5 Декември, 2017 13:08 1 279 1

Apple плаща €13 милиарда данъци на Ирландия

  • apple-
  • ирландия-
  • данъци-
  • ес-
  • споразумение-
  • компания

Страната използва ниските данъци, за да привлече чуждестранни инвеститори

Apple плаща €13 милиарда данъци на Ирландия - 1
Снимка: Shutterstock

Apple е постигнала споразумение с Европейския съюз да започне изплащането на €13 млрд. невнесени данъци на Ирландия, съобщава CNBC, като цитира The Wall Street Journal.

Споразумението идва, след като през август миналата година ЕС наложи глоба, а после даде на съд компанията, производител на iPhone. Еврокомисията настояваше Apple да върне несъбраните от Ирландия през годините данъци, тъй като това представлява нерегламентирана държавна помощ. Но самата Ирландия отказа да изиска сумите, в опит да привлече нова инвестиция от компанията в огромен център за данни. Страната дори обжалва решението на ЕК.

Страната стратегически използва ниските данъци, за да привлече повече чуждестранни инвеститори. Но практиката показва, че компаниите, както в случая с Apple, ползват страната като данъчно убежище. В конкретния случай компанията е плащала реално ставка от 0,005% върху печалбата си в Европа в годините между 2003 и 2014 г., използвайки дъщерни дружества и компании, създадени с цел да управляват офшорни приходи, коментира изданието.

Финансовият министър на Ирландия Паскал Донъхю обяви днес, че страната очаква първите суми от Apple да започнат да постъпват в специална ескроу сметка през първото тримесечие на 2018 г., пише Economic.bg. Компанията, както и самото ирландско правителство обжалват пред Европейския съд наложената от ЕС санкция. И изглежда от Apple се надяват да си възстановят парите, ако съдът постанови в тяхна полза.

"Имаме специален екип, който работи усърдно и експедитивно с Ирландия по процеса, започнат от Европейската комисия", се казва в изявление на Apple до WSJ. "Все още сме уверени, че Съдът на ЕС ще отмени решението на Комисията, след като прегледа всички доказателства", се допълва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моцарт

    7 0 Отговор
    Ей така една Европейска държава на другия ъгъл на картата защитава интересите си и сребрява позицията си... А нашия бустан с тикви, а поклон на Изток с милиард, а навеждане за скъпи централи от Запад... Лесно разписват сметката, която не им бърка в джоба, за тях Държавата е една фикция (каца), а не Родина.
    Народе????