи какво си купувал и как си се справил със финансирането . Като добър пример , апартамент в добър квартал на София , с поддържани общи части и отдаван под наем , допълван когато е нужно с лични средства (минимално) . Лош пример , панелка в друг окръжен град , почти неремонтирана и с плащане на ипотеката от заплата !
  • 16 гост

    0 10 Отговор
    Аууу , а защо мълчат "товарищите" , ами българите излязоха с два пъти повече имущество от руснаците , с всичките им претенции и самочувствие , как така , почвайте с плюенето , ама здраво !
  • 17 onq s konq

    8 2 Отговор
    Дано го прочете тва шефа на фантастико та да ми дигне заплатата че с тия 600 лева нема пари за нафта за беенвето та маам пеш или с колело да му се невиди !
  • 18 стЪКМистика

    8 3 Отговор
    Тези средно 7 050 евра за мен са силно занижени, по-скоро да са 70 500 на човек и обосновката ми....четох статия според която българина къта 70 млрд. в банки, така това е по около 10к на калпак, като прибавим огромния сграден фонд, баба ми вдовица се изкарваше клошарка и че се свива а притежаваше тристаен апартамент, автомобилния парк - 2-3 млн, да барутници и пътуващи морги, но и бетлита, беенвета и мерцове за 100к+, патенти, авторски права, приходи от емигрантите, земеделската земя, която притежава почти всяко едно семейство, в Добруджа декара е и 2к+ и т.н. и т.н.
  • 19 Гост

    12 0 Отговор
    Мале,колко мангизи съм имал.Спирам веднага работа и се прибирам с първия полет.
  • 20 раптър

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Това за пенсионерските апартаменти като пример да не си го взел от тъщата на ЦвЦв.

    Коментиран от #24

  • 21 гладен

    7 1 Отговор
    Аз вечерях свинско месо, а жена ми зеле!
    Но за статистиката семейството ми вечеряло свинско със зеле!

    Коментиран от #25

  • 22 Можещ дамисли самостоятелно четящ

    3 0 Отговор
    Световното население е над 7 млр. 30% от това са 2,1 милярда. А 31 милиона се различава много от това число.
    Според мен без да се рова в справочници. Само средната класа в САЩ е над 30 млн. Някъде толкова има и в Европа.
    Ами Япония, ами Китай където се говори, че средната класа е над 110 милиона.

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Можещ дамисли самостоятелно четящ":

    Това е за държавите от Източна Европа , не са уточнили в статията .
  • 24 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "раптър":

    Не , взех го от тъщите на цялото Политбюро и Министерски съвет от татово време , даже бих казал на всичко от партиен и комсомолски секретар нагоре ! Искаш ли да смятаме колко апартамента в идеалния център на София са национализирани и раздавани без пари на "наши хора " след 9-ти , а сега струват по половин един милион ???
  • 25 Скорец

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гладен":

    Дадох ти минус не, че не е вярно и точно казано, ами е стар лаф :)
  • 26 Пламен

    1 0 Отговор
    Иван има 100000 eur, Петър има 10 eur.
  • 27 СМЕШНИКА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    ААА!!! Богат си, богат си!!! Не се прави на луд!!!
    P.s. Пише се "У"сещам!
  • 28 Shmeker

    2 0 Отговор
    Тва ако е вярно, се дължи, че едно време се е построило доста. И че има много пари в 200-300 човека в тая държава.
  • 29 Morgoth

    1 0 Отговор
    Виждам две слаби места в тази класация.
    1. Като се гледа имуществото а не приходите хора с високи заплати, които не спестяват се класират като бедни, а типичното за българина е дори да стои гладен да има собствено жилище, което пък го прави доста по-богат за тази класация.
    2. САЩ са на първо място, което ми говори, че класацията не е за цял свят, защото държави като Монако, Люксембург и Лихтенщайн са значително пред САЩ.
    Едно е да си на 38мо място от над 200 държави, друго е от 50 или 60. Реалното ни място в света е към 80-то.