Last news in Fakti

6 Ноември, 2017 13:56 5 082 27

Притча за Сиромахов, Паралиев и държавния бюджет

  • бюджет-
  • притча-
  • данъци
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имало едно време малка страна (на края на света), в която живеели Сиромахов (не Иво) и Паралиев. Двамата се трудели неуморно (от сутрин до здрач), но Сиромахов заработвал по 300 лв. на месец, а Паралиев – по 1 800 лв., защото бил 6 пъти по-умен, образован и продуктивен. В един слънчев летен ден (преди 10 години) тяхната Държава решила да въведе плосък пропорционален данък върху доходите на физическите лица в размер на 10%. Речено – сторено, започнала Държавата да взима по 30 лв. на месец от Сиромахов и по 180 лв. на месец от Паралиев (общо 210 лв. месечно, които стигали за покриване на разходите).

Държавата била много горда със своя новаторски акт (развитият свят не познавал тази техника за данъчно облагане на личния доход), Паралиев се радвал (защото преди плащал повече), но Сиромахов едва свързвал двата края с 270 лв. чист доход на месец. Годините се нижели и Сиромахов започнал да линее – просто не си дояждал човекът. Стискал зъби, но работата не отивала на добре.

Здравомислещите (още имало такива хора) многократно предлагали Сиромахов да бъде освободен от данъчно облагане.

– А какво ще стане с бюджетния баланс? – питала Държавата. Само 180 лв. месечно не стигат!
– Вземете всичките 210 лв. от Паралиев! – отговаряли Здравомислещите.

Въпросните 30 лв. означават много повече за Сиромахов, отколкото за Паралиев. Ако ги вземете от Паралиев (вместо от Сиромахов), ползата за бедния Сиромахов ще бъде много по-голяма от загубата за богатия Паралиев.

Замислила се Държавата и (О, чудо!) един хубав ден обявила, че възнамерява да се вслуша в гласа на Здравомислещите. Паралиев веднага спретнал грандиозен протест срещу данъка – убиец, който ще намали неговите стимули за труд, предприемачество и други подобни. Сиромахов шепнешком приветствал идеята – той по принцип говорел тихо (от немощ) и хората не го чували.

Държавата пак потънала в размисли. Недоволството на Паралиев е проблем, голям проблем. От друга страна обаче, с тези 270 лв. на месец Сиромахов наистина може да се спомине от глад (нали знаете историята за Настрадин Ходжа – тъкмо научил магарето си да не яде и то взело, че умряло)!? Това ще отвори дупка в държавния бюджет по средата на годината и фискалната стабилност ще бъде поставена на карта.

В крайна сметка Държавата събрала кураж и променила Закона за данъците върху доходите на физическите лица – въвела необлагаем минимум от 300 лв. месечно (3 600 лв. годишно) и повишила плоската данъчна ставка с 4 процентни пункта (от 10% на 14%). Сиромахов оцелял (с непокътнатите си 300 лв. на месец), Паралиев преглътнал обидата (с 1 590 лв. месечен доход след данъчното облагане), а държавният бюджет останал балансиран (210 лв. месечни разходи = 210 лв. месечни приходи).
И заживели весело и щастливо!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    61 12 Отговор
    А на следващата година бюджета станал небалансиран, защото Паралиев скрил част от доходите и платил 14 % ама но по-малка облагаем основа.
    Държавата точно изсветли част от доходите и сега обратно в сивото с такива решения. Добре, че не са на дневен ред.

    Лесно се правят сметки с чужди пари!

    Коментиран от #2

  • 2 Гошо

    32 10 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Айде пък един път да поставим на първо място ЧОВЕКЪТ, не държавата! Тя, горката, и ако е читава, ще намери начин да си прибере приходите, наример да потърси кой взима вече 40% комисионни от обществените поръчки??!?! А едно време роптаехме срещу "Мистър 10%"... А каква стана тя?!?!
  • 3 11111

    21 24 Отговор
    Ами Сиромахов да е учил, да е работил и да е изкарал и той 1800 лв. месечно. Никой не му е длъжен. И ако не може да живее с 300лв. да напуска, или работата или държавата, или и двете. Утре какво, в магазина различни цени за едно и също, според това кой купува? Всеки да си плаща процента. Защото богатия може да каже и обратното всеки да плаща равна сума физически, и това също е логично. Да плащат и двамата по 500 лв. месечно, и да ги видим тогава.

    Коментиран от #5, #9, #16

  • 4 222222

    23 5 Отговор
    По-вероятно е Паралиев да напусне Държавата и в чужбина да работи за 1800 евро, а умниците да умрат от глад тук.
  • 5 123

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "11111":

    Принципно си прав, особено ако сме в час по математика за втори клас. Там 2 х 2 е равно на 4. Но, има едно нещо наречено социална справедливост. Редно е да има необлагаем минимум - и той трябва да е поне минималната работна заплата. А който изкарва повече и е по-успешен може да плаща малко повече. Така малко ще се затвори ножицата, която у нас е като в банановите републики. А предложението ти за ученето е толкова смешно - те хората от БАН са учили, учили, пък са прокопсали - с минимални заплати. У нас по-голямата част от добре платените не са от интелигенцията, я са търгаши, я късметлии, я комисионери или нещо друго. Та това, което ти предлагаш е в разрез със социалната икономика на всички благоденстващи държави в ЕС. Строят се нарича социалдемокрация - да не се бърка със социализъм.

    Коментиран от #7

  • 6 3333333

    9 13 Отговор
    Тези с 1800 лв. месечно са много, ама много малко хора. Масово заплатите са до 1000 лв. Например за млад вишист стартовата заплата е 600 лв. заплата след данъци и осигуровки и простотии, чисто се взимат 480 лв. на месец, като направите 470 лв. минимална да не се облага, какво някой учи, квалифицира се, работи отговорна работа, за да взима колкото чистачка, или по-малко ако чистачката е стара и има клас прослужено време. За това от моя набор повечето заминаха, а комунягите и хрантутниците има да циврят, че гладуват.
  • 7 111111111

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Има едно друго нещо, което се нарича справедливост. Тази социалната справедливост е справедлива, колкото политическата коректност е коректна. И най-важното тя не се отнася до левичарите на хранилката, работата е да прецакат нормалните хора които и без това изнемогват. Защо прага да е 1800 лв. , а не 1900, или 1700, кога става социално справедливо. А кога става истински справедливо? Зад лозунгите прозира това https://en.wikipedia.org/wiki/R/K_selection_theory

    А за русофилите http://timurcommandos.blogspot.bg/2012/12/5-2.html
  • 8 krass68

    8 0 Отговор
    " И заживели весело и щастливо!".

    Блазе им!
  • 9 Учила

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "11111":

    Излиза, че зам.министрите, на които увеличиха заплатите с по 2000 лв са най-учените, най-умните и най-трудолюбивите?
  • 10 Грую

    3 1 Отговор
    Да ама така става само в приказките, а пък те били и от 1001 нощ си остават приказки. По-вероятният сценарий за развитите е следният:
    Докато държавата мислела Паралиев ли да пореже и да остави още малко пари на Сиромахов или някакво компромисно решение или пък да не прави нищо, изразявайки само загриженост, както би постъпил всеки разумен политик по отношение на управленско решение, което той самият нито е предложил нито е гласувал да влезе в сила, бабите и дядовците на СИромахов и Паралиев ултимативно поставили на масата въпросът за по- големи пенсии, които всъщност били по-мизерни и от заплатата на Сиромахов и понеже благодарение на политиката на държавата фирмите на предприемачите били повече мошенически и крадели ДДС, не плащали осигуровки, трупали борчове към хазната, а пък работната сила освен Паралиев и Сиромахов бягала навън от държавата или работела предимно в сивия сектор, дъжавата решила да пореже и двамата и да си прибира от Сиромахов 30 -те лева, а пък да обложи Паралиев с прогресивна скала. И така останали пари за бабите и дядовците на Паралиев и Сиромахов, а те двамата трябвало общо да преглътнат обидата, първитя защото му дигнали данъка , а вторият защото му казали, че заради него вдигали на първия данъка. В крайна сметка нека да сложим и един "хепи енд" за да не кажат, че сме черногледи. Всички заживели весело и щастливо. Паралиев и Сиромахов преглътнали дружно обидата в името на това да има пенсии за хората, чиито пари за пенсии отдав
  • 11 Грую

    7 0 Отговор
    на са окрадени, а пък все пак нали те са техните баби и дядовци. След това следват бурни рукоплескания и записване на актив на управляващата политическа партия, че е намерила компромисен изход от такива тежки проблеми!
  • 12 jambazina

    17 0 Отговор
    Абе какво обяснявате че някакви хора с 2000 лв заплата са богати, дупката трябва да се попълва от данъците на милионерите, ама не, все към трудовите доходи гледат фискалистите.

    Коментиран от #13

  • 13 Грую

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "jambazina":

    Ами аз в моята версия не уточних, но намекнах за милионите на хартия на измамниците. Тези милиони ги няма! те или са по офшорни сметки или са под формата на безумно скъпи возила, яхти и имоти, които обаче се водят на любовниците им, а пък администрацията или не може да ги намери или като се напъне и стига до мастити адвокати, които срещу прилични хонорари отбиват атаките и усилията на бирниците отиват всуе. Докато като подбарат простолюдието то няма къде да иде и така от всекиго и се тръска народния брашнян чувал, а той все пуска и пуска, защото има пари колкото да плати,а няма за адвокати, няма за Поршета, няма за вили и яхти. ака се пълни бюджет и политиците го знаят много добре и много добре знаят, че онзи с най-малкия доход е най-беззъб и не може да избяга като онзи с по-добрата квалификация. Това са правила и истини отдавна известни и държавните чиновници, инструктирани от политиците усърдно ги прилагат.
  • 14 АХААА

    12 2 Отговор
    Социализма свършва тогава когато свършат чуждите пари . .. . Мдааа !
  • 15 Владос

    6 0 Отговор
    Ще остане само Сиромахов, да си ближе раните с Бай Хой и ще лапат кор шастливо :) Цял живот бг народ е бил стадо селско и нема се оправи, докато има такива постчета смешни от някой терлик в 21 век.
  • 16 антифашист

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "11111":

    Леко ми намирисва на фашизъм от твоя коментар.Дай направо да ги избиваме необразованите и недъгавите.

    Коментиран от #17

  • 17 Владос

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "антифашист":

    Всяка жаба да си знае гьола :)
  • 18 Различен

    4 1 Отговор
    Типичен аналЛИЗ от псевдо учен!
    Този г-н професор, през живота си, не е изкарал, със собствен труд, и един лев! Цял живот е живял на държавната хранилка и е "усвоявал" едни пари и е ходил на академични командировки из чужбина, за сметка на глупака Паралиев, дето му е внасял данъците си!
    Да погледнем и от друг ъгъл на "социалната справедливост"!
    Сиромахов получава детски, защото ТОЙ има деца и те са ценни за държавата. Нищо че не са образовани, че са безработни и мързеливи и че са на социални помощи от как се пръкнат, докато умрат, да не говорим, че в знак на благодарност, че не са работили никога, им дават и социални пенсии!

    Коментиран от #19

  • 19 Различен

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Различен":

    Та да продължим!
    А глупака Паралиев, никога не е вземал детски, защото неговият генетичен код не е необходим на тази държава, неговото семе не е необходимо и ТОЙ не трябва да има деца, или ако има да си ги гледа! Важни са децата на Сиромахов! Те са ценните за държавата и нацията и те ще са бъдещият генофонд тук.
    Паралиев никога не е вземал социални помощи, никога не са му плащани сметките за ток, вода, дърва и каквото се сетите още! За неговите деца няма безплатни учебници, храна, дрехи и всякакви стимули, за да ходят на училище, защото бащите им са богати!
    А когато Паралиев влезе, не дай си боже в болница, то той си плаща всичко и седи и чака да бъде обслужен първо Сиромахов, защото ТОЙ е дошъл с цялата рода, вика крещи и бие, защото има права, а Паралиев има само задължения!
    Докато начина на разсъждение на "умните" в България е такъв, до тогава ще сме на последно място в цяла Европа!
    Едно магаре, колкото повече носи, толкова повече го товарят, докато магарето падне или му писне и напусне държавата! Защото ако си умен и успяваш в БЪЛГАРИЯ, да си докараш приличен доход, то в чужбина, с много по-малко труд, ще си докараш двоен такъв доход!

    Коментиран от #22

  • 20 Мутренски

    1 0 Отговор
    Появил се мутренски и стана примиер и от 210 взел 200, защото е по-умен и от двата, а с 10 решил да строи магистрали от кал.
  • 21 кольо

    3 1 Отговор
    На многоуважаемия професор мога да кажа няколко неща:

    - Нито Сиромахов плаща 30 лв (рално 33 лв), нито Паралиев плаща 183 лв, плаща ги работодателят им. Освен това за сиромахов плаща още 121 лв осигуровки, а за Паралиев - 576 лв, или на това, което наричаме разход за работодателя. За първия е 154 лв, за втория 660 лв.
    - При това положение разходите за работодателя, който решава да назначи двамата е 4, а не 6 пъти. Само че Сиромахов, който очевидно е нощна стража трудно би могъл да заработи повече пари със своите качества, докато Паралиев вероятно може. Мултиплициращият ефект от двамата също не е еднакъв.
    - Идва логичния въпрос - кое е по-голямото зло? Поголовния данък от 10%, или поголовния данък от 30%? Очевидно е, че при тази ситуация всеки работодател би искал повече паралийчовци, първо, защото ще създават повече блага, второ, защото относителната данъчна тежест за тях ще бъде по-ниска, спрямо тази за нископлатените и нискоквалифицирани люде.
    Разбира се, в едно бизнес начинание няма перфектна ситуация и има нужда и от двете позиции. НО, докато държавата демотивира наемането на работа с колосални по размер осигурителни вноски, и самохвалков и умников няма да бъдат търсени достатъчно, за да може обществото като съвкупност от техните семейства да се чувства добре материално и да не търси препитание в чужбина.
    Та къде, професоре, е проблема ?
  • 22 Различен

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Различен":

    Та да продължим с анализа!
    Сиромахов си има своите 20 дена, ако не и повече годишна отпуска. Има си дните по празниците, които понякога са по 7-8 дена почивка!
    А Паралиев, защото е глупак, блъска от сутрин до вечер, защото така е в частния бизнес! Ако избяга 2-3 дена през годината, направо е събитие и празник за него и децата му!
    Като стана въпрос за деца, то Сиромахов може и една книга да не е прочел през живота си, но знае да го вади и да прави деца. Защото държавата го стимулира с безумното си законодателство! И се оказва, че Сиромахов има едни 10-тина чаавета, за които плаща разбира се Паралиев. А жената на Сиромахов, никога не се хваща на работа, защото тя има деца да гледа. След едни години, без ден трудов стаж, тя получава за награда и пенсия! Глупака Паралиев, в замяна на това, има едно, преко сили 2 деца. Защото ТОЙ знае, че трябва да ги изучи, а помощ от държавата за него няма! Освен това, жена му също трябва да блъска от сутрин до вечер, защото държавата чака на тях! Сиромахов в 17 часа се е прибрал в къщи и е подкарал ракията и салатите, след което булката, за следващото чааве, а глупака Паралиев ще блъска до 20-22 часа, защото работата е за това, да се върши, а и трябва да се дават едни парЕ на държавата!

    Коментиран от #23

  • 23 Различен

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Различен":

    Да оставим на страна тези двамата, Сиромахов и Паралиев. За тях може да се пише още много!
    Защо не разгледаме и още няколко групи от нашето общество или те са недосегаеми? Примерно господата с разни титли отпред от разни институти! В България в момента има 62 университета, от които 55 държавни. От Европа ни казаха съвсем ясно, че за нашата държава повече от 10 университета не са и нужни. Колко ли пари ще се икономисат от закриването на излишните университети и уволняването на ненужните преподаватели, с една камара титли и големШки заплати, доста по-големи от тези на Паралиев? Май са милиарди, но това е неудобно, за точно тези даващи ценните указания, защото са некадърни за друго, освен да се правят на умни!
    А какво да кажем за безкрайно раздутите всякакви щатове на администрацията. Дето по цял ден са чешат между краката и по гъзовете! За некадърната ни полиция, с най-голям щат на глава от населението. За армията, съда, прокуратурата, всякакви министерства, президентства, НС и т.н.н. Защо за тях не се говори и какво внасят те в бюджета? Или те не внасят а само потребяват, но за сметка на това се пенсионират след 20десет и няколко години трудов стаж, с двадесет заплати на куп и максимални пенсии. Същите тези пенсии, за който пари ще внася Паралиев, а той за благодарност от нацията, ще се пенсионира на къде 70 години, с минимална пенсия, защото за толкова е заслужил!
    Ако не е умрял преди това, разбира се. Защото добрия данъкоплатец Паралиев, трябва да

    Коментиран от #24

  • 24 Различен

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Различен":

    Защото добрия данъкоплатец Паралиев трябва да се осигурява 45 години, и един, два месеца преди да се пенсионира, трябва да умре, за да има за бедния Сиромахов и жена му пенсия, както и за всички паразити в тази държава!
  • 25 333

    1 1 Отговор
    Професор Бусарски! Включете и в баснята г-н Тарикатов, който получава 1500лв, но пише, че получава 300. След като Здравомислещите убедили държавата, че има необходимост от необлагаем минимум, Тарикатов ще няма да плаща нищо на доход, равен с тоя на Паралиев.
    Проблемите не са в размера на ставката, в многобройността на фамилията Тарикатови е проблема. Към 60% от работещите в частния сектор. А и някои от тях си укриват по някой лев от допълнителни доходи. Увеличаването на ставката ще накаже тия, които искат да са изрядни, освен, че ще осигури малко въздух на бедните. Държавата е по-добре да се отнася по-сериозно към събирането на приходите си, за да не товари тия, които могат, и които не искат да лъжат. След това може да мисли за прогресивно облагане.

    Коментиран от #26

  • 26 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "333":

    Г-н Тарикатов съм го описал в моя вариант с офшорна фирма и сметка и с любовница, на която се водят "вила и Волга в Горублене" Разбирай го най--малкото Порше , вила край морето или в Гърция на брега и разбира се яхта от няколко милиончета, мастит адвокат с приличен хонорар, който да охранява така построения социализъм от Г-н Тарикатов от щенията на фиска, няколко забатачени юридически лица с много милионни задължения към бюджета вече продадени на безимотни роми и други дребни, отличаващи съвременния успяващ български бизнесмен от след 10 ноември.1989г. За да уточня все пак що значи "заживели весело и щастливо" ще добавя какво означава за г-н Сиромахов това определение. След като останал плоският данък за него, правителството му вдигнало изкуствено минималната заплата, при което работодателят му увеличил работата с 30% и започнал да го води на работа на половин работен ден. И понеже така желаните инвеститори продължили да инвестират в крадене на ДДС и задължения към бюджета се увеличили цените и всичко това предизвикало инфлация, а статистиката отчела повишение на брутния вътрешен продукт. В резултат на това г-н Сиромахов и пенсионерите започнали да купуват по-скъпи и по-некачествени стоки и парите пак не стигали, а г-н Паралиев станал малко по-беден. След това идват похвали от чужбина за постигнатите успехи, финансова стабилност и спазените критерии от Маастрихт, потупване по рамото и обещания за приемане в таз или оназ организация, клуб и прочее за да
  • 27 Ядеитн

    2 2 Отговор
    Речено е в светото писание: на тоя който има - ша са даде, а на тоя който нема - ша са вземе и туй що има. И туй го е рекъл римскио бирник Леви, иже нарицаем Матей (Матея 25:29), а той е разбирал от даноци и пари, ха - ха!
    Та държавата да земва сичките 300 лв. от Сиромахов, да пусне премийка 20 лв. на Паралиев, че да го поощри, па останалите пари да си изхарчи за държавни му работи . Па за Сиромахов да се не бере гайле - сиромах чиляк жив дявол! И без пари ша са оправи някак. Ха- Ха -Ха. Разлях си ракията от смех!