29 Декември, 2017 19:00 4 730 6

Какво (не) видях в завода "Калашников"

  • ак-47-
  • калашников-
  • удмуртия

В Ижевск произвеждат може би най-известното оръжие на света

Какво (не) видях в завода "Калашников" - 1
АК-47 Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Традиционни карирани носии, една къщурка в снега и огромно количество картофи. Не очаквах да видя точно това по време на посещението ни в завода "Калашников".

Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше организирано от руското външно министерство - специално за журналисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в производствената база на фирмата, известна по цял свят със своя "АК-47". Само че на шепата чуждестранни журналисти първо беше предложена една неочаквана демонстрация на удмуртската култура с участието на "Бурановские бабушки", бивши участнички в "Евровизия". Те изпълняват известни поп песни на удмуртски, езика на етническото малцинство на удмуртите. Тяхната интерпретация на известната песен на Бийтълс "Let it Be" би могла да бъде изтълкувана и като послание към журналистите, дошли с наивни и високи очаквания да научат нещо от руския производител на оръжия.

Нови западни санкции

Накрая стана ясно, че вместо тъй очакваното посещение в завода на "Калашников", ще ни разведат само из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния момент не било получено разрешение за посещение в завода. Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все пак "Калашников" е една от 39-те фирми, които ще бъдат засегнати от новите американски санкции. В списъка на Вашингтон са включени почти всички големи фирми от руския военнопромишлен комплекс. По данни на руския вестник "Ведомости", тези фирми осъществяват над 90 процента от руския оръжеен износ.

"Калашников" и преди е попадал под удара на санкциите, но сега е малко по-различно: от 29 януари 2018 година на фирмите и държавите, които правят бизнес със санкционираните от САЩ руски производители, също ще бъдат налагани американски санкции. Тази мярка трябва да възпре съюзниците на САЩ да се снабдяват с руски оръжия.

В музея гидът ни обясни, че противопоставянето на оръжейния производител срещу Запада не е нищо ново в 210-годишната фирмена история. През 1807 година, когато е създадена фабриката, в Русия е имало още две фабрики за производство на оръжия. След дългите войни с Франция, руската империя решава, че е "стратегически важно военната индустрия да бъде преместена дълбоко навътре в територията на Русия", далеч от западната руска граница. Въпреки това новите санкции срещу "Калашников" са щекотлива тема за концерна.

"Без коментар"

В музея представители на фирмата ни показаха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на "АК-47": новият "АК-204". На журналистите не бе позволено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират. Бяха допуснати въпроси към представители на пресцентъра, които ни обещаха да ни дадат допълнителни информации, но и те отказаха да бъдат интервюирани или цитирани. Както ни беше обяснено, днес концернът "Калашников" произвежда не само автомати. В производствената палитра са включени моторници и дрони. Възродено било и името на известните в миналото мотоциклети "Иж".

Тази стратегия е в синхрон с изискванията на президента Владимир Путин, който миналата година призова до 2020 година половината от продукцията на руския военнопромишлен комплекс да бъде предназначена за граждански цели. В разговора ни с представителите на пресцентъра си пролича докъде се простират границите на тези "допълнителни информации". Не получихме отговор на въпросите за приватизацията, нито за експанзията на концерна и неговите най-важни пазари. А за санкциите пък изобщо не стана дума.

Един "глобален" регион

По времето на СССР Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че очакванията ни, че "Калашников" ще разтвори широко заводските врати за чуждестранни журналисти и ще отговори на въпросите им, явно от самото начало са били прекалено наивни. Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя регион като на "част от един глобален свят". И допълни, че нямал нищо против да говори на пресконференция и за санкциите. Брехалов омаловажи въздействиета на задаващите се санкции за региона. Вместо това наблегна на растящото значение на азиатския пазар. Освен това той подчерта, че оръжейният концерн не играе доминираща икономическа роля в региона, независимо от факта, че е световноизвестна марка. "Калашников е също толкова важен, както и другите 25 фирми, които са най-големите работодатели и данъкоплатци. Но това е всичко".

Когато стана дума за европейските и американски санкции, Брехалов не промени поведението си. "Всяка криза открива и нови възможности", заяви той, визирайки положителния ефект от руските контрасанкции върху местната и национална икономика. И допълни с лека усмивка: "Предприемачите вече казаха, че ако не бяха наложени санкции, някой трябваше да ги измисли". Едно изявление, което напомня по-скоро за удмуртския фолклор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМ БАМ

    18 8 Отговор
    АБЕ КО ПРАЙТЕ ТАМ БЕ КЪТ СЕ САНКЦИОНИРАТЕ СЕ ПЛЮЙТЕ И ТЪРСИТЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.......
  • 2 Венци

    46 12 Отговор
    Върхушката в америка усеща. че светът се изплъзва от ръцете й. Затова си измисля врагове и им налага санкции. А послушните (и корумпирани) евро-гейски лидери ги подкрепят. За сега! Защото хората и в Европа ясно показват на изборите, че не искат такова управление!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    38 4 Отговор
    Пред калашника всички са равни !
  • 5 факт

    21 5 Отговор
    ХОДЕТЕ У САЩ ТАМ ШЕ ВИ ОТВОРЯТ ВРАТИТЕ
  • 6 Варна

    16 2 Отговор
    До колкото съм наясно наследникът на АК47 е АК12...
    Какъв е този АК 204 .... - Е нещо за което не съм чувал.
    Нормално е да не се допуска до производствени помещения или пък до новите разработки. Промишленият шпионаж никога не е спирал, още повече пък когато става въпрос за военни продукти.
    Аз например не съм чул някой да е успял да влезе в заводът на Самсунг. Информацията ми е че всички срещи се водят на поне 100км от фабриките им съвсем целенасочено.