23 Декември, 2017 10:05 7 850 48

Как Сталин заличи истината

  • сталин-
  • русия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Милиони изгинаха от глад, десетки хиляди бяха избити - и въпреки това Сталин гръмко тръбеше: "Животът стана по-весел, другари!". Лъжата - именно на това се градеше сталинизмът, твърди германският историк Йорг Баберовски.

Ето откъс от обширно есе на известния познавач на Русия Йорг Баберовски, публикувано на страниците на "Ди Цайт" и цитирано от dw.com:

Съветската диктатура се опира върху идеята, че болшевишката партия трябва да превърне селяните в работници, а работниците - в комунисти. В този смисъл болшевизмът е превъзпитателна и пречупваща власт. Оковани в стоманените пранги на терора, хората нямат сили да се противопоставят на властта и да се съюзяват помежду си за битка срещу нея. Един от инструментите, чрез които властта подчинява хората, са спуснатите отгоре лъжи. Защото когато принудиш хората да величаят лъжите като чиста истина, тогава властта ти е подсигурена. Е, от време на време трябва да ликвидираш отклоняващите се от правата линия, за да може и последният скептик да проумее, че няма смисъл да се говори истината. Защото диктаторът може да бъде сигурен във властта си едва тогава, когато лъжата автоматично се отронва от устата на всеки един гражданин.

Сталин и лъжата

Лъжата става вездесъща и неудържима, защото тъкмо тя споява връзката между хората. Вярва се в нещо, което не съществува, а онези, които не вярват или го поставят под съмнение, са принудени да се подчиняват. Както всички групи, които са поставени под натиск или се намират в изолация, болшевиките се барикадират в собствената си крепост, зад чиито стени за истина се смята единствено онова, което вождът е обявил за истина. Невъзможно е да разбереш абсурдните спектакли на обвинения и покаяния, ако не си наясно с дисциплинарните ритуали, чрез които се консолидират властващите елити.

След години сплашване и дисциплиниране, в Съветския съюз лъжата постепенно се превръща в нормалност. И всеки съветски човек е готов по всяко време да потвърди, че слънцето грее, докато в действителност вали дъжд. Лъжата обаче вкарва диктатора в една неизбежна дилема. Сталин може да принуди всекиго да говори неистини, но в резултат от това той самият вече не знае какво всъщност мислят неговите изпълнители и наместниците му в провинцията. Тайната полиция го захранва единствено с новините, които той иска да чуе: най-вече информации за шпионски групировки и саботьори, които готвят покушения срещу вожда. Така Сталин се превръща в пленник на собствените си лъжи, а параноята обсебва и цялото му обкръжение, което в крайна сметка започва да вярва и на най-абсурдните истории, понеже вече никой не може да направи разлика между лъжа и истина. Но това не е и важно, защото властта е гарантирана благодарение на насадения страх и ужас.

Още в началото на 1930-те години лъжата плъзва навред отвъд стените на центъра на властта. Пресата е поставена под пълен контрол, а опозицията - победена, тъй че почти няма пространство, където може да се говори по съвест. В училищата се пеят химни във възхвала на диктатурата и на вожда, нежеланите книги са отстранени от библиотеките, детските буквари - пренаписани, фотографиите - ретуширани. Бивши съратници на Сталин, изпаднали в немилост, изведнъж изчезват от старите снимки. Историците и писателите имат право да пишат за историята единствено при условие, че са готови да разпространяват Лъжата. Цялата история е пренаписана, а вождът изведнъж се оказва в центъра ѝ. И нито един историк вече не смее да споменава факти, които влизат в противоречие с официално наложената интерпретация.

Сталин заличи паметта на руснаците

Така историческата наука прехвърля мост между едно фиктивно минало и едно фиктивно настояще, които изцяло противоречат на всекидневния опит на хората. Лъжите се превръщат във факти. Работниците и селяните трябва веднъж завинаги да забравят, че някога е съществувала Русия, която не е била управлявана от Сталин и нему подобните. Милиони селяни усвояват азбуката на омразата и се научават да живеят в лъжа. Паметта им е заличена, старият свят е изтрит от спомените им. А лишени от минало, хората с готовност се хвърлят в обятията на лъжата.

В годините на масовия терор умението да се преструваш се превръща в застраховка „Живот". Онези, които умеят „творчески" да си служат с лъжите, имат много по-големи шансове за оцеляване от хората, които не осъзнават, че всекидневно са изложени на опасност - както онези чуждестранни комунисти, които не владеят нито езика, нито обичайните конвенции, неизбежно необходими за всекидневното оцеляване в една чужда среда. В резултат от терора обществото се разпада, а гражданите вече взаимодействат с държавата единствено като отделни лица, неспособни да се обединят в съпротива срещу смъртната заплаха. Всеки се страхува от другия, всеки мисли единствено как да надживее другия.

Какво ли могат да направят срещу лъжата тези милиони отделни и уплашени до смърт хора? Поданиците просто истерично се включват в хора, който ден след ден е принуден да пее химна на омразата. В тази атмосфера на произвол и ужас, когато властите нощ след нощ забират хора от домовете им, за да ги отпратят завинаги в небитието, най-важното е да останеш невидим, да не се набиваш на очи. Абсурдът се превръща във всекидневна нормалност. Така лъжата се оказва размножена милиони пъти. И се превръща в действителност, от която вече никой не може да избяга, пише в есето си германският историк Йорг Баберовски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    92 71 Отговор
    Германската медия DW плюе по - човека който им смачка желанията и мечтите за свртовно господство децата на фашистите германски търсят някакъв смешен реванш след 70 г. Германия докара на света две световни войни с общ брой жертви 75 милиона и общо 11 г.страдание на Европа през първта и 6 г.страдание нс цял свят през втората.Седнали да .и критикуват И .Сталин, безочливи !
  • 2 Гост

    59 33 Отговор
    Глупости пълни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СТАЛИНКОВ

    20 36 Отговор
    Северна корея изпълнява всичко както си трябва. Браво на братския народ на КИМ. ЧЪК. НОРИС . ТАКА ТРЕБЕ ЛЕШ БРАТЧЕ . Тва хората вечно са недоволни , за това на ви!!! Другара Ким Чен Урко ако управлява света, ся щяхме да бъдем три милиарда , а не седем. До следвашата петилетка трябваше да смалим бройката до един милиард. Така е место двама тепаш две хиляди за назидание, останалите ... Ти да вишшш как ще те заобичаттттт
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 юрист

    54 29 Отговор
    Само като видя DW най манипулативната медия с фалшиви новини и спирам да чета.
  • 8 Kcaniba

    46 49 Отговор
    Нищо не се е променило в Русия,от сталин до путин!Империята на злото и лъжата!Престъпленията на комунизма трябва да се изучава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в Българските училища!Русофилите ,които защитават този престъпен режим ,да носят отговорност пред закона в Р.България!

    Коментиран от #24

  • 9 Трапер

    38 30 Отговор
    Язовец твоят идол е критикуван и от самите руснаци.Кой постави под тотална репресия идентичността на руснака-Руската Православна Църква!? Кой взриви 1931 година храмът "Христос Спасител" в Москва - символът на величието на Русия , построен в памет на загиналите имперски войници във войната с Наполеон!? Тоя е избил милиони руснаци преди и след войната с Германия.Поне имай съвест когато пишеш !
  • 10 някой

    45 24 Отговор
    Ехх, DW, то бива наглост и безочие, но както това, което пишете ми идва в повече! Защо така си мисля? Ами защото забравяте за най лъжливия...а той е германец! Гьобелс му е фамилията. Шеф на пропагандата на Хитлер. За по младите се пояснявам, защото те почти нищичко не знаят...
  • 11 незнайко

    46 15 Отговор
    Четох статията и едва не се разплаках !!! Точно това се случва с нас в момента а Сталин отдавна е мъртав !!! Манипулирането на обществата е приоритет на САЩ !!!
  • 12 OMG WTF

    34 43 Отговор
    Копейки, спокойно. Сега няма да ви пратят в ГУЛАГ ако кажете истината за каманизама. А именно - каманизама беше едно недоносче. Знаете ли кой го е казал? Потърсете в гнусната империалистическа търсачка гугъл. А Сталин е един бо*клук, примат, низшо същество, един долен червен плужек, който вечно ще гори в ада.
  • 13 Ввв

    33 37 Отговор
    Всеки адекватен и образован и интелигентен човек знае,че Сталин е боклукът на боклуците!!!

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Бесен Язовец

    41 29 Отговор
    И.В.Джугашвили - Сталин е велик човек само неуки хора биха съдили делата му! Зад всяко негово решени седи мн.по-голяма цел която е в полза на отечеството и СССР

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    34 14 Отговор

    До коментар #13 от "Ввв":

    И продължението на вашите мисли е ! ХИТЛЕР Е НАЙ ДОБРИЯТ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА ! Нали така ?
  • 16 Генков

    20 26 Отговор

    До коментар #13 от "Ввв":

    Вижте мисленето на хора, за които се предполага поне минимално ниво на интелигентност /ползват компютър/...
    Да критикуваш DW, Боже Господи... медията от която получавахме вярна информация в бесните времена, предмет на статията, и все още получаваме.
    Е наистина си заслужаваме мястото на опашката в Европа...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 The TRAPPER

    8 2 Отговор
    Съгласен съм с НЕЗНАЙКО.
  • 19 Шаран БГ

    21 3 Отговор
    И по какво Й.В.Джугашвили се е различавал от А.А.Хитлер не можах да разбера!?
    Ама то след Първата война галиба няма и разлика между СССР и Германия!?
    Присмял се хърбел на щърбел !!Що не си видят гайлето германците като политически "независим" фактор сега, ами се връщат цял век назад?
    То е нормално на голяма страна, начело да е голям бандит - а на малка- малък. Нужно ли е да давам примери ?
  • 20 Снайпериста

    13 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 21 Али Бабата

    29 7 Отговор
    Йорг Баберовски е немски историк и явно не може да преглътне,че Хитлер завърши своя живот в яма,залят с бензин и мъртъв изгорен.А Сталин прие парад на Победата на Червения площад в Москва.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Али Бабата

    31 12 Отговор
    „Голямо щастие е за Русия, че в годините на най тежките изпитания за страната, я оглави геният и непоколебимият пълководец Сталин. Той беше личност, в която се характеризираше и съчетаваше изменчивостта и жестокостта на времето на тоя период, в който протече целият негов живот. Сталин беше човек с изключителна енергия и силна воля, рязък, жесток, безпощаден в разговорите, на които даже аз, възпитан тук в британския парламент, не можах нищо да противопоставя.
    Сталин преди всичко беше човек, който умееше да използва също така сарказма. Той притежаваше способността точно да чете мислите на събеседника си. Тази сила беше толкова голяма в Сталин, че той се оказа неповторим. Сред държавните ръководители от всички времена и народи Сталин ми направи най голямо впечатление. Той притежаваше дълбока, лишена от всякаква паника, логическа, смислена мъдрост. Тази сила беше най-голяма.
    Той беше непоколебим майстор да намира в най-трудните моменти изход от най-безизходното положение. Освен това Сталин в най-критичните моменти, а също така и по време на тържества, беше еднакво въздържан и никога не се поддаваше на илюзии. Той беше необикновено сложна личност. Той създаде и подчини на себе си огромна империя. Той беше човек, който със своите неприятели унищожи враговете си. Сталин беше човек, който нямаше равен на себе си на света: диктатор, който прие Русия с дървено рало и я остави с атомно оръжие”.

    (Реч произнесена в камарата на английския парламент на 21 декември

    Коментиран от #40

  • 23 Али Бабата

    20 4 Отговор
    (Реч произнесена в камарата на английския парламент на 21 декември 1959 година от бившия министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил във връзка с 80-годишнината от рождението на Йосиф Висарионович Сталин.)

    Коментиран от #26

  • 24 Random

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    k....
  • 25 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Али Бабата":

    Всъщност Сталин не приема парада на победата.И после докато той е жив няма друг парад.
  • 26 Иван

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "Али Бабата":

    Сталин умира преди да навърши 80 :).Вземи да се информираш преди да пишеш.

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Иван

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Али Бабата":

    1945 г. парада на победата го приема Жуков,Сталин отказва.За него това не е победа.

    Коментиран от #31, #36

  • 28 щръкнал

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Ти като си информиран какво пишеш-Али бабата е написъл 80 години от рождението му/1959г/,а не че животът му е бил 80 години.

    Коментиран от #29

  • 29 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "щръкнал":

    Така е ,ама да беше се уточнил за да не подвежда.Ама другото си е съвсем вярно,нали другарю :)!
  • 30 Али Бабата

    13 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    А,ти вземи да прочетеш,преди да пишеш.
    Сталин може и да е умрял преди да навърши 80, но това не пречи на Чърчил да произнесе реч във връзка с 80-годишнината от рождението на Сталин.
  • 31 Али Бабата

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    И пак чети преди да пишеш

    “На 22 юни 1945 година в официалната съветска преса излиза заповед на Върховния главнокомандващ Й. В. Сталин с № 370:
    „В чест на победата над Германия във Втората световна война насрочвам на 24 юни 1945 година в Москва на Червения площад военен парад на Действащата армия, Военноморския флот и Московския гарнизон – парад на победата…


    …Сталин наблюдава парада от трибуната на Мавзолея на Ленин на Червения площад заедно с Вячеслав Молотов, Михаил Калинин, Климент Ворошилов, Семьон Будьони и други членове на ЦК на КПСС.”

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Парад_на_победата_на_СССР_над_Третия_райх

    Коментиран от #32

  • 32 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Али Бабата":

    Ти беше писал ,че Сталин е приел парада,не аз.А освен Сталин сигурно още няколкостотин хиляди са наблюдавали.И те ли са го приели като него,другарю :)?!

    Коментиран от #35

  • 33 Политолог

    10 11 Отговор
    Недоумявам, колко прости и тъпи сталинисти и комунисти има в България. Платени тролове, чугунени глави, слепи и продажни. Хитлер се е учил от Сталин как да организират лагерите. Хитлер унищожава в лагерите на смъртта 8 милиона, Сталин-11 милиона
  • 34 Диоген

    6 0 Отговор
    Хора, бдете! Препрочитайте Оруел!
  • 35 Али Бабата

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    "приет" е общо казано.Според мнозина историци причината за това е, че Сталин не е можел да язди кон.Това, дали е вярно аз не знам.

    Но,по заповед на самия Сталин се насрочва в Москва на Червения площад военен парад.Пак по негова заповед Парада на победата е трябвало да приеме маршал Жуков.
    Какво значение има, че не Сталин,а на друг нарежда да приеме парада?!

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Диоген

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Абсолютно правилно! За справка-Виктор Суворов-"Последната република".
  • 37 Диоген

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Али Бабата":

    Като не може да язди кон, нали може да бъде на автомобил, бронетранспортьори или танк...

    Коментиран от #43

  • 38 Справедлив

    2 1 Отговор
    Трябва много четене , другари и господа! Препоръчвам Ви "Упущенньiй шанс Сталина. Съветския союз и борба за Европу 1939-1941гг." Автор Михаил Мельтюхов.Оттам ще си направите изводите. Книгата е само онлайн на руски език.След нея историята на Втората световна война е различна.
  • 39 стоян георгиев

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Али Бабата":

    тва сигурно е някаква шега?ти като разпространител на лъжи си много силен.парада убавецо не е нужно да се приема на кон.тва може би е единствения такъв дето се приема на кон в ссср.другите ги приемат на лимузини.открити лимузини.не е било нужно да може да язди сталин за да приеме парада.тва по тамата с парада.сега за другите лъжи дето си натворил.чърчил е писал много за сталин предимно негативни неща,ти обаче избирателно си ги пропуснал,ясно е и защо,но само да ти кажа чърчил въобще не е познавал сталин.нали прочете въобще.виждал го е три пъти за малко време и въобще не е знаел къв е кво разбира и т.н. глупости дето си написал.сталин го познават добре трима човека писали за него мемоари.бажанов,хрушчов и светлана алилуева.и тримата пишат че сталин е чудовище макар че хрушчов понеже е безкраино тъп си сменя мнението в мемоарите си за да се самоонивини.та с две думи.сталин е един некъдъдрен егоист.минал през труповете на семеиството и наи-близките си съратници за да се докопа и узорпира властта.нито е разбирал от политика нито го е интерасувало.единственото дето е можел е било да сплетничи и да избива.изключително некадърен като военен ,прецаква червената армия във всички кампании дето участва.докарва ссср до състояние на канибализъм и създава икономически ,политически и морални структури деградивни за страните и народите управлявани от него.един пълен боклук и масов убиец.унищожил руския генофонд,традиции и добри практики.оставил след себе си едно впиянчено

    Коментиран от #47

  • 40 Учуден

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Али Бабата":

    Това е английската политика. Щом помага на Британия е велик...
  • 41 стоян георгиев

    9 8 Отговор
    унищожил руския генофонд,традиции и добри практики.оставил след себе си едно впиянчено ,крадливо и отчаяно население!та тва е великия ви вожд.справка тези дето са го познавали и са писали за него!
  • 42 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    "Пази Боже от критикари
    като наш,то магаре"
    Иване, никой не те подвежда- сам се подвеждаш! Четеш едно, а мислиш за друго.......
    Цитирана е реч/за която и аз не знам/ на Уинстън Чърчил от дата 21 декември 1959 година, по повод 80 години от РОЖДЕНИЕТО на най-големия убиец на РУСКИЯ народ-Й.Сталин.
    Последна е приета за негова рожденна дата 21 декември 1879 г
    А умря на 05.03.1953г и всички плакахме..., още ми е мъчно !
    Големите убийци един-другиму си завиждат и един-другиму се хвалят !!!
    Цял свят знае кой де факто приема на бял кон Парада на Победата.Де юре горе на мавзолея на В.И.Ленин не бяхме аз и ти, нали Иване? А В средата е Сталин и тайфата му. И на Негово Подло Албионско Величество Чърчил, може би така му се е сторило или така мисли, че въпросния Парад го приема Сталин !?!?
    Но това е мнение и изказ на Чърчил, а не на Али Бабата !!
    И друг е въпроса, до колко Чърчил познава Сталин? След толкова години плюене по негов адрес е решил посмъртно да го похвали ! Естествено и Сталин неофициално не е оставал длъжен на " Тлъстия британец " ! По понятни причини Сталин винаги се е отнасял с уважение към другия " голям " - Рузвелт.
    Ама нека след Второто пришествие да се оправят! Няма ние да им перем кирливите ризи, я !!!!!

    Коментиран от #45

  • 43 Али Бабата

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Диоген":

    Традицията е парадът да се приема яздейки на кон.Затова тогава и Рокосовски и Жуков са били на коне.
  • 44 Европеец

    4 5 Отговор
    Сталин заличи руския народ и го превърна в пияници и дебили гласуващи под строй!:):):)
  • 45 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Шаран БГ":

    снощи си ннямах работа и попрочетох малко по темата.въпросната реч на али бабата е фалшификат.никога чърчил не е произнасял такава в англииския парламент още по-малко 1959 година.чърчил не е влизал във въпросния парламент от 1955 година.речта е фалшификат на двама публициста свързани с кгб и част от кръга на лъжата за която се говори и в статията.местния разпространител на лъжи с прозвището али баба просто я повтаря за да се приеме за истина.та тва е положението и дискусията е напълно безпочвена с тва колко ласкаво се е изказал чърчил за сталин.чърчил често е съпонисвал разните там политици в това число и сталин и хитлер,но в мемоарите си е много критичен за сталин смятаики го за некадърник.
  • 46 someone

    5 3 Отговор
    Сталин е безмилостен изрод и масов убиец. Русия печели войната въпреки него, благодарение на саможертвата и издръжливостта на милиони клети и обикновени руснаци, а не на мустакатия дебил. Поклон пред тях! Всички постижения в индустриализацията на Русия по това време са платени с реки от кръв. Чистките в червената армия от 37-39 година оставят армията без много кадърни и водещи офицери, като резултата от това е милиони трупове. Надявам се да е пукнал бавно и да гние в ада заедно с германският си еквивалент.
  • 47 Михал

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Ти си много, много болен човек. Бог да ти прости.
  • 48 Славчев

    2 0 Отговор
    „-АЗ ЗНАМ, ЧЕ СЛЕД СМЪРТТА МИ ЩЕ ХВЪРЛЯТ МНОГО БОКЛУК НА МОЯ ГРОБ, НО ВЯТЪРЪТ НА ИСТОРИЯТА БЕЗЖАЛОСТНО ЩЕ ГО РАЗСЕЕ.” - ЙосиФ Висарионович Сталин.
    Колкото е по голяма омразата на враговете, толкова човек е по близо до величието. Може да се каже и по друг начин. Между омразата и величието съществува обратна пропорционалност. Думите на титана се потвърждават.