22 Януари, 2018 16:34 5 252 42

Как България не стана югорепублика

  • югорепублика-
  • георги димитров-
  • тито

През 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на февруари 1948 Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

Мотивите за „заболяването“ на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти-комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 1930-те години - и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз „Правда“ го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл „фантастични“ идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.

Бледската спогодба

Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.

Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена мекедонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски. Осем месеца по-късно обаче, на тайно заседание в Белград, Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.

Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой „демократичен комунизъм", твърди Димитров.

Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.

Тито, дразнителят

Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българо-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл. „Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин“, посочва Груев. И добавя, че около македонското „обединение“, дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за Съветската империя. Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. „Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им“, посочва Михаил Груев.

След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва, югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.

„Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    75 38 Отговор
    Само за това си престъпление към България и българския народ на русофилите трябва да бъдат прогонени от България! Русофолите са най-големите БЪЛГАРОФОБИ и руски еничари.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българофил

    63 24 Отговор
    Хора, гледайте само към Европа! Комунистите никога няма да признаят вината си.Не се вторачвайте в миналото.Губим вече всички.Късно е за възмездие.! И гледайте "История БГ" довечера. Да живее обединена Европа!
  • 4 Бесен Язовец

    23 69 Отговор
    Мерзавци! В DW са наследници на фашистите и омират от яд че СССР им сложи пръта на пътя за световно господство и сега 70 г.по - късно пръскат с отровата си и петнят името на Сталин , Червената Армия и Г.Димитров самоче др. път танковете няма да спрът!
  • 5 Анализатор

    28 25 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Цялата статия е написана в стил "дрън, дрън та пляс". Всеивестно и подкрепено с факти и документи е, че част от тогавашното ръководство на страната е искало да станем 16-та република на съюза и Сталин е човека, който се е противопоставил на подобна глупост. Няма да коментирам глупостите изписани от теб в стил: " който не подкрепя мен, човека от третия пол е гаден хейтър и враг на човечеството"...

    Коментиран от #9, #16

  • 6 Гост

    27 29 Отговор
    Щом е препечатка от Дойче Веле, значи е "съвсем истинска" новина.
    Истината е, че сега тече една кампания, за "пренаписване" на историята на България, и ДВ взема дейно участие в това. Разбира се, с участието на всякакви псевдо-историци, знайни и незнайни "професори" , от Американският университет, НПО-та на издръжка на Сорос и т.н.
    Не съм русофил, но ми идва в повече постоянното крещене , че преди Десети, тука е било Ад.
    И както върви, май ще стана насила русофил!!!
  • 7 Българина

    10 19 Отговор
    Еха-а, господ здраве да Ви дава и сто години да сте живи и здрави DW!!! Благодаря Ви за хубавата статия. Толкова много грантове ще изкарам от кометарите по нея, че ще мога да си позволя дабси купя и месце!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Българофил

    27 7 Отговор
    Стига с тези фили и фоби.Мурзилки, Чебурашка , крокодила Гена, тролове,соросоиди,нпо-та.Това ни изяжда енергията.Гледайте напред!
  • 9 Иван

    28 7 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Пишеш пълни глупости троле.„Доброволното присъединяване“ на България към СССР е 60-те год.После в нач.на 70-те Тошо се пробва още веднъж.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Равносметката е дело на времето

    26 6 Отговор
    ...България се унищожава, прехода докара по(слабите) до(умирачка). Прехода унижожи духа на справедливия трудолюбив гражданин, унищожи икономиката и прокуди българите да напускат страната. Майките и бащите са в отчаяние когато детето им е в чужбина или живее в недоимък...
    Бог да пази Майка България!
  • 12 Анализатор

    13 15 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Пъпеш ще викаш на бащати за доброто ти възпитание. Сталин умира 1953 година. А относно историята - DW и " Козяк" са възможно най-недостоверните източници.

    Коментиран от #22

  • 13 Справедлив

    15 14 Отговор
    Пълни глупости-както обикновенно от Д.Веле. Дали има смисъл да се коментира тази открита лъжа?
  • 14 Ясноооо

    11 14 Отговор
    Дойче Веле-няма смисъл да си губя времето...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    28 10 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Да лижеш руски анали не те прави анализатор. Предложението за 16 рапублика не го отправя Димитрова, а Живков а Сталин отдавна е мъртъв. но ти ди рудофил и знанието за българската история не ти е най-силната страна.

    Коментиран от #18

  • 17 Справедлив -оригиналният

    19 8 Отговор
    Не ми ползвайте името, моля! Всичко писано е вярно.Оттам е и проблемът с името Македония.Комунизмът е прекрасна утопия.Тя е като наркотиците. Комунизмът приключи,защото банкрутира.Фалира финансово. Свършиха му парите. Като на наркоманите. Така ли не го разбрахте това? Става дума за счетоводство!

    Коментиран от #37

  • 18 Голем смях

    23 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    И аз щях да напиша същото на руския лизач ,но си ме изпреварил.Колкото до договорът в Блед той е дал началото на създаването на македонска нация .Също е вярно че лошите американци спасяват Югославия от лапите на кремълските сатрапи.Не случайно гражданите на Югославия пътуваха и работеха спокойно на Запад.
  • 19 Варна

    13 8 Отговор
    Мисля, че статията е манипулативна прокарвайки по между изреченията невярна информация.
    Обединението между България и Сърбия не е по наша инициатива а тръгва от страна на Тито, който развива тази концепция ред Сталин. По неясни за мен причини Тито е бил "по- любимият син" на Сталин отколкото Георги Димитров... - За това тук тръгват сръбските агенти, които водят пропаганда и плащат на различни уж обществени фигури в Югозападна България да говорят, че Българското правителство и България са вредни за тях и трябва да се отделят от България.
    - Хубавото е че нашите служби успяват да пресекат това, неясно как за мен предвид дългата ръка на Сталин. Мисля че в този момент България има обтегнати отношения с Русия в тази връзка и то сериозни. Ситуацията се променя след смъртта на Сталин и поемането на кормилото от Никита Хрушчов. - Тогава ние успяваме да придобием по- благоприятна позиция спрямо Югославия. - Бай Тошо свършва сериозна работа в тази посока, особено през 60 и 70 години.
    Препоръката ми към автора е да вземе да си сложи името отдолу а не да е скрие! - Редно е и е въпрос на доблест да застанеш зад думите си!

    Коментиран от #20, #28

  • 20 Справедлив-оригиналният

    14 7 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Тито е бил по-любимият на Сталин, защото сърбите оказват яростна съпротива на немците и воюват с тях.Но след 1885г. ние винаги сме в конкуренция със сърбите.. Спомнете си 1915г.А пък отдавна е решено да няма Велика сила на Балканите. Геополитика. Разделяй и владей. А иначе верният Г. Димитров плаща с живота си. Също като цар Борис. Съдба. Малките винаги ги прецакват.
  • 21 qqqqqq

    13 6 Отговор
    Тази статия изопачава историята. Точно обратното е. Имало е идея да се направи Балканска федерация, но Сталин не е искал да има силна държава на Балканския полуостров, особенно след търканията си с Тито. Сталин не е разрешил. Изопачава се историята.
  • 22 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Ти можеш ли да четеш изобщо или между ушите ти има черна дупка!?Къде съм писал „пъпеш“!?Или ти се припознаваш автоматично като такъв :).И какво като Сталин е пукнал 1953г.!?Добре е направил!

    Коментиран от #24

  • 23 Очевидно

    6 0 Отговор
    Истината е ,че докато текат процесите относно създаването на федерацията Г. Димитров е успял да внуши на Сталин че България ще му е по-вярна и от куче. А Тито е бил по неконтролируем и своенравен. И СССР залага на България като на своя република. Само една сила би могла да започне , или да спре този процес.
  • 24 Анализатор

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Наистина трябва да сменя очилата! Извинявам се! А за другото в документ в архива на руските тайни служби, разсекретен преди години има стенограма, от която е видно мнението на Сталин по въпроса за присъединяването на България към СССР. Има го побликувано в нета. Та няма как идеята да е възникнала 60-те години. Тогава е първия фалит на народната власт и молбата за спешно финансиране. А иначе само който не се е родил, само той няма да умре. По-спокойно с нервите!!!😊

    Коментиран от #26, #27

  • 25 ДОЛЕН КОМУНИЗЪМ

    7 6 Отговор
    Така, така комунисти . Ще започнете да изплйвате камъчетата .
  • 26 onq s konq

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    Така е-самият Т.Живков на Пленум на Партията казва че идеята е на Димитров,НО ТОЙ Я ПРИВЕТСТВА И РЕШАВА ДА Я ОСЪЩЕСТВИ.Четох статията на някакъв професор който се сдобил по него време с ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО АРХИВИТЕ НА ЦК НА БКП.Та той споменава и за разговора по въпроса на Живков със Хрусчов,като след официалното предложение от бълг. страна Хрусчов се пошегувал:"Вие ядете по 30кг месо на година,а ние-по 45.Затова ли искате да дойдете при нас-и вие да ядете по 45?"1973 г историята се повтаря пак с наше официално писмо от Пленум на ЦК ,адресирано до Брежнев.А истината относно Георги Димитров Михайлов е не както твърдят българските комунисти че е бил ДЯСНАТА РЪКА НА КРЕМЪЛ,а реално-ЛЯВАТА ПОДМЕТКА!
  • 27 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    Е хайде покажи ми къде е публикувана тази информация,че съм много скептичен?Туй да си руски трол не е лесно.Трябва да лъжеш безочливо безкрай :)!
  • 28 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    варна,варна....все по-ниско и по-ниско!!!!кви сърби бе варна ?тито не е сърбин!!!харесвал-нехаресвали ,мразели- немразели.егати смеха!ти чувал ли си за комунистическата идея за балканска федерация?вземи попрочети в нета има много по темата.основната идея е развиват комунистите на българия с македонски корен къвто е и георги димитров и преди него димитър благоев.идеята им е че чрез тази федерация ще се обедини и разпокъсаната македония под шапката на световния комунизъм.сталин използва идеята за да превземе следвоенна югославия която му се изплъзва под властта на тито.затова решава да жертва българия ,веднъж като я разпарчетосва ,втори път като и отнеме суверенитета,вкарваики я като троянски кон във въпросната федерация.само че тито не се връзва и отказва при което издънилите се български ръководители са избити в рамките на две години.димитров ,коларов и траичо костов си плащат за вярната служба.типично по ссср ски!след като се отцепва югославия никога повече не е в нашия соцлагер.тя е страна от групата на необвързаните ,на които е председател маса време.никви хрушчови и т.н. щуротии нямат причина за това.не е прав и автора дето твърди че при тито и при димитров било еднакво.при тито югославия стана западен партниор ,а ние станахме съветска марионетка.не случаино дори скапаните македонци до 1990 не ни смятаха за хора.наричаха ни питачи или просяци и ни подкупваха с цигарени дъвки и женски чорапогащници.за тяхно съжаление обаче сега палачинката се обърна и и

    Коментиран от #30

  • 29 АНОНИМЕН

    9 5 Отговор
    СТАЛИН-ТИТО-ДИМИТРОВ
    БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ
    И НИКОЙ НЯМАЩЕ ДА СТЪПИ НА МАЛКИЯ НИ ПРЪСТ....
    А СЕГА ..МАЛКА БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ Я ЗАЧИТА....
    ОЩЕ ПРЕЗ 60-те...70-те ГОДИНИ СЪРБИТЕ (ЮГОСЛАВЯНИТЕ) СИ ХОДЕХА СВОБОДНО В ЕВРОПА И ЩАТИТЕ ДА РАБОТЯТ...
  • 30 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Както винаги си неграмотен! - Да не можеш да разбереш кога се пише "йо" и кога "ьо". - Кога с главна буква и кога с малка, кога се слага запетая.... - И при все това да ми даваш акъл... - Както винаги изглежда нелепо!
    - Кое в главата ти не може да асимилира подобна мисъл?

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Варна":

    грамотен-неграмотен ама съм прав ,а ти пишеш щуротии.даже не знаеш че тито не е сърбин.смяххх!и дори да съм неграмотен не пиша хамериканци като теб ,което е явна симптоматика на акъла ти!

    Коментиран от #32

  • 32 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Въпросът за произхода на Тито се повдига само и единствено от теб! - Не знам по каква причина се опитваш да изтъкнеш. С или без тази подробност това не променя нито статусът ти... - Нито интелектът ти, който на практика отсъства! За това си вечният "-" по подобие на "онзи с коня". - Да ли си прав ... - Май само ти го мислиш!
    - Не се чувствай задължен да ми отговаряш!

    Коментиран от #34

  • 33 Просто математично

    1 0 Отговор
    Дойче Веле > Всякаква русофилска анонимна медия
  • 34 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    отговарям на всички които пишат лъжили откровенни глупости.за това съм и тук.не харесвам общоприетите глупости да се повтарят като някаква истина и ти обещавам всеки път като прочета пордна щуротия писна от теб да те поставям на мястото ти.

    Коментиран от #36

  • 35 бате Койчо

    4 1 Отговор
    Де да имахме този късмет да бяхме станали югорепублика,
    щяхме веднага след края на Втората световна война да влезем
    в клуба на свободните и необвързани държави и да не чакаме до
    1989 година за да излезем и видим заобикалящия ни свят !
  • 36 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Упорство като черта би било похвално, ако разбира се имаше така необходимото ти сиво вещество. Уви надценяваш възможностите си въпреки високата самооценка. Приличаш малко на Борисов! - Неграмотен, но пък за сметка на това със самочувствие, че може всичко. Вероятно на ментално ниво имате някаква форма на паритет, понеже имам съмненията че и той не може да пише.
    Горещо ти препоръчвам да четеш книги и както винаги в нашите контакти ти наблягам на самоподготовката. Може би диктовката като метод би била полезна предвид нивото, което демонстрираш...
    Тежки времената те чакат драги! - С образование на зидаро-мазач не те чакат много добри дни. Това важи и за поколението ти. - То вероятно ще е също толкова грамотно по подобие на баща си.

    Коментиран от #38

  • 37 ФРР

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Справедлив -оригиналният":

    Така свършиха комунистическите пари,и така фалира комунизма,че вече 28-ма година не спират да крадат от него ! Представям си ако не беше "фалирал" !!!

    Коментиран от #40

  • 38 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Варна":

    моралните ти пледоарии хич не ме интерасуват.пишеш ли лъжи по същество ще те правя смешен всеки път като го правиш!!!що се отнася до четенето на книги аз съм прочел толкова много колкото ти не си виждал общо.тва ясно си личи като водим дискусия.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Справедлив-оригиналният

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "ФРР":

    Сега се краде от еврофондове и обществените поръчки.Саниране на блокове и т.н. Не бива с общи приказки да внушаваме неща. Кражбата отдавна е начин на мислене...
  • 41 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Първи Април е в обозримото бъдеще, но все още е далеч! - Леко изпреварваш събитията!
    - Уви четенето на надписите по тоалетната хартия и по кашоните не се брои за интелектуален напън...
    - Не знам, кой те е научил на подобна теза, но това не се брои за прочетени книга! - Съжалявам за дълбоката ти обърканост, но истината, макар и крайно тежка за същността ти е безкомпромисна.

    Коментиран от #42

  • 42 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    еи така ще пишеш за напред!!!душевност... първи април....,но я пробваи да обясниш как тито помогнал на сърбите !!!!смяххх!!!!тогава ще видиш и първи април отново с теб в ролята на смешника!