14 Януари, 2012 09:30 1 980 0

3 000 кукери ще дефилират на стадиона в Симитли

  • симитли-
  • кукери-
  • фестивал

Рекорден брой участници ще се включат в IX-ия Международен фестивал на кукерските и маскарадните игри в събота в Симитли, съобщи Е-79.

Фестивалът ще бъде открит в 10.00 часа на стадион „Септември” в Симитли, където ще дефилират близо 3 000 кукери от 21 групи. 9 са групите от община Симитли и още 12 гостуващите, сред които кукери, бабугери, станчинари, чауши от Бургас, Разлог, Гоце Делчев, Петрич, Благоевград, Павел Баня, Карлово и кукери-македонци.

Сред участниците, които ще облекат кукерски костюми за фестивала в Симитли, са и наскоро проходили мъничета. А 90-годишната баба Вела Проева е най-възрастният участник във фестивала в Симитли тази година от досега потвърдилите участие в дефилето. Вела Проева ще обува с червени папуци млада булка, ритуал от обичая „Свенцом”. Стародавните традиции между годежа и сватбата в Разложко ще представи групата от село Елешница.

Заради многото участници тази година организаторите намалиха времето за представяне на всяка група от 30 на 20 минути.

По график, награждаването е планирано за 17.00 часа. В случай на закъснение организаторите са предвидили ефектно осветление на стадиона за финал на кукерския празник.

Освен най-добрите и най-атрактивните сред кукерите, кметът Апостол Апостолов ще награди с почетния знак на фестивала всички кукерски групи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА