10 Ноември, 2017 07:30 5 239 24

10 ноември 1989 г. Свалят Тодор Живков

  • тодор живков-
  • бкп-
  • преврат

28 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени?

Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. На свое заседание на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян от авторитети като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

28 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени? Националният ни лозунг е: Най-обичам да мразим....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    13 7 Отговор
    1944-КОМУНИЗЪМ.........2017-КОМУНИЗЪМ. Еврейски червен интернационал.
  • 2 ЮЖАЛКО, ДНЕС БЕРЕМ ДУША

    38 17 Отговор
    Т. ЖИВКОВ БЕШЕ ДЪРЖАВНИК И ПАТРИОТ ЗА СВОЕТО ВРЕМЕ. СВЕТЛА МУ ПАМЕТ.

    Коментиран от #3

  • 3 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    14 27 Отговор

    До коментар #2 от "ЮЖАЛКО, ДНЕС БЕРЕМ ДУША":

    Патриот беше !Когато се прибираше от Правец ,затваряше магистралата и "цепеше с кортежа от мерцедеси а ние дето бяхме уж равни /с него/ пъплехме от долу по стария път и скандирахме БКП- КПСС вечна дружба !!!
  • 4 ХАСАН

    4 50 Отговор
    Турците никога няма да забравят геноцида и терора на-който бяха подложени!Бяха изселени от родните им места където живееха от векове! Пеленачета бяха прегазени от милиционерски танкове...няма да забравят зинданите на Белене...

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 5 Извън закона

    20 7 Отговор
    28 години ръководи неговата групировка,охраната му,внучката му,внука му и синът му Владо..... Каква оставка кви пет лева )))
  • 6 белене скравена ловеч куциян

    17 7 Отговор
    Цялата му свита и фамилията му ръководи държавата и до ден днешен!
    Да сте живи и здрави да им слугувате и робувате!
    Те са едната страна на една и съща монета ЦК на БКП, другите са олигарсите на Луканов!
    Всички заедно ни изпиват кръвта от 1944 г. и така ще е, докато все още има, какво да се краде.
  • 7 розовата пантера

    11 3 Отговор
    Човека взе парите, каза:"Чакай малко!".
    Пирамиди, фараони, комунисти, ДС-та, фамилиии, олигарси и БАЛЪЦИ за милиони.
    За милиони, няма закони, за кокошка, няма прошка.
    Да ви е честит новият комунистически строй!
    Прехода свършва, ....., за обиконвените хора на ГРОБИЩЕТО!
  • 8 стратокастър

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН":

    Милицията нямаха танкове но на гара Буново беше взривен вагон за майки с деца !

    Коментиран от #14

  • 9 Наблюдател

    31 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН":

    Хасане, преиграваш. Когато се изопачават едни трагични времена, резултатът е отблъскване на симпатизантите. Аз ясно помня, че на митингите в Турция бе горено българското знаме, а не портрета на Тодор Живков.
  • 10 Пеньо

    7 14 Отговор
    Руска марионетка свалена от руснаците. Това е.
  • 11 Олигарха

    21 9 Отговор
    Най-големия Държавник в новата ни история и на третата българска държава! Светла му памет!
  • 12 Пешо

    11 2 Отговор
    Ето така се манипулира Българина,някой сваля,някой избира...а трябваше това да сме ние Народа-Власта,ама не ,все някой трябва да ни води като овци и сега само си блееме
  • 13 Свободен

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН":

    И ние няма да забравим как турски терористи взривиха вагона за майки с деца през 1985. И защо почти всички турци се върнахте от Турция? Защо не си останахте там, като е толкова хубаво? Помниш ли, че като се върнахте от Турция говорехте само на български? Не можеше да се чуе турска реч. Щото видяхте какво представлява "великата Турция".
    Мои приятели - турци, ми разправяха как в Турция са им викали "гяури" и тогава казаха, че повече кракът им няма да стъпи в Турция.

    Коментиран от #15

  • 14 обективен поглед

    4 15 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    Аз съм българин, не защитавам никой, просто истината има друго лице!
    "Терористите" всъщност са предвождани от агент на службите (Държавна сигурност) Агент Сава!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4_%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD
    Излиза, че най-вероятно зад теористичните актове стои пак ДС и службите на БКП.
    Трябва да се мисли и чете, преди да се пишат клишета!
  • 15 обективен поглед

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "Свободен":

    Цялата история с Възродителния процес е организирана от Държавна сигурност.
    Доказателство за това е, че един от предводителите на "турското освободително движение" е агент на ДС и от 1989 г. е на върха на управлението на държавта, даже каза, че разпределя паричните потоци в страната, така да се каже е най-важния човек в държавата.
    Все още ли си сигурен, че "турски" терористи са организирали покушенията, аз щото дълбоко се съмнявам!

    Коментиран от #24

  • 16 ТОДОР СТОЯНОВ

    21 3 Отговор
    ТОЧНО ТОГАВА БЯХ В КАЗАРМАТА ПОД.-72360-ВВ-гр.ДЖЕБЕЛ(СЕГА ЖАНДАРМЕРИЯ).ТОВА БЕ И КРАЯ НА "ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ".ПРИ ПЪРВИТЕ "ДЕМОКРАТИЧНИ" ИЗБОРИ ПРИСТИГНАХМЕ В СОФИЯ(СПЯХМЕ В ДОЛНИ БОГРОВ), ЗА ДА ОСИГУРИМ ОХРАНАТА НА ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ.БЯХ В ЕДНО УЧИЛИЩЕ В "НАДЕЖДА", ЧИЕТО ИМЕ НЕ ПОМНЯ И НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ ЕУФОРИЯТА НА ХОРАТА(ТЕ НЕ ЗНАЕХА, ЧЕ ГИ ОПАЗИХМЕ ОТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ДВЕ ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА), СКАНДИРАХА "СЕ-ДЕ-СЕ", ВДИГАХА ДВЕ ПРЪСТЧЕТА "V"-VICTORY, НО НЕ ЗНАЕХА КАКВО Е ТОВА...ИМАХ ЕДИН СТРАХОТЕН КОМАНДИР ДИМИТЪР УЗУНОВ-ШАКА, КОЙТО ПО-КЪСНО СТАНА КОМАНДИР НА ЖАНДАРМЕРИЯТА В ПЛОВДИВ, ТА ТОЗИ ЧОВЕК СЪС СТРАХОТНАТА СИ УСМИВКА И ПЛЪТЕН ГЛАС КАЗА:"ТОВА НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СТАВА, НЕ СМЕ ГОТОВИ ЗА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА..." И 28г. ПО-КЪСНО БЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ!КВО КЕФАРИТЕ ВЕ МАЙНА, ПРЕЗ КОМУНИЗМА СИ ПОСТРОИХМЕ ДОМ, ДА РОДИТЕЛИТЕ МИ РАБОТИХА В ЛИБИЯ И В РУСИЯ, НО ХАРЧЕХА ПАРИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ, УЧИХМЕ СЕ ДОБРЕ, ЛЕКУВАХМЕ СЕ ДОБРЕ, СПОРТУВАХМЕ, ЛЕТУВАХМЕ...ДАЖЕ СИ СЛУШАХМЕ РОК И ХЕВИ, НЯМАШЕ БЕЗРАБОТНИ ДОРИ ЦИГАНИ.СЕГА...СЕГА МИ ИДВА ДА ВЗЕМА ЕДНА СОПА, ДА ИМ СВАЛЯ ГАЩИТЕ НА ТЕЗИ В "ПЪРЛАМЕНТА", ДА ВЗЕМА ДА ХВЪРЛЯ СОПАТА И...МЛАТИ, МЛАТИ...ЗНАМ, ЧЕ НЕ ХУБАВО ДА СЕ ПСУВА, ЗА ТОВА...СПИРАМ ДА ПИША...
  • 17 стоян георгиев

    5 10 Отговор
    падна наи-големия тъпак в новата ни история.тъп та вдлъбнат.гледам има фенове все още.убавци в тубата има речи на живков.не една при това.пуснете си ги и слушаите...бавноразвиващ говори на бавноразвиващи,тва са неговите речи и няма как да е друго!историите как било хубаво амам незнам кво си ги разказваите на някои дето не е живял в онова време.само да ви питам що като беше толкова хубаво българия е пазеха с телени мрежи като концлагер някои да не избяга от убавинята?

    Коментиран от #18, #21

  • 18 кратко допълнение

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Да добавя само.....
    И след невероятното управление на правешкия овчар и селандур, 3 милиона българи, в разцвета на силите си, избягаха от България! Акт граничещ с война, няма друга толкова обезкръвена и разсипана държава в Европа, като България!
  • 19 Ганьо Говнарев Говньо

    3 10 Отговор
    Ах какво щастие обзе душата ми! Тогава бях наистина щастлив! Мръсната презряна комуняшка измет бе изритана! Преди това падна Берлинската стена! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 20 В52

    6 0 Отговор
    28 години вече! Както се казва - Честито на печелившите, които едва ли са 10% от всички нас. Ние, прецаканите 90% вече 28 години духаме супата, който после някой друг изяжда.
    Не правя сравнение с времето преди 10.11.1989 г., а просто тъгувам по разбитите надежди и вярата, че идва нещо по-добро. Дори и при Соца да е било по-добре, както някои твърдят това не ме топли. Искам сега да е добре - за мен, за семейството, за приятелите, за съседите и за всички останали 90%.
    Да, ама не!
    Кой е виновен? Този въпрос така или иначе няма да получи категоричен отговор, но междувременно продължава да ни разделя и да ни пречи да действаме заедно като нормално общество.
    Жалко ...
  • 21 Kcanisanaiba

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    "само да ви питам що като беше толкова хубаво българия е пазеха с телени мрежи като концлагер някои да не избяга от убавинята?"
    Този въпрос съм го задавал многократно, но нито един форумен герой рублофил-русораст не ми е отговорил. Не знам защо... :)
  • 22 МАК

    11 1 Отговор
    Дааа. Денят във който започна унищожението на държавата ни!!за съжаление!!онази красива подредена България до 90 та със знаещи си мястото си циганска сган никога няма да се върне!!! За съжаление!!
  • 23 filo

    3 1 Отговор
    Както каза самият Тодор Живков "социализма е едно недоносче" и е бил напълно прав. Това една лъжа, в която все още има хора, които вярват и като всяка лъжа приключи скоропостижно. Абе хубаво беше, ама изведнъж свърши, за щастие разбира се.
  • 24 тарикат

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "обективен поглед":

    Ахмед Доган беше агент на турските служби МИТ и го внедриха в ДС и създаде терористичната организация за да взривяват гари и влакове.Когато Доган излезе от затвора създаде ДПС с част от хората дето извършваха атентатите и предаде на Турция списъка с агентите ни и сътрудниците ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове