2 Април, 2021 12:15 10 005 36

Дългогодишната борба на Слави Трифонов и екипа му

  • референдум-
  • слави трифонов-
  • мажоритарен вот

Паметта е хубаво нещо. Добре е да се помни

Дългогодишната борба на Слави Трифонов и екипа му - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера се навършиха 2 години, откакто Инициативният комитет внесе в Народното събрание 673 481 подписи на български граждани, които поискаха да се проведе референдум за промяна на политическата система.

Това пише в профила си във Фейсбук Слави Трифонов.

Паметта е хубаво нещо. Добре е да се помни. Вижте фактите:

7 септември 2015 г. Слави Трифонов обявява, че ще стартира събиране на подписи за иницииране на национален референдум за промяна на политическата система в България.

26 октомври 2015 г. Официално е създаден Инициативен комитет, който ще инициира подписка за провеждане на референдум с включени 6 въпроса. Председател на комитета е Слави Трифонов, а въпросите са следните:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

10 ноември 2015 г. Стартира събирането на подписи за свикване на национален референдум по 6-те въпроса. По закон за 3 месеца трябва да бъдат събрани 400 000 валидни подписи на български граждани с избирателни права. В каузата се включват стотици доброволци от цялата страна и от чужбина.

23 ноември 2015г. Става ясно, че за пръв път по закон има изискване подписите да бъдат внесени и на електронен носител, в Excel таблици. Над 120 човека въвеждат подписите, доброволно в къртовския труд се включват няколко IT компании.

Същевременно Слави Трифонов и членове на Инициативния комитет провеждат срещи с млади хора и студенти в Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Русе, Кеймбридж, Варна, а след края на събирането на подписите - в Плевен и във Видин. През цялото това време медиите не проявяват интерес към инициирането на референдума.

8 февруари 2016 г. Слави Трифонов и членове на Инициативния комитет внасят в деловодството на Народното събрание 673 481 подписи с искане за референдум. „673 481, но това не са подписи, а това са 673 481 съдби. 673 481 мечти. Така че, държавата е необходимо да се съобрази с тези мечти и съдби. По закон трябва да са събрани 400 000 подписа. Събрани са 673 481 мечти“, заявява Слави Трифонов при внасянето на подписите.

02 март 2016 г. След извършената проверка в Народното събрание за съответствие в подписката и електронния носител, са установени 672 488 действителни подписи. Председателят на НС изпраща подписката в електронен вид на Главна дирекция ГРАО, която да извърши служебна проверка.

8 април 2016 г. ГРАО обявява, че валидните подписи са 572 650 - много над законовото изискване, от което следва, че референдумът трябва да бъде проведен.

19 април 2016 г. Малко преди полунощ депутатите в правната комисия на Народното събрание гласуват Парламентът да отмени правилото референдумите да бъдат провеждани задължително на една дата с избори, ако такива има в същата година. Това поражда съмнения, че референдумът ще бъде изтеглен по-рано през годината, за да не се проведе заедно с президентските избори и да не се постигне висока активност, която да направи решенията му задължителни.

22 април 2016 г. Народното събрание приема предложението на правната комисия референдумът да не е на една дата с президентските избори. Слави Трифонов внася искане до президента Плевнелиев да наложи вето на този закон.

27 април 2016 г. Вътрешната комисия на Народното събрание подкрепя провеждането на националния референдум. С 9 гласа “за” и 2 “въздържал се” депутатите пускат и 6-те въпроса.

28 април 2016 г. След обществена реакция, депутатите премахват приетата преди 6 дни поправка и така референдумът трябва да се проведе заедно с президентските избори.

11 май 2016 г. Депутатите в правната комисия решават, че въпросът за електронното гласуване трябва да отпадне. По закон обаче те нямат право да махат въпроси, а само да ги редактират и то без да променят съдържанието им.

12 май 2016 г. В пленарна зала 131 депутати гласуват да се проведе националния референдум с всичките 6 въпроса и то без никаква редакция. В гласуването 10 са “против”, 1 е “въздържал се”.

13 май 2016 г. В предаването „Панорама“ президентът Росен Плевнелиев коментира темата за референдума: "Аз съм горд, че пряката демокрация намира своето място в живота на страната. Но колкото съм горд, толкова съм и притеснен. Референдумът е ядреното оръжие, но като такова трябва да внимаваме кой го използва". И още: „Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Няма нужда да посочваме хората, но въпросите, по начина, по който са формулирани, целите, които са поставени, необходим е по-широк дебат.“

27 май 2016 г. Президентът Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционни 3 от 6-те въпроса - за намаляването на броя на депутатите на 120, за електронното гласуване и за прекия избор на полицейските началници.

02 юни 2016 г. “Български адвокати за правата на човека” изпращат отворено писмо до Плевнелиев, в което заявяват, че 3-те въпроса, по които е сезирал КС, не засягат характера на държавно управление. Освен това, според юристите, народът има право да изрази мнение и по въпроси, които биха наложили промени в Конституцията.

06 юни 2016 г. Членът на ИК Филип Станев къса в ефир снимката на президента Плевнелиев.

13 юни 2016 г. Народното събрание гласува промяна, ограничаваща избирателните права на българите в чужбина - да има максимум до 35 секции в държавите, извън ЕС. Това решение се явява като по-лека версия на скандалното предложение на "Обединените патриоти" секции в чужбина да се откриват само в консулства и посолства. В крайна сметка всички секции, в които могат да гласуват стотиците хиляди българи в чужбина по време на президентските избори и референдума са едва 326.

17 юли 2016 г. Само два сайта публикуват социологическо проучване на престижната европейска агенция TNS Opinion, което изследва нагласите на българските граждани по отношение на референдума. Според резултатите на агенцията и 6-те въпроса получават огромна подкрепа от българските граждани - най-много българи подкрепят намаляването на броя на депутатите (94%), а най-малка подкрепа получава задължителното гласуване (67%, но пак над 50%). На въпроса: “Ако президентските избори в България се провеждаха утре, доколко вероятно щеше да гласувате за следните личности?”, Слави Трифонов е с най-голям рейтинг, като води с няколко пункта над всички лидери на политическите партии.

22 юли 2016 г. Слави Трифонов обявява, че Конституционният съд не се е съобразил с искането му заседанието по делото за въпросите от референдума да бъде открито. Същевременно става ясно, че за докладчик по делото е назначена съдия Кети Маркова, която е избрана в КС от квотата на... президента Плевнелиев.

28 юли 2016 г. Конституционният съд обявява 3-те въпроса от референдума за противоконституционни и така те следва да бъдат заличени от допитването.

29 юли 2016 г. Референдумът и президентските избори са насрочени официално за 6 ноември.

21 октомври 2016 г. ЦИК взима решение да не се слага печат на бюлетината за референдума, а само на тази за президент. Освен това ЦИК решава в деня на изборите да бъде премахнато видеонаблюдението в изборните помещения.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааааааааа

    71 3 Отговор
    Някой беше казал, че ако от демокрацията зависеше нещо, отдавна да са я отменили.
  • 2 Шаран БГ

    48 1 Отговор
    От демокрацията зависи много, ако я прилагат демократични народи по демократичен начин !!
    Българските политици прилагат най-отвратителната форма, на това, на което сега му казват "демокрация". ТОЯ НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕМОКРАЦИЯТА! И най-вече в смисълът на тая дума !!!
    Впрочем човешката история доказва, че НАРОД НИКОГА НЕ Е УПРАВЛЯВАЛ!!! От древността до днес демосът е воден от амбициозни и алчни хора, които са го използвали и го използват за постигане на своите цели.
  • 3 Последния Софиянец

    35 7 Отговор
    Борбата е на площада,а не по телевизията.
  • 4 Демокрацията

    28 2 Отговор
    е като НЛО.Много хора вярват,че съществува но няма категорични доказателства за това.
  • 5 Жоро

    26 47 Отговор
    Тоя от пръв приятел на Бойко сега е пръв негов враг.Алчен и злобен дългуч.
  • 6 фатмак

    27 42 Отговор
    Жалкото малко чалгарче 20г. опростачва хората,той е един самовлюбен нарцис който ходи навсякаде с охрана

    Коментиран от #29

  • 7 Отказвам се

    23 32 Отговор
    Подкрепих референдума защото съм против ШАЙКАТА, но въпросите в него са неадкватни!!!!
    Иначе Слави не може да е политик и не го подкрепям!!!!
  • 8 Славе, от кой брг си!!!!

    16 12 Отговор
    Ей българи не забравяйте ЗАВЕТА НА ХАН КУБРАТ за снопа с пръчките.... Както лятото на протеста бяхте единни без разлики в цвят, идеал и партия, бяхте на площада с едничката цел ОСТАВКА И СЪД на бай Т0ЛУП и каскет КАРЕНИН така и сега за да се постигне тази цел трябва да се подкрепи и да се гласува за най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП(добра или лоша), която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел..... СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ на ТОЛУПА и КАСКЕТА....пък после кой от къде е...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК бай0ня много ви обича разединени и така се крепи 12 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението и гласуването с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП, ДОГАНЯ и КАСКЕТЯ ..... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 9 бечев

    11 37 Отговор
    Тоя учиндолски бльон с майка си ако се е борил,друга жена не вярвам да е докосвал.Чалгаджийският Едип цар!!!
  • 10 Фермер

    6 26 Отговор
    Само Възраждане,Костадин Костадинов,Пламен Пасков
  • 11 ТаУмВзе

    16 22 Отговор
    Абсолютно логично е след сикаджийската мутра, да се избере учиндолското чалгарче. Мисирките да попитат, Кой му даде Ялта за Хъшове. И не забравайте, че Чалгагията е вашето Съществуване. Върти Безумието, в Последна Национална Катастрофа! Амин.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    29 18 Отговор
    Мачкай Слави!Успех!С теб сме!

    Коментиран от #17

  • 14 Край

    15 3 Отговор
    Демокрация без мажоритарни избори в 2 тура за парлемент е невъзможна. С такива избори тя се родила. Сега участвата в менте избори и имате менте демокрация. Ако това ви е утеха - в повечето страни в ЕС е така.
    Демократичното е управлението на мнозинството - глупаво било чалга било или не знам си какво било, но мнозинството е ДЕМУСА.
    И не бойте се че Азис щял да стане депутат - при сегашната система Владо Кузов вече беше. Владо Кузов беше осъден за хомосексуални действия с деца.
  • 15 123

    7 2 Отговор
    Защо казвате че чехъла е бил президент
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 8 Отговор
    Слави преди много Години,гласувах за царя ,като НАдежда.........Дълбоко ме разочарова,царят!Макар да знаех,че е докаран от ДС,смятах,катико добър играч,че ще ги........преметне!Уви,от тогава не ме е интересува,кой.Само ПлаЩАМ ДАНЪК Свобода!Децата са ми Граждани на две страни Германия и бг!Едната ми внучка също,а другата и тя ще стане с две гражданства!Гласувам ТИ Доверие,защото показа,че умееш да ръководиш,не си бил НОМенклатура и имаш ЗДрав и ЧИСТ КОрен!ОЧАКВАМ от ТЕБ да не ме РАЗОЧАРОваш,вече нямаМ време за това!Успех в чистенето ИТН!!!

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нвкой,някъде

    8 1 Отговор
    Да е прочел,да е видял пряко,в ефир тяхна програма за управление? Техни конкретни планове за растеж на икономика,по секторно,на Минимална заплата,на пенсии? За образование,здравеопазване.Нито една дума не съм чул или прочел.Опорката им е Референдум и неговите резултати.Мен това не ме грее.И каракоча преди да се стикова с Сидеров,а след това приобщи и Симеонов,здравата плюеха по Гербаджиите.Закани,за разследване, борба с корупцията.Пенсии по пет стотака минимум.Видяхме какво се случи,след това.Да не получим пореден удар. Веднъж като влязат,е много трудно да ги свалим.При тази наша раздробеност и политически мързел,е почти невъзможно.

    Коментиран от #21

  • 19 НЯКОЙ

    4 4 Отговор
    Нищо не се дава на готово. И за демокрацията, като за всичко останало, трябва да се воюва ежедневно.Всяко нарушаване на правилата трябва да бъде яростно оспорвано и огласявано.Ако хората са активни и си търсят правата, никой нищо не може да отмени или наложи.А най важната и значима форма за битка за права са изборите, които при нас са след ден. Тогава всички трябва да излезем и да си изберем демокрация и права. ГЛАСУВАЙТЕ!

    Коментиран от #26

  • 20 Бай Шиле

    5 5 Отговор
    Слави отдавна се е разбрал с Борисов.Ще видите как ще гласуват неговите депутати,ако има такива,де.
  • 21 Никой, никъде

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нвкой,някъде":

    Не е видял конкретна програма или цел, план за икономиката. Въпросът ми към Вас, без да се заяждам е: другите до сега като имаха, какъв процент от тях изпълниха и реализираха?
  • 22 бенда

    2 2 Отговор
    Трифонов свири на Годжи на тромпета,а он се радва.
  • 23 К.К.

    4 4 Отговор
    Как се сетихте за Плевнелиев, най-слабия президент, не може да бъде запомнен с нищо.
  • 24 Бамбука

    2 2 Отговор
    2015г, 2016г, ОК, а къде бяхте през лятото на 2020 г. ? Никъде !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мицева

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "НЯКОЙ":

    Коментарчето ти напомня патетично стихотворение в Средношколско знаме, а да не говорим колко си далече от истината! Наложената от комунистическата номенклатура либерална демокрация повелява "правата или живота"! Не може и двете! Замисли се, огледай се и ще разбереш дали е така! Но, да - гласувай! Аз ще го направя!

    Коментиран от #34

  • 27 Верно ли?

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гошко":

    Та кое е "човешката простотия"?Да иронизираш политиците и олигарсите ежедневно през последните 30 години от екрана ли?А относно чалгата,след като много хора си падат по нея,кво да я забраним ли?Като по Тошово време рапа и метъла!Оди си в Северна Корея да ядеш плъхове!
  • 28 Верно ли?

    3 2 Отговор
    А аз специално съм метъл от 80-те,и нямам нищо против чалгата стига да не ми стига до ушите.Но това не ми пречи да бъда бунтар!Слави ми е набор и ще гласувам за него!!!
  • 29 Doni Brasko

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "фатмак":

    Фен, Фатмак, Хахаха, Хохохо, Един от многото, Обикновен гражданин и други безлични никове се използват от платения трол на ГЕРБ. Хора дано вече сте разбрали през тези месеци, че чрез такива практики се опитват да формират нереални обществени нагласи и настроения. Опитват се да ви отчаят и отвратят. Не се отказвайте, гласувайте в неделя смело. По- лошо от сега няма как да стане. Кураж и напред.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    КАКВО ТЕ СПРЯ -БОЛНО ШУБЕ /СЛАВИ/ -ДА ДАДЕШ ИШИРЕТ ,ЧЕ ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМИ И ЗА НАТЮ И ЗА ЕС И ЗА ВСИЧКО КАСАЕЩО НАРОДА НИ -ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БЛАГА... НЕ НА ЖУРНАГЪЗТИКА ?!?!?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Самуил

    3 1 Отговор
    Като изпълнител на задачата поставена му от Сащ, Трифонов е награден тайно за постигането и за опростачване на цели поколения българи и довеждането им до състояние на скотове, които да се радват на геноцида над населението, стига да си мислят, че те не са сред него.
    Двете жени, които се хвърлиха от седмия етаж, са живели в апартамент приличащ вътре на кочина, което е следствие от изпълнените ангажименти на Трифонов към Сащ, заработвайки парите, които са само от там и от никъде другаде.
    Трефонов = Василий II!!!
  • 34 хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мицева":

    Комунизъм има вече само в главите на имбецилите, които си търсят враг подобно на слабоумните Президенти отвъд океана.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 яйчен белтък

    0 0 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА и слугинажа към ВОЖДА , тотално са залели цялата ни РОДИНА !