Last news in Fakti

14 Януари, 2018 09:59 3 826 28

Цветлин Йовчев: Руската заплаха е факт

  • цветлин йовчев-
  • заплаха-
  • национална сигурност

България да следи внимателно процесите в Турция и Близкия изток, но и да не забравя, че има руска заплаха за страната ни. Това предупреждение отправи бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев в "Офанзива с Любо Огнянов".

"Рисковете от Западните Балкани сякаш изглеждат по-малко, трябва да се концентрираме към случващото се в Турция и Близкия изток", посочи той, след което поясни къде вижда евентуални заплахи за сигурността ни.

"Рисковете от Турция: агресивна, хазартна, непоследователна политика на Ердоган, който оформя едно авторитарно управление в Турция. И се забелязва склонност вътрешните проблеми да се решават чрез външно-политически ходове. А това вече крие опасности", посочи Цветлин Йовчев.

Правилна е политиката на българското правителство - да израждаме добри отношения. Но това не значи, че не трябва да следим какво става в Турция. Там вече се отвори пропаст между управляващи и опозиция, а при толкова репресирани единственият начин на правителството да се закрепи е да засили репресиите", подчерта Йовчев.

"Хазартна, непостоянна политика, като Ердоган е склонен да притиска до лимита противника си, както беше с Русия - бяха на крачка от война", припомни бившият вътрешен министър. В тази сложна обстановка България не може да играе сама на световната сцена, но за жалост партньорът й - ЕС, няма достатъчно външно-политическа тежест, каза Йовчев.

"ЕС продължава да е политическо джудже, няма приоритети във външно-политически аспект", категоричен е той. За ролята на България на Балканите Цветлин Йовчев препоръча да не се "формират прекалени очаквания".

"България може да подпомогне, да облекчи, да повлияе положително на процеси, но в никакъв случая не може да е фактор да реши проблемите и процесите, които ще се разиграят на Балканите", посочи той. Русия има силно присъствие и интереси в региона, но вече не може да влияе толкова силно във вътрешните работи на България, убеден е Цветлин Йовчев.

"Русия няма вече такива възможности да влияе върху политическия живот в България. Което не значи, че трябва да подценяваме руската заплаха. Това е факт, това е реалност - руската заплаха", подчерта той.

"Чудя се защо подвиха опашки хората, които сложиха този термин на масата. България като държава на това място може да гарантира сигурността си само в рамките на колективна сигурност. Иначе не можем да играем с мечката без да имаме зъби", подчерта Цветлин Йовчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нерон

    47 16 Отговор
    И тоя го хванала деменцията!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОЙ е Цветлин Йовчев

    53 11 Отговор
    бивш шеф на кабинета на президента Росен Плевниелиев - НЯМАМЕ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ :D

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Kcaniba

    20 57 Отговор
    Русия е заплаха за националната сигурност на България! ФАКТ! Правителството излезе с доклад по темата! Всички съседи на империята на злото и лъжата, трябва да следят,и да внимават със случващото се там, особено сега, когато предстоят избори,а санкциите са довели до колабиране на ресурсната икономика!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    59 17 Отговор
    Постоянно се говори за руската заплаха.Защо някой не обясни в какво се изразява тя?За заплахата от новите ни господари никой не говори.А точно благодарение на тях и с помоща на отрепки от наша страна вече 27 години държавата се съсипва.
  • 7 Българин

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "Удивлен":

    Йовчев беше антисоросоид и русофил. Оня дебил Светло, който му беше главен секретар си остана такъв и се премести в Атака, а тоя си смени позициите.
  • 8 Борис

    41 9 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    По голяма заплаха от нашето правителство надали има.
  • 9 Русофилски лъжи

    23 27 Отговор

    До коментар #3 от "КОЙ е Цветлин Йовчев":

    Йовчев беше вътрешен министър в турско-червеното, проруско правителство на Орешарски, лъжецо. Русофилите лъжете повече и от руснаците!

    Коментиран от #10

  • 10 Публикувано във факти.бг: КОЙ е Цветлин

    27 6 Отговор

    До коментар #9 от "Русофилски лъжи":

    бивш съветник по сигурността в кабинета на Бойко Борисов - НЯМАМЕ ПОВЕЕ ВЪПРОСИ :p
  • 11 КОЙ е Цветлин Йовчев

    30 4 Отговор
    Бивш директор на ДАНС, бивш съветник по сигурността в кабинета на Бойко Борисов, бивш шеф на кабинета на президента Росен Плевниелиев.

    НЯМАМЕ ПОВЕЧЕ ВЪРОСИ!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Русофилски лъжи

    10 17 Отговор

    До коментар #11 от "КОЙ е Цветлин Йовчев":

    Публикувано във факти.бг: Йовчев беше вътрешен министър в турско-червеното, проруско правителство на Орешарски, лъжецо. Русофилите лъжете повече и от руснаците!

    Коментиран от #14

  • 13 БОКО крадеца

    16 5 Отговор
    Бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев ще бъде шеф на кабинета на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, съобщи в. "Труд".

    Йовчев подаде оставка на 16 февруари т. г. в апогея на скандала с изтичане на СРС от ДАНС. След това обаче бе назначен в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник по въпросите на националната сигурност.

    С това официално приключи и въпросът с поемането на отговорност за скандала "Тановгейт" с изтеклите записи от телефонните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

    Цветлин Йовчев стана единствената жертва на скандала в опит да се отклони вниманието от Цветан Цветанов, макар че проверката на подкомисията за контрол на СРС излезе с извод, че отговорността трябва да се сподели между ДАНС и МВР.

    При приемането на оставката му на 17 февруари Бойко Борисов го обяви за добър експерт, но "не добър началник" и каза, че ще му търси друг пост в държавата.
  • 14 Русофилски лъжи

    12 17 Отговор

    До коментар #12 от "Русофилски лъжи":

    Правителството на Орешарски, бе откровено проруско и върна България години назад, а Йовчев беше вътрешен министър в това проруско правителство.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СССРБарета

    18 8 Отговор
    Е Орешарски и тоя дебил Йовчев били в проруско правителство на БСП пък едни трима американски сенатори им казваха какво да правят с политиката на България! Това краварите сте толкова ЛЪЖЛИВИ и подмолни, че дори МАЙКИТЕ ви не ви Вярват!!! ФАКТ!!!
  • 17 ЩИМ

    13 0 Отговор
    Този е човек на сокола (доган в превод от турски е сокол). Няма значение къде е бил - чужд слуга е за това е бил министър, върховен командващ на ДАНС, началник на кабинет и член в друг кабинет.
    Основното е - човек на Доган. Сега да видим какво ново около Доган - турско посещение, засилена политическа активност в интерес на Боко.
    А икономическия обръч на Доган се казва Делян.
    Ако Доган е човек на Русия (по думите на Местан), то тогава защо този Цв.Й се е мотал на толкова възлови места. Нещата имат местен произход и някой местен има нужда от такава новина. Иначе защо нА този "професионалист" да му се дава трибуна.
    ИЗВОД - може би наистина има да се случва нещо ново и важно.
  • 18 ЩИМ

    8 2 Отговор
    Мисля, че Доган ще иска комисионна за самолетите ГРИПЕН или пък други и Боко ще му клекне.
    Този за това подгрява руската заплаха.
  • 19 СССРБарета

    17 6 Отговор
    Тоя театър го знаем ролите са следните: едните са проруски, другите проамерикански а истината е че всички работят за ЦРУ и американските интереси, затова БГ винаги ще си остане дупка защото това е планът на сащ вече 28 години!
  • 20 Историк

    8 17 Отговор
    Откакто съществува северо-азиатската кочина, винаги е била враг на българската независимост.
    Типично за комплексирани примати. Ти му дадеш език, писменост и религия - то, неблагодарното псе лае ли лае срещу теб.
  • 21 Боримир

    11 7 Отговор
    Шеф ама бивш.Говори с недомлъвки а не кратко,точно и ясно с доказателства като професионалист.
  • 22 законен

    8 14 Отговор
    Аууу , цялата русофилска кочина се е засилила да засрами Матросов на амбразурата !!! Еми преживейте го най-после , БЪЛГАРИТЕ ПОВЕЧЕ НЕ ЩАТ АЗИАТСКИ ИЗКОПАЕМИ ! На който толкова му харесват , прав му път , те не връщат , за разлика от " прогнилите " , дето не могат да се оттърват от наплив на "заблудени" !
  • 23 Fen

    12 6 Отговор
    Долу НАТО с Русия НАПРЕД
  • 24 по темата

    11 2 Отговор
    Този набеден за полицай мизерник, май е тръгнал по пътеката за тричане.
  • 25 antimediator

    6 3 Отговор
    Кой се опитва да клати страната ?!
    Да не би да е Европа и Щатите ?!
    И на децата е ясно , че са ,,братята,, от Русия.

    Коментиран от #26

  • 26 антипедиатър

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "antimediator":

    Ти ще да си едно много голямо дете!
  • 27 Един

    0 1 Отговор
    ДА! След като пуснахме американците да си направят база(и) и команден пункт на НАТО на българска територия то ние на практика сме вражеска територия за Русия.
    Защо ? Ами защото сме приютили враговете!
    Е затова Русия е заплаха!!!
    И ако пламне фитила - ще се бият НАТО (и американски части) с Русия ... НА НАША ТЕРИТОРИЯ!

    БЪЛГАРИ ! ДА НИ СА ЧЕСТИТИ НАТОВСКИТЕ БАЗИ!
    ( А бе имахме ли съветски военни бази преди 10-ти ? )
  • 28 незнайко

    0 1 Отговор
    На 29 години започва работа в НСО през 1993 г.Защо не каже къде е работил преди това това говедо ? Палачинката има две лица, виждате ги на снимката !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове