7 Декември, 2017 08:56 9 667 28

Светът се тресе

  • ерусалим-
  • светът-
  • сащ

Отпор срещу решението на Доналд Тръмп за Израел

Международната общност не одобри решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщи Fox News.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че статута на Ерусалим ще бъде договорен чрез преговори. Той припомни, че винаги е бил против едностранно решение.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази съжаление за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп и призова да се направи всичко възможно, за да се избегне насилие. Той подчерта, че Европа е ангажирана за решението, свързано с две държави в региона.

Властите в Турция обявиха, че решението на Тръмп е безотговорно. В страната имаше и протести срещу решението на САЩ.

През тази нощ палестинци излязоха на протести. Те горяха американски знамена и издигаха лозунги срещу Тръмп. Там обявиха „три дни“ на гнева. Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че решението на Тръмп представлява „агресия“. Според него може да се стигне до крайни реакции.

Германия също отхвърли решението на Тръмп и призова за преговори, въз основа на двустранното решение. Властите в Пакистан призоваха за намеса на ООН и изземане на юрисдикцията по въпроса.

„Това решение връща мирния процес в региона с десетилетия назад и подкопава ролята на САЩ в Близкия Изток“, заяви президентът на Ливан Мишел Арун.

„ЕС изразява сериозно безпокойство относно решението на президента на САЩ“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Някои от висшите политици в САЩ също изразиха безпокойство относно Ерусалим. Администрацията на Тръмп обяви, че ще забави разглеждането на решението за преместването на американското посолство в Ерусалим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жщг

    19 11 Отговор
    Това решение на Тръмп ще катализира процеса който боксува повече от 40-50 години ! След решението на САЩ да признаят Иерусалим за столица на Израел процеса ще ескалира до сериозни преговори !!!

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Жжж

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "жщг":

    Кажи сега защо смиени ника си,и драскаш по цял ден!!гаранция си оня с коня!понеже те разобличиха и си мислиш ,че като си смениш името ще си друг,познаваш се по глупостите!
  • 3 ГАРГАНЕЛ СМОТАНОВ

    27 6 Отговор
    Човекът не разбира от политика, и е чалнат , не дъска му хлопа а цялото му дюшеме е проблем. Трампи ще разтрои света както никой друг амерски президент. Преди се съмнявах в психосъстоянието му , но сега съм убеден че не е добре.
  • 4 Гостът

    30 7 Отговор
    Светът се управлява от един луд и най лошото е,че всички подлизурковци му се кланят.
  • 5 Циклама

    41 5 Отговор
    САЩ искат неофициално да яхнат Света, дори на цената на война, от което не само не се притесняват, а дори самите искат. Путин се опитва да стои в страни, но знае, че иска не иска Русия е градивен фактор и не може да стои в страни. Дано не доживеем такива дни, би било лошо за обикновените хора като нас.
  • 6 След мен и потоп

    11 5 Отговор
    Одарил го е на уволнение явно мо е скучно а и е дрът и ше мре и като за последно да се позабавлява ...сбе музовир
  • 7 НАТО ВЕЦ

    8 3 Отговор
    Май зетят и фамилия карат влака.
  • 8 Русчуклия

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "жщг":

    "Светът се тресе" - не светът тепърва ще започне да се тресе!
    Свещеният град е Свещен за три религии! Превръщането му в доминант на едната от тях, като минимум е меко казано несправедливо, за да не кажа, подигравка с другите две!
    Преговори имаше досега! А с решение незачитащо мнението на останалите, ще ескалира крайности, а не преговори!...
    Господ да ни пази от такива, които ескалират дрязги създаващи предпоставки за подпалване на междурелигиозни войни, резултатите от които даже не можем да си представим!
  • 9 Киро

    7 27 Отговор
    "Светът се тресе"?

    Пет феса скочили и вече светът се тресе??

    Или борбата за кликове е по-важна?

    Коментиран от #16

  • 10 Матрицата

    9 1 Отговор
    Още има доста Ора които си мислят че свето се управлява от Ора
  • 11 Бита

    2 0 Отговор
    Бен Бен Друсай
  • 12 Българин

    4 10 Отговор
    Ще мине малко време и ще го признаят, няма как.

    Коментиран от #17

  • 13 Маке юнак

    3 2 Отговор
    Когъ са почваме да съ бием ?

    Коментиран от #14

  • 14 НАТО ВЕЦ

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Маке юнак":

    Нема да съ тепаме бе. Ке бегаме.
  • 15 The TRAPPER

    5 1 Отговор
    Значи ще го имам впредвид , - преди да отида в комшийката ще попитам Трампи.
  • 16 Русчуклия

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    И Франция, Германия, Англия ли са ти "пет феса"? Да не говорим за Ватикана! Този път ритнаха кошера с осите!

    Коментиран от #18

  • 17 Батювуту

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Много се съмнявам, че си българин!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 домакин

    6 0 Отговор
    до Гостът Света се управлява от един луд Ами наште кви са

    Коментиран от #20

  • 20 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "домакин":

    С една дума - лакей.
  • 21 БЮРМ

    7 0 Отговор
    В тази връзка и македонците вече обявиха Багдад за столица на БЮРМ. Ще се борят со кротце и со благо за всички завладени територии от Александър... Само за Австралия се чудят, но май и тя е тяхна...

    Коментиран от #22

  • 22 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "БЮРМ":

    Аааа, и со малце кютек ке биде.
  • 23 Да да

    2 7 Отговор
    До сега всички мишки политици бягаха от отговорност. Добре че е Дони и нещата ще се случат. Дали така или иначе,развитие ще има и на нещо което е боксувало 50 години. Така се реже възел,с замах

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Да да":

    и какво се реже?кво се променя реално с акта на тръмп освен нагнетяването на обстановката?кво положително ще се случи като сащ преместят посолството си в иероусалим напук на оон и целия свят?тръмп предприема този ход чисто популиски,а именно да си кажат хората като теб:еиии голем мъж е тоя ,хвана бика за рогата!!!!и оправи работата!само дето вместо да я оправи тои я прецаква и то сериозно.сега ердоган ще получи допълнително доверие в региона,иркаското правителство ще се разочарова, иорданците вече се изказаха негативно,саудитска арабия също ,пакистан също ,мароко също.браво на тръмп свърши голяма работа !
  • 25 незнайко

    4 1 Отговор
    Не ми е ясно защо света не ги остави намира. Да се разбират както искат. С война, с мирни преговори, както решат. Какъв е Тръмп, че да решава съдбите на хората. Едно е ясно в тази част все още живеят с разбирания от 100 години назад !!! Евреите имат столица и това е Тел Авив. Защо трябва да се налива масло в огъня ?
  • 26 Русчуклия

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Кирчо, слабоумните са тези, които си мислят, че като държат федералният резерв барабар с печатницата, както държат международния валутен фонд и световната банка, като решават съдбите на хората с войни в различни региони на света, се мислят за Господ Бог! Ето това е слабоумието!
  • 27 Я изкарай Гано

    4 0 Отговор
    Просто за пореден път ни казаха в прав текст: "Да го ду ат бедните". Това ООН, ЕС, Юнеско, ДАЕШ, Евразия, Меркел,МОК... и други знайни и незнайни. Нашата Европа се държи като "ощипана госпожица". Да ни връщат границите, ние им даваме брикетите! ГЕРБА изровиха земята в буквалния смисъл да усвоят евраците-площади, градинки, небостъргачи, санирания на пустинята, магистрали, проекти. ЧУДО!
  • 28 Нафарфорий

    0 2 Отговор
    Абе гледах аз видеа и тез "мирни" протестиращи баш кат наще бречеди, отделно "мирно" викат аллах акбар и не видях нито една жена или дете. Отделно еврогейовите ги подкрепят, трябва да направим един Кръстоносен поход, но с тоя папа дет мие краката на гробокопачите на Европа, НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ СТАНЕ! То ние, българите кат се освободихме еврогейският политически елит пак беше против сега пак се повтаря!!!!!!!!!!!!!!!