Last news in Fakti

1 Декември, 2017 14:37 2 041 0

Икономика, която страда от цените на имотите

  • норвегия-
  • икономика-
  • имоти-
  • цени

Увеличаването на лихвите по ипотечните заеми в Норвегия и високите цени на недвижимите имоти прави местната икономика уязвима и може да доведе до нейния спад. Това са изводите на норвежката Служба по финансово бюджетен надзор (FSA).

Макар през последните месеци цените на имотите да отбелязват лек спад, те все още са доста високи, благодарение на непрекъснатото поскъпване през последните двайсет години. „Не е възможно да се прогнозира какво ще стане занапред”, коментира Мортен Балтерзерсен, директор на FSA. Не се изключва продължителен период на спад в цените, но подобряване на икономическите показатели и евентуално понижение на лихвените проценти по ипотечните заеми могат отново да повишат цените на недвижимостите.

Инвестициите в сектора надминаха тези от нефтения и вече са основен фактор за икономическия ръст на Норвегия за последните години. Продажбите при имотите ново строителство отбелязват ръст, който не е достиган през последните 40 години. Това е в резултат на по-ниските лихви по банковите заеми и увеличение на населението, което стимулира търсенето.

По данни на консултантската компания Knight Frank Осло влиза в ТОП 10 на градовете с най-бърз ръст при цените на жилища. Икономистите от скандинавския регион са притеснени от бързия ръст на ипотечна задлъжнялост, която беше повод в началото на 2017-а година правителството да предприеме охлаждащи имотния пазар мерки. Нейното повишаване може да дестабилизира цялата норвежка икономика.

През последните месеци продажбите на нови жилища намаляха и скоро това ще доведе до рязък спад в темповете на строителство. Според анализаторите от Forecaster Prognosesenteret сегментът ще започне да се възстановява през есента на 2018 г. и то при условия, че ограниченията за отпускане на ипотечен заем бъдат смекчени.

През последните месеци норвежката крона рязко поевтиня спрямо еврото. Най-голямо влияние върху това оказа безпокойството на инвеститорите, които се опасяват от понижение на цените на имотите и от развитието на икономиката като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА