20 Декември, 2017 16:26 1 379 1

Кандидатът за Общинска банка стигна до одобрение от СОС

  • общинска банка-
  • сос-
  • купувач

Докладът е бил приет от комисията по финанси и бюджет и се очаква градските съветници да го разгледат в четвъртък

Водещата комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС) е приела доклада за кандидат-купувача на Общинска банка без въпроси, стана ясно след редовното й заседание във вторник. Общинарите ще разгледат доклада на свой ред на последното за годината заседание на СОС на 21 декември, четвъртък, разкрива в. „Капитал дейли“.

Очакванията са да бъде приет и след това да се отправи към БНБ за разрешение за придобиване на мажоритарния дял в банката. Единственият кандидат, подал оферта – лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, е предложил 46 млн. лв. за 67.65% от кредитната институция. Исканата минимална цена в процедурата е 45.6 млн. лв.

Бързо, по-бързо, най-бързо

Поредната процедура за продажбата на дела на Столичната община в банката беше открита в началото на октомври, като за малко над два месеца се стигна до избор на купувач при няколко неуспешни опита за продажба преди това.

Докладът с информацията за кандидат-купувача беше предаден от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) на градските съветници миналата седмица. Срокът за подаване на оферти беше 4 декември 2017 г., като на 11 декември от конкурсната комисия на СОАПИ обявиха, че са оценили кандидата, проверили са дали отговаря на заложените критерии и са готови с доклада си. На 7 декември Novito Opportunities вече беше подал до Комисията за защита на конкуренцията уведомление за намерението си за закупуване на дела в банката, още преди да е одобрен.

Евентуална пречка

На 13 декември стана ясно, че общинските съветници от БСП в София искат спиране на процедурата по продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка с мотив, че има само един кандидат, а кметът Йорданка Фандъкова обещала да се спази принципа за конкурентно начало при сделката. Според изказване на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов от миналата седмица трябва да се вземе юридически възможното решение - или процедурата да бъде прекратена и обявена отново, или да се удължи срокът за подаване на оферти.

Кой е кандидатът

Novito Opportunities Fund е 100% собственост на CAIAC Fund Management AG - управляващо дружество, което предлага инвестиционни фондове за частни инвеститори, попечители, застрахователни компании, банки, доставчици на финансови услуги. Това означава, че може да кандидатства и от името на друго лице.

От информацията на интернет страницата на Асоциацията на инвестиционните фондове в Лихтенщайн, чийто член е управляващото дружество CAIAC, се вижда, че Novito Opportunities е новорегистриран фонд от юли тази година. Проспектът му е от 6 октомври, като в него няма кой знае каква пълнота на информацията. Обявата за решението на Столичния общински съвет за продажба на дела на общината в банката беше публикувана на 3 октомври.

От сайта на асоциацията се вижда още, че Novito Opportunities има набран капитал за 24 450 990 евро, които са записани на 28 ноември 2017 г. От информацията за Novito не става ясно кой или кои са инвеститорите във фонда и така реално зад него може да стоят други лица. Според Николай Стойнев, общински съветник и председател на надзорния съвет на СОАПИ, цитиран от "Медиапул", крайни собственици на Novito Opportunities по официалните документи са трима души с австрийско гражданство – Роланд Мюлер, Реймонд Шустер и Томас Ян, които са и част от управлението на CAIAC.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.