Last news in Fakti

14 Януари, 2018 09:43 6 943 4

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)

  • елизабет втора-
  • кралицата-
  • кралица елизабет-
  • коронация-
  • тежка-
  • кралска корона-
  • корона

Британската кралица за пръв път разказва за своята коронация, случила се преди 65 години

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната.

Британската кралица за пръв път разказа за своята коронация, случила се преди 65 години, в документален филм на Би Би Си, който телевизията ще излъчи в неделя. Най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания споделя с екипа как носенето на имперската корона може да "счупи врата ти" и колко неудобно се е чувствала, докато се возела в златната си каляска от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство, където английските монарси са короновани от 1066 г. до днес.

Кралица Елизабет, която сега е на 91 години, е само на 25 години, когато поема - буквално и преносно - тежестта на кралската корона.

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)

Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато го къпели като дете.

Кралицата майка има две корони — тази и Имперската корона, която слага по време на официални събития, като например, откриването на годишната сесия на парламента, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните планове на правителството.

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)

"Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта си, трябва да държиш речта високо. Защото ако се наведеш, короната ще падне, а вратът ти ще се счупи“, казва с усмивка Елизабет Втора и допълва: „Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни".

Документалният филм вдига завесата от моменти, които 91-годишната кралица до сега не е споделяла. Екипът е заснел как тя се взира с любопитство в символа на британската монархия, а след това се усмихва, докато потупва перлите, висящи от тежката корона. Две от тях са купени от нейната съименничка - кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

"Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно", споделя британската кралица.

Елизабет Втора разговаря час и половина с експерта по коронации Аластър Брус.

"Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря", обяснява пред камерата Брус и добавя, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е "много практична" в отношението си към този тип кралски украшения.

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)

Връщайки се назад във времето, към спомените от своята коронация, най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания споделя, че освен с тежестта на короната, тя е имала затруднения и с роклята. Дрехата била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)

"Спомням си момент, в който се заплетох в нишките на килима и не можех да помръдна", добави тя.
Документалният филм, озаглавен "Коронацията", фокусира вниманието на зрителите върху датата 2 юни 1953 г., когато Елизабет Втора е коронясана една година след смъртта на своя баща - крал Джордж Шести.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.

Елизабет Втора сподели колко тежка е кралската корона (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 THE KING

    4 1 Отговор
    ТЕЖКА Е ЦАРСКАТА КОРОНА,НО.......

    БЛАЗЕ МУ НА ТОЗИ КОЙТО Я НОСИ....
  • 2 ГИЛОТИНАТА

    0 0 Отговор
    Тежко,леко,празно,кухо...всичко пада,лесно!
  • 3 Баба Гена

    1 1 Отговор
    Време е да отстъпи короната на другия,който е по млад.Тя е вече на доста години,затова и е трудно.Защо не го направи,а се оплаква.Да даде път на младите.
  • 4 Аег

    1 1 Отговор
    дърта коза. на съвестта й милиони мъртъвци тежат, а тя овцата за корона говори.