7 Декември, 2017 11:40 5 968 9

Осъдиха НАП да плати на фирма над 3 млн. лв.

  • нап-
  • плаща-
  • фирми-
  • фирма

Националната агенция по приходите ще трябва да плати на пазарджишка фирма 2 928 000 лева, както и лихвата върху тях в размер на 884 586,22 лева.

Това постанови Административният съд в Пазарджик. Внушителната сума е обезщетение за имотна сделка, за която се твърди, че е провалена заради неправомерно наложен ревизионен акт на дружеството жалбоподател "Ай инвест" ЕООД, съобщава "Пазарджишка Марица".

Историята започва през май 2013 г., когато фирмата купува триетажна туристическа база край Ракитово в местността Тупавиците и отделно - поземлен парцел с площ 6000 дка. Продавачът е "Атрейд" АД, а двата имота са в пакет за обща цена от 5 700 000 лева без ДДС.

В нотариалния акт е записано, че парите са преведени преди изповядването на сделката. Двете фирми подписват и споразумение да си поделят разходите за реконструкция на сградата, като купувачът се ангажира да плати за това 128 513,33 лева в срок до 31 декември 2013 г.

Същевременно "Ай инвест" сключва и предварителен договор за продажба на имотите на трета фирма - "Кънтри ауто" ООД, срещу 8 140 000 лева. В контракта обаче е поет ангажимент - да се завършат строителните работи до 1 юли 2014 г.

Новият купувач се задължава да плати до 10 декември същата година 30% от цената на сделката, а останалото - до 10 юли 2014 г., само при условие че дотогава бъдат представени и доказателства за липса на тежести и ипотеки.

Споровете с НАП започват, след като от "Ай инвест" декларират първата сделка с искане да им бъде възстановен ДДС в размер на 1 140 000 лева. Агенцията назначава ревизия и макар във връчената заповед да е предвидено тя да продължи до 19 септември 2013 г., се проточва до 18 февруари 2014-а.

Закъснението дава основание на "Кънтри ауто" да се откаже да купува, след като в уговорения срок не получава документи за липса на тежести и ипотеки.

След случилото се собственикът на "Ай инвест" Антон Близнаков обжалва най-напред ревизионния акт и печели делото пред Върховния административен съд, който отменя акта.

Следва нова жалба по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по която Административният съд в Пазарджик се произнася в полза на компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    35 3 Отговор
    Схема! Абсолютна измама! Личи от 100 км, че е съшита с бели конци, но на никой не му пука! Е, те за това няма чужди инвестиции в БГ, защото бъка от измами! Никой нормален бизнесмен няма да хвърли пари на вятъра в БГ!
  • 2 Народния съд

    32 1 Отговор
    Класически случай , как държавната МАШИНА се използва за манипулация !!! Абсолютно никой нормален бизнесмен не може да инвестира и да прави дългосрочни планове в такава беззаконна държава ! Сега трябва ПРОКУРАТУРАТА , АКО е на място да разследва длъжностните лица и да ги осъди !!!!! за причинените вреди!.. това "ширене" с власт си има ЦЕНА!!
  • 3 Агент гоце

    41 3 Отговор
    То всичко много хубаво, НО тези пари се плащат от Българския данъкоплатец а тия педеруги от НАП трябва да носят и съдебна и финансова отговорност за тези ъпсурди и само тогава ще се оправят нещата!!
  • 4 ЖПеец

    21 2 Отговор
    И от къде някаква фирма Кънтри Ауто има 8100000лв.,това схема с някой данъчен да не си свърши работата срещу сигурен процент след известно време.
  • 5 Гост

    16 0 Отговор
    Сега тези бирници ,които са виновни да се стигне до тук трябва да платят за да се научат ,че когато правят нещо трябва да го помислят преди това и да си спазват сроковете те затова се посочват. Но какво да кажа те ако са кадърни няма да са в държавната система. В една частна фирма ще ги изхвърлят още на първата седмица.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ввв

    12 0 Отговор
    Тази история яко смърди. Данъчните или са в комбина с фирмите или са пълни идиоти... Но и в двата случая дървото гризваме ние данъкоплатците! Дали няма застраховка професионална некомпетентност на данъчните... А иначе там в тази община Ракитово по тези времена ставаха интересни неща и се крадяха яко общински пари с измислени договори....
  • 8 само главни букви

    3 0 Отговор
    данъчните са меки китки
  • 9 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Данъчните са с "корави " портфейли - нищо няма да платят от собствения си джоб! За такива плащания има държавна хазна - те за това се трепят -горките- да я пълнят. Когато опре ножа до кокала - хоп - хазната насреща !
    Че е измама, аз разбрах от 350 км !! Какви инвестиции, бе брате, какви 5 лева? Северозападът обезлюдя , закриват се училища, затриват се цели селища от картата...... На никого не му дреме!! Важното е да председателствуваме в ЕС. Да въртим задници пред еврочиновниците.....