Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 10:20, обновена 13 Февруари, 2018 19:29 2 316 7

Израел не иска мир с палестинците

  • израел-
  • палестина-
  • палестинци-
  • мир-
  • хайри хамдан-
  • ерусалим-
  • доналд тръмп

Израел в момента само управлява кризата, но не е готова да я реши

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел не е готова и не е решена да поеме каквито и да е стъпки за мирно решение на конфликта с палестинците. Израелците в момента само управляват кризата, но нямат дългосрочен план за решаване на дълго бушуващия конфликт в региона.

Това заяви пред Факти.бг преводачът и поет Хайри Хамдан, роден в Палестина, но живеещ от десетилетия в България. Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е рисковано, макар да е логично за държавния глава от политическа гледна точка.

Защо Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и защо го направи точно в този момент?

През 1995 година Конгресът прие решение да се премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но до този момент нито един президент не предприе тази стъпка. Има няколко фактора, които накараха Доналд Тръмп да реши да предприеме тази стъпка. Преди да вземе решението си той посети Рияд и получи зелена светлина. Вторият фактор е общата обстановка, в която се намира регионът и повечето арабски столици. Войната в Сирия продължава, положението в Ирак също не е розово. Войната в Йемен и ембаргото срещу Катар също трябва да се споменат. Това отслабва позициите в региона.

В Съединените американски щати Доналд Тръмп има и вътрешни проблеми. Американският президент е критикуван на домашната политическа сцена. Той смята, че това решение ще му даде шанс да повиши своя имидж. Всичко това доведе до тази стъпка. Стъпката е рисковата, тъй като говорим за един много труден регион, който не търпи прекомерна сила и прекомерно насилие. Всички страдат от такова насилие.

Очаквахте ли толкова силна реакция от страна на ООН и международната общност срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим?

Тук говорим не за силна реакция, а за нормална такава. Ерусалим е окупиран през 1948 година. Източен Ерусалим е окупиран през 1967 година – това е според Организацията на обединените нации. Освен това самият Европейски съюз е против такава стъпка, тъй като в Ерусалим се намира и свещена за мюсюлманите джамия, както и свещената църква „Възкресение Христово“. Така че за тези реакции имат законови норми.

Как виждате отношенията между Израел и Палестина? Можем ли да очакваме подобрение в климата или точно обратното?

Политиката, която води израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, е такава отдавна. Политическите му партньори също са в крайнодясно. Те знаят, че са силни и са господарите на момента, и няма защо да отстъпват. Никой не гледа състоянието на региона след десет или петнадесет години. Всеки гледа от призмата на момента – какво може да диктува. Затова Израел диктува със страшна сила и знае, че отсреща няма блокиращи или отбранителни механизми.

Но това отново е много рисковано, трябва да се акцентира върху това. На този етап израелците не са готови, не са решени да поемат каквито и да е стъпки за мирно решение. Израел в момента гледа само да управлява кризата, управление ден за ден. Не виждам в моментната геополитическа ситуация изгледи ситуацията да се подобри, всякакви преговори са блокирани. Не се приемат никакви стъпки за решаване на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    7 10 Отговор
    Конфликт няма,Ерусалим винаги е била столица на Израел!Джамията е откраднат храм от Християните,от Саладин!:):):)
  • 2 ГОСТ

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: защо го направи точно в този момент?
    ами защото точно в този момент е президент на САЩ
    ако го направи
    заварчик счетоводител или касиер
    надали ще се коментира
  • 3 впечатлен

    5 5 Отговор
    Ерусалим е християнски град, както и голяма част от Израел. Църкви, католически катедрали, храмове, родното място на Христос, на Света дева Мария, всичко се намира там. Свети библейски места! Какъв мир с палестинците? Какъв мир с Ислямска държава, с Иран, как биха могли да постигнат мир с едни лукави и мързеливи хора, които се интересуват само как да се въоражават в името уж на религията си, която колкото и да е свещена, като всяка религия, направи от тях терористи. Да убиваш хората в гръб, да ги замеряш с камъни, да буташ децата си напред, за да ревеш после, че били ранени, да взривяваш невинни жени и деца говори за липса на достойнство и е отвратително. Някой може ли да изрази друго мнение по въпроса? В течение на много време обучавахме палестинци, иракчани и всякакви ислямисти в тероризъм, Хизбула също е под наша закрила, ненапразно Цацаров не споменава тази терористична организация при случая с атентата на летище Сарафово. Позицията ни е неясна и изгодна за определени кръгове, които тайно търгуват с оръжие под закрилата на Русия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 kroks

    0 0 Отговор
    Известни личности за евреите

    “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
    "Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, І в. сл. Хр.

    "Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас."
    - Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.


    Мохамед: "Всички до един са мошеници."

    “Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.”

    Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.


    “Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ.” - Мартин Лутер, църковен реформатор – протестант.

    “По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.” - Мартин Лутер.


    Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."

    Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.:
    "Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."



    Гьоте:
    "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."


    “Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, спо
  • 6 kroks

    0 0 Отговор
    Гьоте:
    "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."


    “Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!”
    император Наполеон Бонапарт, (из негова реч в Сената през 1806 г.)


    Виктор Юго:

    "Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение."


    Бисмарк:
    "Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик."


    “В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово.”

    - Бенджамин Франклин, (XVIII в.) – американски учен и държавник.


    “…Атеизмът (безбожието) е чифутска болест...”
    - Достоевски, писател



    “Евреите в целия свят разрушават патриотизма и здравите основи на държавата” - княз Мобучум Окума, японски учен и военен от XIX в.

    Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите.
    Марк Твен


    Христо Ботев и Любен Каравелов често пишат за “великите юдейски царе на капитала”, които са извор на злото в света.

    Ботевите и Каравеловите издания (”Свобода”, “Независимост”, “Знаме”) бичуват “обрезаните и необрезани еврейски екселенсии”,
  • 7 kroks

    0 0 Отговор
    "В тези железници се срещаш с безподобно отвратителни жидовски фигури, които, щом те подушат, че си българин, считат за непременна обязност да ти изкажат своето съчувствие към нашата политика, да похвалят гения на нашия народ и неговите водители, да пуснат някои псувни по адреса на нашите врагове и да ти поласкаят националното самолюбие чрез едно сравнение със сърбите... Ицик Цвиблман или Мойше Келенкопф да ти изказва братско съчувствие!... Да го цапнеш по разлигавената доброжелателска мутра!"

    Алеко Константинов - "До Чикаго и назад"


    “...Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) – там положително ще намерите евреи...”
    - Хенри Форд, индустриалец, изобретател и издател

    Коментарите на Форд за Протоколите на ционските мъдреци


    "Убий евреина и бъди патриот."
    Хуан Перон, аржентински президент, съпруг на Евита Перон.


    “Луциферианството, масонството, ционизмът, болшевизмът и глобализацията са глави на едно и също чудовище – световното еврейство!”
    - Никола Николов, публицист


    “Евреите не могат да бъдат превъзпитани и не трябва да им се дава никаква власт.” - Борис Миронов, публицист - “За еврейския фашизъм”.

    "Твърде характерно явление е, че както простия народ, така и истински образованите хора са антисемити. Първите се подчиняват на естествения природен инстинкт на самосъхранение, вторите идват до същия извод по пътя на научното размишление. Между природните и научните юдофоби се намира достатъчно дебел слой юдо