Last news in Fakti

3 Декември, 2017 08:33 3 087 5

Закриват фалирали болници

  • лечебни заведения-
  • фалит-
  • кирил ананиев

След години трупане на дългове и лошо управление на част от болниците държавата е на път да започне да закрива тези, които са в най-лошо финансово състояние.

"При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване", обяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ.

За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците.

"В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

"По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения", поясни той. "Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев.

При анализа болниците са класифицирани на четири групи. В първата попадат онези, които са в добро финансово състояние, а във втората са болниците с неголеми дългове, които могат да бъдат стопени с добро управление.

"Третият тип болници са с много сериозни дългове, с тежка структура на управление, с не най-правилните отделения, липса на персонал. Някои от тези болници обаче се явяват структуроопределящи и не могат да бъдат заместени от други лечебни заведения, които да поемат контингента от болни. В този случай ще вървим към едно преструктуриране, така че да могат да се издържат и да вършат тези дейности, за които имат материална база и персонал", каза Ананиев.

В четвъртата група са болниците, които също са в много тежко финансово състояние, но в региона има и други, които могат да поемат пациентите им. Именно в тази група може да се върви към закриване на болници, стана ясно от думите на Ананиев.

Според последния анализ, подготвен от предишния министър Николай Петров, към края на миналата година в групата на болниците, чиито приходи не покриват разходите и са наложителни оздравителни планове, са областните болници във Враца, Бургас, Сливен, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Ямбол, Силистра, Габрово, Търговище, Шумен, университетските във Варна, Стара Загора и Русе, ортопедията в Горна баня, "Пирогов", университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум", педиатрията в София, ИСУЛ, Александровска болница, областният онкодиспансер в София. Част от тези болници са и в задълбочен процес на декапитализация - ИСУЛ, Александровска, "Пирогов", ортопедията, болниците във Враца, Ловеч, Бургас, Пловдив и Стара Загора. В огромната си част всички тези закъсали болници са структуроопределящи и е малко вероятно да бъдат закрити.

В групата на болниците в тежко състояние обаче са и болниците по белодробни болести в Перник, Велинград и Роман, болницата за рехабилитация в Мездра и психодиспансерът в София, при които рискът от закриване е по-голям.

Ананиев смята, че лошите финансови резултати на болниците се дължат както на зле финансирани клинични пътеки, така и на лош мениджмънт и корупционни практики на места. В момента се анализират и тези въпроси, за да може да се противодейства, обясни министърът и припомни, че предстои догодина да се актуализират цените на най-зле платените клинични пътеки.

"България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население и на второ място в Европа по същия показател. Съгласете се, че така няма как да се продължава", отбеляза министърът. Догодина се предвижда да се извадят дейности от болничната помощ към извънболничната, допълни той.

100 млн. лв. е очакваният преразход за лекарства на НЗОК тази година, затова се налага и мораториум за нови медикаменти догодина - за да се реши проблемът с дефицитите, каза Ананиев. Според него до момента контролът при медикаментите е бил на "изхода" на системата - основно проверка на документи.

"Много малко бяха възможностите да се стигне до истинската причина за този преразход", отбеляза той. Тепърва контролът ще бъде засилен и на "входа", както и по време на самото лечение. "Аз съм убеден, че там ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които водят до нарастване на разходите за лекарства. Има и определени злоупотреби с лекарствата във връзка с т.нар. паралелен износ. Скоро ще чуете информация, която ще го потвърди", заяви Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Svilen

    7 1 Отговор
    И какво става?Народеца плаща осигуровки,прегледи,престой в болници и накрая пак няма пари за лечение....но за кого?...Е разбира се за бедния Народеца..........
  • 2 Гост

    3 4 Отговор
    България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население и на второ място в Европа по същия показател. Съгласете се, че така няма как да се продължава"
    Защо трябва да се съгласявам и защо да не може да стане? Та аз дори не знам какви са целите. Пак последни и пак дълбока мизерия за много пари. Еми не съм съгласен. Държа даже да сме първи в света по този показател.
  • 3 ДДДДДДД

    7 0 Отговор
    Ако се спре краденето и източването на здравната каса и порочните практики ще има пари за всички. Корупцията ни е много голяма.
  • 4 jambazina

    5 1 Отговор
    Защо като сме на 3-то място по брой болници е толкова трудна и скъпо човек дя се лекува?
  • 5 КЪНЧО Къневски

    1 1 Отговор
    Четох само заглавието и съм съгласен, пълно закриване на болниците. Щом няма илачи и доктори , значи нямаме здравеопазване. Давайте петте милярда на населението, пък ние ще намерим къде да се лекуваме. Аз съм близо до румъния, нема проблем. Ако трябва в канада ще ида, само разпределете парите за здравеопазване на калпак. Това е по изгодно за нас, кеф ти гърция , турция или русия свят широк.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове