13 Ноември, 2017 22:13 4 802 6

Имоти, които поевтиняват за пръв път от 20 години

  • швеция-
  • жилища-
  • цени
Имоти, които поевтиняват за пръв път от 20 години - 1
Снимка: Shutterstock

При споменаването на думите Швеция и имоти първото, което идва на ум на интересуващите се от пазара на недвижими имоти в някои европейски държави, е че там през последните 20 години се отчита непрекъснато поскъпване. Краят на тази тенденция е факт. Най-новият отчет на Nordea Bank отчита спад в броя на сделките и на цената на квадратен метър жилищна площ. Също така в последно време на пазара са се появили нови проекти, което ще спомогне за спад в цените. „Изхождайки от ежедневните данни на Booli Pro, отчитаме спад на цените на жилищата през октомври с 2% на месечна база и с 3.5% на годишна”, посочват от Nordea Bank.

Най-осезаемо ще бъде поевтиняването на жилищата в големите градове. Така например, цената на апартаментите в Стокхолм ще отчете спад от 3% на месечна база и от 2.5% на годишна. Ситуацията на пазара ще доведе до продължаване обезценяването на имотите и през ноември. Това, от своя страна, може да предизвика по-осезаемо колебание сред купувачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    8 3 Отговор
    Ха ха щом и там поевтиняват, спекулантите в бг ще страдат много скорооо.

    Коментиран от #3

  • 2 ot predi mesec

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С 8% са поскъпнали цените на жилищата в периода юни-август в Швеция не само в сравнение със същия период на 2016 г., но и спрямо второто тримесечие на текущата. Данните са на Асоциацията на шведските брокери на недвижими имоти – Svensk Maklarstatistik.
  • 3 statistikus

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Gost":

    Ха ха така си е ! Average Price per Square Meter to Buy Apartment 9,753.03 € Скоро тамошните спекуланти ще преживеят огромна драма като цената стане 9500 евро квадрата... Направо българските такива трябва СЕРИОЗНО да се замислят кво да правят с тукашните цени по 1000 евро...Дали некоя 0 да не прибавят м ? Все пак бихме ги на мач требе и с цените да ги бием нал така ?

    Коментиран от #5

  • 4 Вики

    12 0 Отговор
    Швеция, мигранти, поевтиняване... вероятно прилагат албанско-циагнския модел. Две семейства мигранти купуват къщи в двата края на улицата, след което започат да побъркват нормалните хора с обичайте си и леко леко цените в района падат и се заселват още повече мигранти :(
  • 5 роко

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "statistikus":

    Българските продавачи могат само да мечтаят за 9К/кв! След нова година като влезнат новите изисквания на ЕЦБ и бамките като коригират % кредитен риск, много народ ще изреве. В Румъния вече официално предупредиха народа.

    Коментиран от #6

  • 6 statistikus

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "роко":

    9К са в Стокхолм. За тук е ясно че е майтап..., но и 900 евро е майтап цена на фона на там ...от майтап спекуланти или хора които не разбират стойността на имотите...Не знам за кои мерки на ЕЦБ говориш - не съм компетентен, но ако някой си мисли че цените ще падам ок...да чака. Аз мисля че много ще се вдигат поне двойно в 10-годишен план /още 2008 дори не е достигната/. Хора различни мнения много...