20 Ноември, 2017 17:56 1 900 2

Китайски робот взе диплома за лекар

  • xiao yi-
  • сяо и-
  • робот-
  • лекар-
  • медик-
  • диплома

Робот за първи път положи успешно държавния изпит за получаване на лиценз за практикуване на медицина. Скоро на Сяо И (Xiao Yi) ще бъде издадена диплома и през март догодина той ще започне официално лекарската си практика.

Китайският робот се е "готвил" за изпита година и половина. "Студентът" е трябвало да изучи над 60 тома медицинска литература, които специалисти от Пекинския университет са въвели в паметта му.

На изпита Сяо И е успял да събере 465 от 600 максимално възможни точки само за 60 минути при положение, че регламентът предвижда 10 часа за хора. Изкуственият интелект обаче не е успял да подобри човешкия рекорд от 553 точки.

Създателите на роботизирания медик признават, че уменията му все още са твърде далеч от тези на висококвалифициран специалист. Сяо И обаче не е проектиран, за да измести хората лекари, а да им помага. Ето защо длъжността му на първо време ще бъде "ходеща енциклопедия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    8 0 Отговор
    Това е бъдещето...само не знам какво ще правим с 80-те процента дебили които няма да могат да си намерят работа когато роботите навлязат? Не стига, че циганите издържаме, ами сега и на дебилите ще трябва да се плащат помощи...трябва да се измисли нещо.

    Коментиран от #2

  • 2 един

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    Що,ти от кои си. Пожелавам ти да те лекуват роботи!