Last news in Fakti

7 Декември, 2017 14:39 1 591 0

Полша: Стремителен ръст на продажбите на жилища

  • полша-
  • жилища-
  • продажби
Полша: Стремителен ръст на продажбите на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С 20% на година се увеличават продажбите на жилища в 6 от най-големите полски градове от 2013 г. насам. Според анализатори, причините за това са ниските лихви по ипотечните заеми, спад в безработицата и повишаване на заплатите. Така например, през последната година и половина всяко тримесечие в Гданск са се продавали средно по 2000 жилища. За сравнение, през 2015 г. на тримесечие са се продавали по 1400 апартамента, а през 2014-а – 1200 броя.

В региона Труймясто, който включва градовете Гданск, Гдиня и Сопот, са се реализирали най-много сделки в сегмента. Това е съпътствано от доброто развитие на туризма и бизнес средата, наличието на пристанище. „Жилищата тук се купуват много бързо, особено ако имат изглед към водата. Те са отлична инвестиция. Новите собственици успяват по-лесно да ги отдават краткосрочно под наем чрез платформи като Airbnb”, коментират експерти.

По отношение на луксозните имоти, най-високите цени през последните месеци са регистрирани в Сопот – 2110 USD/кв.м. За сравнение, във Варшава те са 1900 USD/кв.м.

Най-голям дял на купувачите са поляците. През последната половин година обаче значително се увеличава броят на чуждестранните инвеститори. Това са предимно украинци и германци. Следват гражданите на Великобритания, Франция, Италия, Беларус, Русия и Швеция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА