Last news in Fakti

8 Декември, 2017 00:30 7 913 13

Сексуален тормоз на работното място - как да го познаете и как да се предпазите

  • сексуален тормоз-
  • работно място-
  • офис-
  • шеф-
  • колега
Сексуален тормоз на работното място - как да го познаете и как да се предпазите - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък темата за сексуалния тормоз на работното място е особено актуална. Истината е, че този проблем, за който уж вече се говори явно, остава все така скрит и неудобен за разискване в обществото.

Според официалното определение сексуален тормоз е всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, което има за цел или води до накърняване на достойнството на лицето и създава смущаваща, враждебна, принизяваща, унизителна или обидна обстановка.

Ако сте обект на подобно насилие в работата си, не мълчете и не крийте истината, защото така се отдалечавате от възможността да бъдат предприети адекватни мерки срещу личността, която ви предизвиква, но и давате шанс тормозът да не спира. Вашата пасивност ви обрича още и на притеснение, стрес, страдание и невъзможност да изпълнявате нормално служебните си ангажименти.

Специалистите съветват да пазите всички доказателства, които показват, че срещу вас е упражнен сексуален тормоз. Става дума за изпратени имейли, писма, съобщения.

Можете да сте сигурни, че сте жертва на сексуален тормоз, ако шефът или колегата ви определи среща в хотелска стая, изпраща ви постоянно съобщения, с които настоятелно ви кани на вечеря, затрупва ви с цветя и подаръци. Още повече - когато вашият работодател не просто намеква, а директно ви заявява, че професионалното ви бъдеще зависи от желанието ви да излезете с него, или иска сексуални услуги, за да ви увеличи заплатата или повиши в длъжност. Всякакви интимни въпроси, неприлични жестове или коментари на външния ви вид по неприемлив и непристоен начин също биха могли да се определят като форма на сексуално насилие.

За да противодействате на проблема в зародиш, бъдете внимателни и не си позволявайте самите вие фриволни забележки, както и поведение, което може да се тълкува двусмислено, съветва Framar.bg. Опитайте се да контролирате ситуацията – ако шефът поиска да остане насаме с вас, то ограничете времето и пресечете всяка възможност за разговор, който е различен от служебния.

И може би най-важното – за да предотвратите сексуален тормоз спрямо вас, е нужно да бъдете уверени в себе си. Никога да не мислите за себе си като жертва, а да демонстрирате самочувствие на личност, която съзнава своите професионални и лични качества.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продуцента

    17 1 Отговор
    И след 30 години можете да разкриете истината.
  • 2 Патриот

    22 0 Отговор
    Една колежка постоянно ме хваща за дупето и когато сме насаме се опитва да си пуска ръката в панталона ми.
    Това дали може да се възприеме като сексуален тормоз?
  • 3 no name no face no number

    21 0 Отговор
    Жените ще затрият света. Всичко започна с една безобидна феминистка организация, но вече тотално ни се качиха на горната глава. Кошмар. Всичко претегляте през вашата женска същност, но ние мъжете сме различни и мислим различно от вас. Престанете с простотиите. И покани ли вече не можем да ви правим??? И как тогава ще се ухажваме??? Моля напишете правилник с членове и алинеи. Кое как трябва да правим, че да те ти съдите за глупости???
  • 4 Бесепар от миналото

    2 10 Отговор
    Може да го предотвратите като се обадите на жените си да се прибират при вас на село:):)
  • 5 Плейбой

    19 1 Отговор
    Това което е представено в статията за сексуален тормоз повечето жени в БГ го възприемат като комплимент.
  • 6 гощо

    10 3 Отговор
    А бе мъже ли си харесваш ли някоя трябва да и покажеш,кажеш и т.н. Отказвам да живея в пластмасови отношения!!! Ка па няма да плясна някоя по дупето и да я поканя на среща?!?!? Сексуален тормоз било бе като хвана една тоягааа....
  • 7 Къртев

    11 1 Отговор
    Ами то значи само с проститутка, не е сексуален тормоз. И то само, където е законна проституцията.
  • 8 гост

    7 3 Отговор
    Да пратиш цветя на колежка било тормоз?!? А как да свалиш колежка, без да контактуваш с нея и без да се опиташ да я приближиш по някакъв културен начин? Едно е да я хващаш за дупето, а тя да се дърпа и да се разплаква и притеснява всеки път като го направиш, друго е да я поканиш на среща, да й изпратиш подаръче, да я изненадаш на работното място с цвете. Когато шефът каже, че развитието или оставането на работа зависи от това дали колежката ще спи с него или не, тогава е сексуален тормоз. Или ако всеки път той кара нея да му дава любовни ласки преди да й плати месечната заплата, пак е тормоз.
  • 9 Радо

    5 3 Отговор
    Ако имам 2-3 колежки, които да ми се дупят по цял ден в офиса, като тази на снимката - сигурно няма да издържа дълго време на такъв тормоз!!!
  • 10 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    О, ами тя килежката, като е с такъв минижуп /като на фотото горе/, деколтето и като стига до пъпа и половината и гърди да са навън, дори да е омъжена за местния шериф ...... Аджеба какво иска да ми каже в службата, като го върти непрекъснато покрай мен -- ТОРМОЗИ МЕ или НЕ МЕ ТОРМОЗИ сексуално ??????
  • 11 гост

    5 1 Отговор
    Да те обсипят със внимание, цветя, комплименти и подаръци вече е сексуален тормоз....!!! Еййй .й .. ама опасни сте станали съвременните жени бе...чудно ми е само дали се усещате и дали сте наясно че, всичко ще ви се стовари после на вашите глави !!!
    Скоро в "Дамски свят" четох статия, жени питат '...къде са мъжете , онези които ни сваляха, караха да се чувстваме нежни... и т.н." ...и отдолу имаше коментари от рода на ...'' изчезнаха'', ''в козметичните салони са...епилират се и си скубят веждите'' !!!
    Аз, ще кажа... Вие ги убихте, смачкахте ги...по-вече не ги търсете ! От голямото ''освобождаване и еманципация'' през 1968 до сега само се погубвате като жени и мъжете се изгубиха а, вие не им помагате да се ориентират и намерят в джунглата на отношенията между половете която създадохте !!! Използувахте извоюваните (с право) привелегии но, ги използувате по най-лошият начин унищожавайки всичко наред, както демокрацията унищожи и хубавото от комунизма което имаше без да го заеме и до развие ! Станахте, само правоимащи, само искащи,по нагли от хиени, по крадливи от роми, по нахални от мухите, по ербапи от мъжете, по хитри от Хитър Петър по Господ от Господа !!!
    А, пък на тебе Венелинче тази статия хич не ти приляга.... ! Не може през цялото време да пишеш поучителни статии как да се лижим как да се плющим и плякаме ....да дървиш целенасочено особенно мъжката аудитория ...и сега да пишеш ами то не може ! ! Светица ли ще ставаш или гатанки ни разказваш ?

    Коментиран от #12

  • 12 Едно парче Вени

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    "ТЯ" е очилато момче...
  • 13 Анонимна

    1 0 Отговор
    Шефът ми ме тормози сексиално от години то не бяха заплахи за уволнения то не се заяжда с мен за щяло и не щяло е аджеба хората са го казали където си вади хляба друго се не вади, а и ако ще и да ме беше обсипал с вагон цветя и комплименти ще съм с този когото аз харесвам, а не с този дето ми се натрапва и досада ако ще диамантен пръстен и почивка на екзотичен остров да ми подари