17 Октомври, 2017 22:30 5 156 31

Колко е силна турската икономика?

  • турция-
  • икономика-
  • силна-
  • ердоган-
  • турска лира-
  • търговия-
  • ес-
  • бизнес-
  • хатидже карахан

Какво е истинското състояние на турската икономика?

Колко е силна турската икономика? - 1
Снимка: БТА/ AP

В началото на миналата седмица за пореден път се убедихме колко голямо е влиянието на политическите решения върху икономиката. След задържането на служител на американското консулство в Истанбул, САЩ спря да издава визи за турски граждани. Турция след това отговори със същото. В резултат на това водещият индекс на истанбулската борса регистрира най-ниската си стойност от 4 месеца насам, а турската лира междувременно се обезцени рекордно.

Хатидже Карахан е главна съветничка на турския президент Ердоган по икономическите въпроси. Пред ДВ тя се опита да омаловажи станалото: "Още в средата на тази седмица турската лира възстанови половината от загубите. Цялостното възстановяване на валутните курсове ще зависи от волята на двете страни да приключат успешно този спор", заяви икономистката. По думите ѝ, Турция е предприела "конструктивни дипломатически усилия", и ако САЩ се присъединят, нямало да има дългосрочни негативни последици за икономиката.

Оптимизмът на Карахан относно спора със САЩ, които впрочем са четвъртият най-голям пазар за турския износ, е свързан с доверието ѝ в силите на турската икономика. По официални данни на Турския статистически институт Turkstat, през второто тримесечие на 2017 БВП е нараснал с 5,1 процента спрямо същия период на миналата година. За сравнение: сред страните от Г-20 само Китай и Индия имат по-добри показатели. С най-голям принос за турския ръст е търговията с ЕС, който е най-важният външнотърговски партньор на Турция. Износът за страните от ЕС е нараснал с повече от 9 процента - от 5,5 милиарда долара през август 2016 на 6,3 милиарда долара през август 2017 година. Най-много стоки Турция продължава да изнася за Германия - на стойност 1,34 милиарда долара.

Скептицизъм сред германския бизнес

Въпреки добрите данни, шефът на германската външнотърговска камара в Истанбул - Ян Ньотер - е сдържан в оценките си: "Икономическите отношения между Германия и Турция се смятат за стабилни и почти непоклатими, само че в основата им започват да се появяват първи пукнатини. Бизнесът се нуждае от стабилност и правова сигурност - като гаранция за дългосрочните инвестиции. Средните германски фирми обаче междувременно се съмняват в наличието на тези два фактора ", казва Ньотер.

Хамбургският социолог Яшар Айдън вижда няколко различни причини за това недоверие: "Политическите събития в Турция, и най-вече провалилият се опит за преврат, референдумът за промяна на конституцията и политически сътресения просто изместиха вниманието и не оставиха никакво място за нужните икономически реформи", казва той. Друг проблем Айдън вижда на самия връх на държавното управление: с постоянните си искания за ниски лихвени проценти президентът Ердоган прибягва до един вид "икономически популизъм" с цел да задържи собствената си популярност сред турците.

При това турската икономика се нуждае от спешни реформи. Това си личи и от следните цифри:

Безработицата в страната е устойчиво висока – близо 12%; инфлацията през септември е надхвърлила 11%; външнотърговският дефицит възлиза на 4,6 милиарда евро – и се е увеличил с почти 23 процента само през последната година. Турция има и голям вътрешен дълг - през следващите 12 месеца е падежът на общо 144 милиарда евро. И не на последно място: в Турция работят едва около 28% от жените, докато в страните от ОИСР средната стойност е 48,5%.

Пратеници от Вашингтон

Хатидже Карахан обаче е оптимистка: "Турция винаги е доказвала своята устойчивост в глобални, регионални и вътрешни кризи", казва съветничката на Ердоган. Тя е убедена в "силата на икономическата дипломация и диалог".

Дипломацията и диалогът наистина са две от предпоставките за решаването на визовия спор между САЩ и Турция. Но далеч не са единствените. Както стана известно тези дни, през следващата седмица Вашингтон ще изпрати своя делегация от високопоставени представители за разговори в Анкара. Какъв ще бъде ефектът от взетите там политически решения, ще проличи отново по икономическите показатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    11 19 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: По думите ѝ, Турция е предприела "конструктивни дипломатически усилия", и ако САЩ се присъединят, нямало да има дългосрочни негативни последици за икономиката...“ Хахаха:) Защо не се обърнат към русия- ТЯ да им “помогне“ за икономиката, а?:) Значи- достатъчно е сащ да спре САМО да издава визи за турски граждани, за да се обезцени турската лира, а ердухан да спре да се надува като пуяк колко велика “икономика“ имала турция, играе номера на НАТО, прокарва руската политика за разцепване на единството на държавите от НАТО и си мисли, че това няма да остане незабелязано? :) НАТО трябва да действа като сащ- събират се всички държави и изключват турция от членство в НАТО- нека турците се пробват в руското нато одкб- където им е мястото:)

    Коментиран от #4

  • 2 valerıy

    9 12 Отговор
    Отан без Турция ще губи от своята мощ и най важните си бази и много подценявате Руската Федерация което може да издуха 90,плоцента от държавите в Отан

    Коментиран от #3

  • 3 юрист

    14 23 Отговор

    До коментар #2 от "valerıy":

    Имате грешка относно турция. НАТО не само, че няма да загуби своята мощ, ами и ще се изчисти от 1 член , на когото останалите държави нямат доверие. А кого и какво ще издуха руската федерация, слабо ме засяга и интересува- достатъчно е, че в НАТО членуват ТРИ ядрени държави- сащ, ю.к. и Франция, а в одкб имате само 1 ядрена сила- русия:) Никак не подценявам русия- това, което не можа да направи сталин- да довърши руснаците като народ и държава- ще го направи ваш путлер:)
  • 4 Хасан

    14 23 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Турция има много големи заслуги за смяната на режимите в Източния блок включително и България...Има големи заслуги в Корея,Ирак,Сирия....проблема е какво иска Запада или Сащ от Турция че толкова я напада??? Простия отговор е че Сащ не знае какво иска ...или иска само хаос..да си играе на войнички...Турция вика играйте си по далеч от моя двор да не ми подпалите...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 юрист

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    “...Публикувано във факти.бг: .проблема е какво иска Запада или Сащ от Турция че толкова я напада???..“ Има само 1 проблем- че турция не е за НАТО. Има си арабски военен съюз - вероятно, там турция ще си е на мястото. Не НАТО и не сащ искат нещо от турция- турция постоянно ДОСАЖДА на НАТО, ЕС / вероятно и сащ/ , със своите фарсове и преиграва. То не бяха гюленисти, то не бяха чудеса! Съгласно ВСИЧКИ договори/ спогодби/ за сътрудничество по наказателноправни дела, обичайно молещата държава/ правен, а не литературен термин/ отправя искане + ДОКАЗАТЕЛСТВА към замолената държава за екстрадиция на човек поради предполагаемо извършено от него престъпление. Замолената държава/ пак правен термин/ ИМА СУВЕРЕНИТЕТА САМА ДА РЕШИ ДАЛИ ДА ИЗПЪЛНИ искането на молещата държава. Турция няма правото да нарежда на замолената държава да й се предаде този гражданин. За това считам, че точно ердоган стана откровено досаден с измислените си обвинения, фарсове, насмешки и злобни интриги срещу държавите от ЕС, НАТО и сащ. Неговото поведение ми напомня на фарс на древногръцка трагедия... И когато трябва да се извини не заради нещо друго, а заради ЛИЧНОТО си поведение, праща ДРУГ ЧОВЕК, при това- ЖЕНА, да говори вместо него, за да “умилостиви“ хората и държавите, които преди това е засегнал...Ако това е мъжка постъпка, аз съм трамвай!
  • 6 юрист

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Из дойче веле- “....Всичко е просто. Дори много просто: турският президент Ердоган е изпаднал в амок в неговата битка (кампанията) преди референдума за нова конституция. Той обижда, води полемики, атакува без мярка и приличие и без никакви дипломатически задръжки. Обижда германската канцлерка, Германия като цяло, Холандия, ЕС и всички европейци. А отзад министрите му ръкопляскат и скандират в хор същите обвинения и агресивни инсинуации. Не минава и ден, в който Ердоган да не обижда други политици и други държави. Дори един Доналд Тръмп не може да се мери с него с туитовете си.А реакциите? Масово политиците си правят оглушки и обясняват Ердогановите провокации със собствената му слабост. Повечето от тях изразяват надежда, че отношенията ще се нормализират бързо след като отмине кампанията за референдума и ни убеждават, че дипломатическата въздържаност представлява единствената разумна форма на реакция. Затова и много рядко чуваме твърди и ясни вербални становища: от канцлерката Меркел, която се солидаризира с холандците, не виждаме ясна позиция; нито пък виждаме подобно поведение от ЕС, към който Ердоганова Турция (все още) иска да се приобщи. ..“ 16.03.2017 Докога Европа ще търпи провокациите на Ердоган? http://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%
  • 7 Хасан

    9 12 Отговор
    Не разбрах за каква жена ми говориш?...Не знам дали следяла опита за преврат ,бомбардирането на парламента,опита за убийство на демократично избран президент,моста на Босфора..но не разбирам защо турското следствие и турската прокуратурата ако предяви от съюзнически държави да й се предадат заподозрени и следствени се откпзва

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    13 11 Отговор
    Ами ако кажеш на демократично избран президент диктатор то той може да ти каже че използваш нацистки прийоми...те го обиждат и той ги обижда ..танту за танту
  • 10 юрист

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    „...Публикувано във факти.бг: Хатидже Карахан е главна съветничка на турския президент Ердоган по икономическите въпроси....Публикувано във факти.бг: Цялостното възстановяване на валутните курсове ще зависи от волята на двете страни да приключат успешно този спор", заяви икономистката. По думите ѝ, Турция е предприела "конструктивни дипломатически усилия", и ако САЩ се присъединят, нямало да има дългосрочни негативни последици за икономиката....“ Из статията. Защо това не го заяви самият ердоган, а? Не неговата съветничка се е държала като хулиган пред ес, а самият ердоган. Като мрънка, че е престъпление да бъде обиждан в качеството му на президент на турция, защо самият той извършва множество такива престъпления спрямо президентите на други държави, а после праща съветничката си да замазва гафовете му...Да ти кажа честно, ако беше обикновен мъж , но със същия характер, не бях семейна и този мъж ми обръщаше внимание, щях на секундата да го определя като евтин интригант и вероятно, щях да му го кажа в очите, като преди това си платя половината от сметката в заведението и да го оставя да си виси сам там...
  • 11 Хасан

    10 8 Отговор
    Ами ако терористи които взривяват спирки,стадиони и убиват цивилни граждани в Истанбул и Анкара свободно се движат в СЪЮЗНИЧЕСКА Германия,Белгия,Холандия..то човека си има правото да си ругае

    Коментиран от #13

  • 12 Хасан

    14 5 Отговор
    Извинявай ама ти пък що вярващ всичко което факти.бг си пишат..и те имат редактор,спонсор ,някаква фондация ..и на тях им дават основни насоки какво да пишат...някаква съветничка е замазвало положението..това за визите...човека който са задържали е турски гражданин на работа в американско тпосолство ..не е дипломат и няма америкпнско гражданство...засечен е да поддържа връзка с арестувани гюленисти
  • 13 юрист

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Да, де- ама този човек е ПРЕЗИДЕНТ на една държава и вероятно, доста етнически турци в германия му берат срама... Както и да е- имаме различни гледни точки, обаче поведението му е за осъждане, не за похвала. Има дипломатически език, дипломатически стандарти, които ердоган умишлено нарушава с цел да предизвика реакция. Ако в България нещо случайно се обърне и дпс бъде обявена за противоконституционна етническа партия, то съм 200% убедена, че ердоган пак ще изригне обиди и ще призове турците в България да не гласуват на избори- точно както направи в германия. Само, че- германия не е България и там номерата му не минават...Не знам- оправяйте се- и в България си имаме достатъчно грижи, че да отделям време и да правя дисекция на хулиганското поведение на ердоган...Нашите маймуни в България си ги знаем- България е малка държава и се знае всичко за всеки политик...

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    11 4 Отговор
    Какво общо има Дпс с Ердоган ?? Тя си е проруска партия ...Дугинова партия...проводник на руски бизнес интереси..южен поток,аец,булгартабак,газпром...

    Коментиран от #17

  • 16 Хасан

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Всичката тая патардия е за ново преразпределение на петрола на Близкия изток..просто Турция си иска дял Запада не му дава ..не се отказва от колониите си..Турция с горивата е зависима към Русия и Иран ..и с двете са си вековни врагове...не можа да вземе от петрол от Кавказ...от Азербайджан направиха сечено с Армения ...искаше от Катар но Асад не разреши...от Либия си взи аше евтино но Саркози развали ...и остава иракския петрол

    Коментиран от #18

  • 17 юрист

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Колко да е само проруска партията на хора, които се самоопределят като турци, и с духан /нашия, не вашия/ начело на баницата, понеже навремето разпределяше наистина държавните пари...
  • 18 юрист

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    “...Публикувано във факти.бг: просто Турция си иска дял Запада не му дава ..“ Да, възможно е, обаче ердухан го прави не както трябва...И вероятно този дял ердухан не го иска за турция, ами за себе си чрез подставени лица...Извинявай, но темата ми стана безинтересна и не виждам смисъл да пиша повече...
  • 19 Хасан

    7 5 Отговор
    И на мен не ми се пише..аз пиша само свое мнение ..а се получи като диалог..чао ти
  • 20 Гинеколог

    6 2 Отговор
    Под статия публикувана от "Факти" на 13.10.2017 със заглавие "Турция към САЩ: Нямаме нужда от вас", бях коментирал, че ако американците са умни, ще пратят външен министър в Турция.
    "... Както стана известно тези дни, през следващата седмица Вашингтон ще изпрати своя делегация от високопоставени представители за разговори в Анкара."
    Ние колкото си искаме да си развиваме теории и да хвърляме кал по комшиите, все пак трябва да умеем да четем между редовете.
    Понякога сме много далеч от истината, като си измисляме версии и си вярваме в тях. Не че е показател, но например "юристката" (с извинение), в коментара си под #5, си е измислила една версия, според която казва, че президента на Турция е изпратил съветничката си да "умилостиви" някои държави. Никой никого никъде не е пращал, скъпо ми трамвайче. А журналист на Дойче Веле е взел интервю от нея. Всъщност американците, както и предполагах, следваща седмица пращат високопоставена делегация в Турция, което е показателно.
  • 21 Гинеколог

    11 2 Отговор
    Що се отнася до същността на темата, а именно икономиката на комшиите, бях учуден, че външният им дълг е само 4,6 млрд. За икономиката на страна с около 800 млрд вътрешен брутен продукт, 4,6 млрд външен дълг, това е показател много по-добър от многото западноевропейски държави.
    Вътрешният дълг от 144 млрд също е поносим, по простата причина, че в последните години, комшиите направиха много сериозни инвестиции в своята инфраструктура и не само. Това им носи и косвени, и преки дивиденти. Например, инвестциите в третият босфорски мост заедно със свързващата магистрала бяха около 6 млрд. Но моста носи ежедневни дивиденти от таксите. Същото се отнася и за тунела под Босфора. Освен автомобилният тунел, където бяха инвестирани около 4 млрд (ежедневно минават около 25000 автомобила), паралелно се построи и тунела на метрото. За 2016 г истанбулското метро има 550 млн продадени билета. И сега се строи трети тунел проектиран за авто и жп превози. Строи се най-голямото летище в Света с годишен капацитет от 150 млн (за сравнение, пекинското летище е с капацитет от 90 млн, лондонският Хитроу е 75млн)
    Това са само няколко от многото примери, които ги давам, защото по нашите и западни медии такива неудобни факти се държат в медийно затъмнение. Затова това и пиша, за да знаем истината. Не че им правя реклама на комшиите, просто техните външни и вътрешни дългове са напълно поносими за тяхната икономика. А ние трябва да си направим изводите за нашата си икономика! Не може
  • 22 Гинеколог

    13 2 Отговор
    Не може преди буквално няколко дни турският президент да отиде в Белград, да направи споразумения, една от които е за купуване на месо от Сърбия, а ние да ги псуваме и едните и другите комшии, вместо да помислим върху това как да си възродим животновъдството и да се възползваме (в хубавият смисъл на думата) от този огромен пазар, при положение, че сме по-близо отколкото Сърбия, съответно сме с по-малко транспортни разходи!
  • 23 Nyakoi si

    8 5 Отговор
    Alooooo yuristkata vijdashli kakvo e pisal ginekologa vij za kakvo stava vapros horata kakvo stroyat a nie v BG kakvo pravim KRADE SE yakooooo
  • 24 Пеньо

    6 5 Отговор
    Аз си мислех, че Дони е начело в класацията за сбъркани ръководители. Султанът направо го отвя. Толкова простащина рядко се среща в един държавник! Що се отнася до икономиката, наистина Турция е с добра такава НО зависи изцяло от западните инвеститори и търговията със западните държави. За едни визи се срена лирата, а ако Дони пръдне, познайте какво ще направи султана....Е хайде да видим какво ще стане.

    Коментиран от #26

  • 25 Хасан

    6 3 Отговор
    Да разбира се че турската икономика е обвързана към Запада и именно заради това те искат да си диверсифицират с други пазари..Близкия изток,Африка,Китай ,Европа,Балканите

    Коментиран от #27

  • 26 за матриала

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пеньо":

    С "простащина", както си се изразил, силна икономика не става, Пънчо!!!
  • 27 КАСАПИН

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Относно намесата на турция ,знам че убитите са били толкова много, че не са могли да ги поберат корабите, и са погребвани в масови гробове на място, 2/3 от великия турски аскер е изтребен от корейците за 14 дни.

    Коментиран от #28

  • 28 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "КАСАПИН":

    За кое говориш бе човек???какъв аскер ,какви кораби???пий си редовно хапчетата,иди на митинг на патриотите и викай за две кебапчета...геополитика,история,международни отношениия са сложни работи за тебе това

    Коментиран от #29

  • 29 Абе

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Точно ти ли ще говориш за политика, подлого? От година освен презрения към дуржавата която ти е дала грамотност, нищо друго не излиза от теб. А като хвалиш толкова Турция, защо не седиш по турските форуми/?

    Коментиран от #30

  • 30 КАСАПИН

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    Джемил Чичек разговаря и с един ветеран от корейската война, който е бил преводач на турската дивизия, участвала в корейската война в периода 1950-53 година.Явно малко си се ограмотил, историята ти куца, особено за части от нея които не ти харесват.
  • 31 Shmeker

    0 0 Отговор
    Ами лирата като се обезценява, турското става по-евтино. Т.е. още по-конкурентни стоки.
Новини по държави: