Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 18:03 2 622 15

Да блокираме членството на Сърбия в ЕС

  • сърбия-
  • западни покрайнини-
  • лекари-
  • ес

Кога, ако не сега, когато половин година ще ръководим Евросъюза, можем да извоюваме автономен статут на Западните покрайнини

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След арестуването на български лекари в Босилеград посланикът ни в Белград получил инструкции от София да постави въпроса пред сръбските власти, съобщи МВнР, след като сръбската полиция провали хуманитарна медицинска акция за прегледи на българи в Босилеград.

Това коментира за offnews.bg Велизар Енчев.

Вместо правителството ни да връчи протестна нота и ултимативно поиска от Сърбия да спазва човешките права на българите в Западните покрайнини, ние караме посланика ни да поставя въпроси, на които знаем отговорите.

Вместо външният министър Захариева още днес да извика в МВнР сръбският посланик и му заяви, че Белград ни принуждава да блокираме членството на Сърбия в ЕС, нашият посланик получава кухи инструкции за празни разговори със сръбски чиновници.

Вместо т.нар. патриоти изпълнят предизборните си обещания и поискат автономия за Западните покрайнини (по подобие на автономията на Войводина), те гузно мълчат и карат евродепутата си Джамбазки да интервенира в Европарламента.

Обяснението за тази пасивност е просто: вицепремиерът Каракачанов следва директивата на Брюксел да тика Сърбия към членство в НАТО, поради което той и партньорите му не смеят да обелят и дума за програмите си, в които дори се иска връщане на Западните покрайнини в пределите на България.

За да прикрият бездействието си, ОП театрално поискаха от Сърбия Димитровград да върне старото си име Цариброд. Сякаш смяната на едно име ще спре сърбизирането на българите, които от 200 000 преди 30 години, днес са само 23 000.

Кога, ако не сега, когато сме член на ЕС, можем да защитим интересите на българите в Сърбия?

Кога, ако не сега, когато половин година ще ръководим Евросъюза, можем да извоюваме автономен статут на Западните покрайнини?

Кога, ако не сега, когато в кабинета са хора, изживяващи се като патриоти, можем да отхвърлим порочната ни нихилистична политика на Балканите?

Или просто всички предизборни клетви, заклинания и обещания са били поредната патриотична лъжа.

----

Апропо, на 27 ноември, когато се навършват 98 години от подписването на Ньойския договор, управляващите Сидеров, Каракачанов и Симеонов ще водят ли традиционното факелно шествие на патриотичните организации?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.К.

    24 4 Отговор
    Десетилетия унижавани,разселвани, като хора от по-нисша каста, умишлено изоставени в икономическо развитие с цел заличаване на всичко българско.По много теми се говори само в къщи в тесен кръг и то тихо ако е отворен прозореца да не чуят съседите.Надменни полицаи, митничари, чиновници това са ми впечатленията за 9-10 години гостувания в Босилеград.Според мен Сърбия не е дорасла за ЕС и няма да дорасте скоро.Време е за нова автономия!
  • 2 Симеонов

    9 22 Отговор
    Тоз чукундур все ще изтърси някоя глупост......Ало-о-о Енчев пий си хапчетата редовно.
  • 3 jambazina

    15 6 Отговор
    Патриотите плиключиха, в следващия парламент няма да ги има.

    Коментиран от #10

  • 4 Учуден

    13 11 Отговор
    Абе какво се плюмчат разни измискени индивиди ? В Сърбия има зскони кскто във вдички страни включителмо и нашата мо там се спазват а тук не. Как си представяте тия доктори ако бяха отишли в Германия да правят прегледи без разрешение ? Ами директно щяха да ги осъдят и в затвора.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян георгиев

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    кво разрешение трябва да направиш преглед на 20 стареца в българския културен център.всяка година в българия идват турски,руски,немски доктори и преглеждат безплатно при някакви кампании.напиши в нета безплатни прегледи на турски доктори и виж за последните 10 години колко такива са направени.аман от сръбски фенове атакуващи собствения си народ.
  • 7 стоян георгиев

    11 8 Отговор
    акцията на сърбите е преднамерена и умишлена.тя е част от националния им манталитет и отношение към българите.сърбия с този си манталитет не трябва да бъде допускана в ес.след влизането си там тя ще ни атакува веднага по всички възможни фронтове!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дивака

    4 1 Отговор
    как така хуманитарна помощ без знанието на сърбите . ТЕ СЕГАШНИТЕ ДЪРТИ ОБРАЗИ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ - ЗА ДА СЕ ПОКАЖАТ ,ЧЕ СА ЗАГРИЖЕНИ .
  • 10 А на бас

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "jambazina":

    О не, ще ги има и в следващия парламент и ще са повече. Ти май се изказваш от името на ДОСТ, нали ? Вашите мераци приключиха.
  • 11 Густо Майна

    5 2 Отговор
    Ние не сме за същинска Европа май! Нещо средно м/у Европа и Анадола. Европейският Анадол! Абе хората от години се събират заедно - германци, англичани, французи. Почитат си жертвите при Вердюн, Сома, Нормандия. Заричат се винаги за в бъдеще да бъдат хора, а не получовеци! Даже турците ги събират от цял свят за кръгли годишнини от Галиполската епопея! И то обикновени хора!
    Потомци и, ако има още живи ветерани от ВСВ! Във всички погранични румънски, унгарски, словашки, полски и др. населени места със смесено население, всичко е изписано на всички национани езици! Даже хората развяват и националните си знамена в едно с териториалното! Реклами на фирми и учреждения на различни езици за следващата държава има в предишната! Поляци, чехи и словаци в пограничните населени места, официално приемат в търговските обекти и злоти, и крони, и евро! Само ние тук, специално българи, гърци и сърби, само чакаме някакъв дребен ядец, и почваме да вадим кирливи ризи, и да се плюваме! Аз не мога да го разбера това, а най-лошото е, че и онези отгоре явно продължава да ги кефи, като преди 100 год., че и има хора да им поддържават, явно така възпитани - сърбите, българите и гърците по презумпция са гадове един за друг! Лошо, много лошо... Щом продължаваме така да разсъждаваме и да се самонавиваме! А и сме православни. Всички! За мен няма значение, но все пак!
  • 12 ХАСАН

    2 9 Отговор
    Така ли беше при османлиите! Всеки си живееше мирно и т-хо..джамия ,синанога и църква бяха един до друг!...а сега кааво малките народи от по пет ,десет милиона се правят на велики а в същност са гладни и просещи...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ХАСАН":

    хасане при османлиите бе като сега в ислямска държава.едно към едно.ислямска държава и османската империя нямат абсолютно никакви разлики като управление,манталитет и ситуация.
  • 14 Ядеитн

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХАСАН":

    Ей турчине, да си фащаш рязания под мишница и гит в анадола! За баташко клане чувал ли си бре катил? Аз съм от на Илю Воивода Малашевския родата, а той такива чалми като тебе ги е клал и не е броил. Какво ти мирно. Нямало е мир, няма и да има! Джендем, турчине!
  • 15 Бънди

    1 0 Отговор
    Велизаре Енчев,
    С тези недоразумения Бойко Борисов и Екатерина Захариева нищо няма да се постигне.Но ако имаме силен премиер и силен външен министър,Западните покрайнини може да ги върнем обратно в Бг.