Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 12:00 1 493 0

Археолози спират строеж на квартал в Атина

  • гърция-
  • летище-
  • инвестиция

Това е най-голямата частно финансирана инвестиция в Гърция за последните години

Централният археологически съвет на Гърция (KAS) реши, че голяма част от бившото летище "Елиникон" представлява интерес за археологията и следователно на него не може да се строи. Гръцките медии твърдят, че все пак е постигнато компромисно решение, тъй като много от членовете на главния консултативен орган за опазване на Античността искаха забраната да обхване 700 акра от парцела, който се намира в южните райони на столица.

При гласуването беше решено 280 акра да бъдат предоставени за археологически проучвания.

Все още не е известно къде се намират тези 280 акра и дали инвеститорите от Lamda Development SA, които са сключили договор с Гърция през 2014 г. за строителство, ще могат да осъществят проекта си.

Компанията планира да инвестира приблизително 1,5 милиарда евро в пътища и комунална инфраструктура, както и допълнителни 5,5 милиарда евро за изграждането на 8000 жилища, хотели, магазини и офиси.

Това със сигурност е лошо решение. Ние просто трябва да чакаме и да видим колко лошо е то, каза източник, близък до инвеститорите.

Това е най-голямата частно финансирана инвестиция в Гърция за последните години.

По тази причина миналата седмица премиерът Алексис Ципрас опита да повлияе на решението като посочи, че той и правителството на СИРИЗА подкрепят инвестиция в бившото летище на Атина. Неофициално се говори, че зад проекта на Lamda Development SA стоят китайски и близкоизточни капитали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА