Сексуален тормоз на работното място - как да го познаете и как да се предпазите

8 Декември, 2017 00:30
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3739
Автор: Венелина Маринова

Напоследък темата за сексуалния тормоз на работното място е особено актуална. Истината е, че този проблем, за който уж вече се говори явно, остава все така скрит и неудобен за разискване в обществото.

Според официалното определение сексуален тормоз е всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, което има за цел или води до накърняване на достойнството на лицето и създава смущаваща, враждебна, принизяваща, унизителна или обидна обстановка.

Ако сте обект на подобно насилие в работата си, не мълчете и не крийте истината, защото така се отдалечавате от възможността да бъдат предприети адекватни мерки срещу личността, която ви предизвиква, но и давате шанс тормозът да не спира. Вашата пасивност ви обрича още и на притеснение, стрес, страдание и невъзможност да изпълнявате нормално служебните си ангажименти.

Специалистите съветват да пазите всички доказателства, които показват, че срещу вас е упражнен сексуален тормоз. Става дума за изпратени имейли, писма, съобщения.

Можете да сте сигурни, че сте жертва на сексуален тормоз, ако шефът или колегата ви определи среща в хотелска стая, изпраща ви постоянно съобщения, с които настоятелно ви кани на вечеря, затрупва ви с цветя и подаръци. Още повече - когато вашият работодател не просто намеква, а директно ви заявява, че професионалното ви бъдеще зависи от желанието ви да излезете с него, или иска сексуални услуги, за да ви увеличи заплатата или повиши в длъжност. Всякакви интимни въпроси, неприлични жестове или коментари на външния ви вид по неприемлив и непристоен начин също биха могли да се определят като форма на сексуално насилие.

За да противодействате на проблема в зародиш, бъдете внимателни и не си позволявайте самите вие фриволни забележки, както и поведение, което може да се тълкува двусмислено, съветва Framar.bg. Опитайте се да контролирате ситуацията – ако шефът поиска да остане насаме с вас, то ограничете времето и пресечете всяка възможност за разговор, който е различен от служебния.

И може би най-важното – за да предотвратите сексуален тормоз спрямо вас, е нужно да бъдете уверени в себе си. Никога да не мислите за себе си като жертва, а да демонстрирате самочувствие на личност, която съзнава своите професионални и лични качества.