Полша: Стремителен ръст на продажбите на жилища

7 Декември, 2017 14:39
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1074
Автор: Милена Богданова

С 20% на година се увеличават продажбите на жилища в 6 от най-големите полски градове от 2013 г. насам. Според анализатори, причините за това са ниските лихви по ипотечните заеми, спад в безработицата и повишаване на заплатите. Така например, през последната година и половина всяко тримесечие в Гданск са се продавали средно по 2000 жилища. За сравнение, през 2015 г. на тримесечие са се продавали по 1400 апартамента, а през 2014-а – 1200 броя.

В региона Труймясто, който включва градовете Гданск, Гдиня и Сопот, са се реализирали най-много сделки в сегмента. Това е съпътствано от доброто развитие на туризма и бизнес средата, наличието на пристанище. „Жилищата тук се купуват много бързо, особено ако имат изглед към водата. Те са отлична инвестиция. Новите собственици успяват по-лесно да ги отдават краткосрочно под наем чрез платформи като Airbnb”, коментират експерти.

По отношение на луксозните имоти, най-високите цени през последните месеци са регистрирани в Сопот – 2110 USD/кв.м. За сравнение, във Варшава те са 1900 USD/кв.м.

Най-голям дял на купувачите са поляците. През последната половин година обаче значително се увеличава броят на чуждестранните инвеститори. Това са предимно украинци и германци. Следват гражданите на Великобритания, Франция, Италия, Беларус, Русия и Швеция.