Last news in Fakti

18 Януари, 2018 09:39 7 858 11

Пореден смъртен случай заради еърбег Takata

  • takata-
  • honda-
  • катастрофа-
  • инцидент-
  • сащ

Властите във Флорида потвърдиха официално нов смъртен случай, причинен от неправилно сработила въздушна възглавница на японския производител Takata. Според разследването 34-годишната Никол Баркър е загинала, след като при активирането си в резултат на катастрофа еърбегът буквално разстрелял жената с метални осколки, съобщава ABC.

Произшествието се случило в гр. Холидей миналия юли. Управляваната от Баркър Honda Accord Coupe била засечена от Pontiac Firebird Trans Am. В колата освен жертвата се возели възрастната ѝ майка, 10-годишният ѝ син и 5-годишната ѝ дъщеричка.

Никол Баркър била жива след катастрофата, но починала малко по-късно в болницата заради тежките си наранявания. Според лекарите жената щяла да оцелее, ако еърбегът не бил дефектен.

Associated Press отбелязва, че Баркър е петнадесетият потвърден случай на смърт заради въздушна възглавница Takata на територията на САЩ и 21-вият в света. Японската компания бе принудена да замени еърбеговете на над 100 млн. автомобила от най-различни марки, включително и на най-големите концерни като Volkswagen, Toyota, Honda и General Motors.

През януари 2017 г. Takata се съгласи да плати глоба в размер на $1 млрд. в САЩ. В момента дългът на компанията надхвърля 1 трилион йени ($9 млрд.), което я принуди да подаде документи за банкрут в Япония и Щатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    32 5 Отговор
    И какво излиза, че не трябва да си купувате кола с такъв еърбег, особенно втора ръка, които не се обслужват вече от дилъри и не подлежат на задължителна подмяна.

    Коментиран от #2

  • 2 да бе

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти да си чул някой в България да си е сменил еърбега само защото са изтекли повече от 10 години от производството му? А че може да има нещо вярно в статията го приемам 50 на 50, щото в съд за такива неща се правят всевъзможни надлъгвания и ако съдията е в някакъв цикъл....

    Коментиран от #5

  • 3 Запознат

    15 7 Отговор
    Всички автомобили Тойота, независимо от годините, които са с еърбеците на Таката може да се подменят безплатно в оторизираните сервизи на Тойота в България.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Виж че ги монтират и в други марки автомобили като фолксваген.
  • 5 некойси

    38 3 Отговор

    До коментар #2 от "да бе":

    Имам 16 годишен Хонда Стрийм ... ходих до Бултрако (официалния представител) да си купя масло и от там ми казаха че има акция по смяна на еърбеговете. Смениха ми го безплатно! Да, в България.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "некойси":

    Но не и ВАГ , "любимците" на тукашната публика , а и както казаха по-нагоре след 10-тата година който и да е еърбег на каквато и да е кола няма никаква гаранция дали и КАК ще сработи , така че марките като Хонда и Тойота които предлагат безплатна смяна това си е един добър бонус за по-старите коли !
  • 7 Хонда фен

    4 0 Отговор
    Honda Accord, 7th gen!
    На мен в Бултрако също ми го смениха безплатно!

    Коментиран от #9

  • 8 да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "некойси":

    Ако си внимавал какво съм написал, коментара ми е кой си сменя еърбег не в акция от производителя заради тяхно решение или проблем, а защото са минали над 10 години?
  • 9 да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хонда фен":

    А защо ти го смениха? Защото има акция или защото е над 10 години? Нали все пак причината за смяната има значение.

    Коментиран от #10

  • 10 Джей

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "да бе":

    Сменяха ги защото са над 10 год. Намен също ми ги смениха. Дори не бях ходил при тях скоро, писаха ми на мейл за акцията, уговорих си час и свършиха работата.

    Коментиран от #11

  • 11 а бе ей

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Джей":

    Правите ли разлика между смяна на детайл по акция т.е. заради наличен или предполагаев дефект и защото са изминали повече от 10 години?