Last news in Fakti

4 Декември, 2017 12:44 2 674 19

Цецка Цачева: Няма да търсим споразумение за царските имоти

  • царски имоти-
  • цецка цачева-
  • имот

Не може по друг начин изпълнителната власт да се ангажира, тъй като въпросът може да бъде уреден с нарочен закон. Другият начин е с приключване на делата. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева за делата за „царските имоти“.

„С оглед на висящите съдебни спорове до момента е приемано, че след като спор за право е отнесен до съда, той е този, който следва да даде отговор чия е собствеността“, обясни тя.

„В отговор на писмото на Симеон Саксскобургготски министър-председателят е възложил проучването на въпроса, което е направено от работната група с представители на държавата и адвокатите на наследниците на царските фамилии“, уточни Цецка Цачева. „Единственото ново обстоятелство са заведените жалби в съда в Страсбург“, коментира министърът. „Това, което е в компетенцията на изпълнителната власт, е приключило с работната група. Немислимо е и няма основание за намеса, където и да било“, каза още Цачева.

"Висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт. Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт“, обясни тя.

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът. „Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела“, уточни Цецка Цачева.

„Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред“, каза още тя. "Делата за „царските имоти“ продължават, по делото за двореца „Врана“ имаме насрочена дата за 8 май поради факта, че има починал наследник на фамилията на Фердинанд I и Борис III", каза регионалният министър Николай Нанков.

„По другото дело за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури“, посочи той. „Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група“, коментира Николай Нанков.

Министър Цачева уточни, че искането на регионалния министър за отлагане на делата с 6 месеца е без последици, защото така или иначе смъртта на един от наследниците е наложила отлагане на делото за двореца „Врана“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бесният язовец на оня с коня

    7 25 Отговор
    Върнете на човека имотите, бе, не се налапахте!!!

    Коментиран от #5

  • 2 МИРО:

    32 3 Отговор
    ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е ТОЛКОВА ТЪП, КОЛКОТО ПЪРВИТЕ ДВАМА!!!
  • 3 бесният язовец на оня с коня

    10 11 Отговор
    Абе, да питам, ако имотите останат държавни, вие какво ще правите с тях, бе, пиленца герберчета??? Ще ходите на почивка в Царска Бистрица или вождът ви ще пирува там???

    Коментиран от #11

  • 4 бай Тодор

    22 3 Отговор
    А са им ги върнали, а са ги продали! По добре е да са държавни.
  • 5 гост

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "бесният язовец на оня с коня":

    Па той да не е копал за тях. Къв цар, кви имоти и кви пет лева?

    Коментиран от #7

  • 6 Герб и Царя далавера

    13 1 Отговор
    Герб и Царя ще си разделят едни пари, които Страсбург ще отсъди България да плати на Царя (България означава ние данъкоплатците) И Царя хем имотите ще си вземе, хем и парици от нас ще лапнее. А Герб пак ще приберат народна пара у джебаааа... Добра уговорка са направили нали?
  • 7 бесният язовец на оня с коня

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ти да не си копал! На тебе за какво са ти! Искаш горите на царя ли??? И ако са държавни дали ще си останат гори, а!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Юбряяяяяя

    10 2 Отговор
    А знаете ли името на урода поканил тука да царства сакс-кобургите?! Да бе същия дето мъчи в зандана и едва не затри Петко Киряков - Капитан Петко Войвода. Докато почитаме сатрапи и ченгента че и на Дедо Тошо ибрикчията така ще е! ЩЕ ТЕГЛИТЕ ОЩЕ МНООООГООООО....
  • 9 гост

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "бесният язовец на оня с коня":

    Аз не ги искам бе бесен. Нека си стоят за държавата, ти къв си че искаш да му се върнат. Искаш да му пасеш на ливадите . А?

    Коментиран от #14

  • 10 ГОСТ

    13 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЯМА ЦАР И ТОЙ НЕ С СОБСТВЕНИК НА УДЪРЖАВЕНИ ИМОТИ НА ИНТЕНДАНТСКАТА ЦАРСКА СЛУЖБА ОТПРЕДИ 9 ТИ СЕПТЕМВРИ 44 ТА.
  • 11 БЛА

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "бесният язовец на оня с коня":

    Ще правят същото, каквото правят и твоите червени приятелки там!
  • 12 onq s konq

    8 0 Отговор
    Много ми аресва Цурето на тая снимка ! Поразително прилича на комшииката !

    Коментиран от #18

  • 13 незнайко

    10 3 Отговор
    Щом не живее в БЪЛГАРИЯ какво наследство търси. Тези имоти откога се стопанисват от държавата ? Може би от 70 години ! На кого е платил за тях ? Голям тарикат се прави този наш наследник на царя . Като "милее" за тях, защо не живее тук ? Какво нахалство да ни съди в Страсбург !!!
  • 14 бесният язовец на оня с коня

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Само завистливи хора могат така да говорят- да искат нещо, което не е тяхно! Вас БоБо не ви ли учи, че завист е най-омразната дума?! На държавата, викаш да останат! Я, пак, я пак, т.е. на кого по-точно да останат имотите???
  • 15 маама му стара

    6 0 Отговор
    Абе ква е тая фамилия СаксКобургГотски и кво дири тоя тука като това е БЪЛГАРСКО
  • 16 Някой

    5 0 Отговор
    Този долен комарджия Сакс Когурботски най големите непоправими щети на държавата неговото завръщане беше с единственната цел имотите (държавни) това му обещаха ченгетата за да го ползват за чучоло 8 г.Така кумуняги и ченгета управляваха и рано или късно ще му ги върнат.Сега се върти покрай Боко сигурно пак някакви игри въртят
  • 17 кучето шаро

    4 0 Отговор
    Отрезали на Цечка у .............
  • 18 МММ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Съседката ти травестит ли е?
  • 19 Пазарен Либерализатор

    0 2 Отговор
    Почетете малко история. За да не се чудите - дедо ще осъди България и ще му върнат имотите. Редно е да му ги върнат.