17 Декември, 2017 15:21 1 159 0

Тристанна среща в размирния Тихоокеански регион

  • сащ-
  • тайван-
  • япония-
  • северна корея-
  • сигурност-
  • сътрудничество-
  • фондация „prospect”-
  • фондация „heritage”-
  • фондация „sasakawa peace”-
  • инициатива-
  • доналд тръмп-
  • всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство-
  • new southbound policy-
  • "пет плюс две"

САЩ, Япония и Тайван работят за съвместно сътрудничество в областта на сигурността

„Република Китай очаква да засили сътрудничеството си със САЩ и Япония и да подобри насърчаването на сигурността и икономическия просперитет в Азиатско-тихоокеанския регион”, заяви вицепрезидентът на страната Чен Чен-Джен. „Тайван е силен защитник на мира и стабилността поради стратегическото си значение и жизнена експортно ориентирана икономика”, добави още той.

Чен Чен-Джен направи своето иявление по време на откриването на тристранната среща в Тайпе. На събитието присъстваха около 150 учени, законодатели и официални лица, участвали в обмена на информация за регионално и международно развитие.

Съвместно организирано от фондация „Prospect” в Тайпе, Фондация „Heritage” със седалище във Вашингтон и японската фондация „Sasakawa Peace”, еднодневното събитие включваше три дискусии за стратегическите интереси в Азиатско-тихоокеанския регион, сътрудничеството в областта на енергийната сигурност и перспективи за бъдещо сътрудничество в областта на сигурността.

Според Чен страната приветства идеята за свободен и отворен индо-тихоокеански регион, обявена неотдавна от американския президент Доналд Тръмп, както и японското „Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство”, смятайки и двете инициативи за полезни, когато става дума за подоряване на регионалното и международни сътрудничество и свободната търговия.

Вицепрезидентът потвърди ангажимента на правителството да се присъедини към „Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство”, като се има предвид, че многостранните търговски споразумения подкрепят геополитическите съюзи и спомагат за насърчаването на рамка за сигурност, основана на строги правила.

„Като начин за сътрудничество със съседните нации за взаимна изгода, Република Китай предефинира своята роля в региона чрез инициативата си „New Southbound Policy”. Последната се фокусира върху дългосрочните нужди за развитие на страните от Южна и Югоизточна Азия, особено по отношение на отглеждането на таланти и търговията”, каза Чен.

На национално равнище вицепрезидентът изтъкна усилията на правителството да трансформира индустриалната структура посредством „Програма за развитие на инфраструктурата” и инициативата „Пет плюс две” в допълнение към насърчаване на добиването на възобновяема енергия, за да се гарантира безопасността и устойчивостта на страната.

В отговор на последните събития в Северна и източна Азия, Чен заяви, че правителството е изпълнило санкциите срещу Северна Корея в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Що се отнася до отношенията между двете страни, вицепрезидентът заяви, че Тайван продължава да се ангажира за запазване статуквото на мира и стабилността и очаква с нетърпение провеждането на положителен диалог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА