Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 20:56 8 244 12

При строеж на мост намериха 1 милион артефакти

  • керченския проток-
  • мост-
  • строителство
При строеж на мост намериха 1 милион артефакти - 1
Снимка: Shutterstock

Строителството на моста през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море, отново влезе в световния новинарски поток. В подходите към него на двата бряга са открити близо 1 милион исторически находки. На специална конференция учени, археолози, журналисти и спортисти са обсъдили как най-добре може да бъдат съхранени откритите антики.

„От началото на строителството на инфраструктурното съоръжение през 2014 г. до момента са реализирани археологически разкопки на площ от 56 хектара, а броят на намерените артефакти достигна 1 милион”, казват специалисти. Над 100 000 от тях имат висока културна ценност и на етапи се предават на фонд към Източно-Кримския историко-културен музей и Таманския музеен комплекс.

Част от ценностите са намерени по време на подводните строително монтажни дейности. Те датират от IV век преди Христа. Други са от Бронзовата епоха през II век преди Новата ера

Мостът през Керческия проток ще е с дължина 19 км. Пускането му в експлоатация за автомобили е предвидено за декември 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стара България

    45 2 Отговор
    Половината са Български...
  • 2 123

    16 63 Отговор
    Крим е на Украjна! Не може мост.

    Коментиран от #12

  • 3 Гого

    50 1 Отговор
    Моста не свързва Азовско и Черно море,а Крим и Русия!

    Коментиран от #4

  • 4 Treti

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Хайде чети и се учи

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA
  • 5 Що е маке все е юнак

    9 7 Отговор
    99% са Македонски.
  • 6 до трети

    6 5 Отговор
    А бе човек,ако не знаеш,вземи атласа и не плещи глупости!
  • 7 К.К.

    14 5 Отговор
    Не разбрах какво правят спортисти при обсъждането как да са съхранени артефактите. Сигурно са от наказаните за употребата на допинг.
  • 8 К.К.

    7 4 Отговор
    Бронзовата епоха много късно е дошла там, 2ри век пр.н.ера към 2-3хил. години закъснение.
  • 9 Сенко

    24 16 Отговор
    Крим си е руски а долните украинци могат само да гледат и да мълчат. Друга алтернатива нямат
  • 10 госта

    12 0 Отговор
    Е това още не го знаех:
    Публикувано във факти.бг: Строителството на моста през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море.

    За такива "автори", ЛУСТРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    В първото изречение "ЩЕ"-то бърка изказа !
    Цялото Черноморско крайбрежие е извор на архиологически находки. И най-вече от Крим на запад, Одеското побережие, Делтата на Дунав и по на юг по нашите брегове
    Керченския исторически музей / създаден в 1826 год/ е третият такъв в Русия след Петербургската кунсткамера на Петър Велики и Одеския /основан в 1825 год./
    В Керченския историко-архиологически музей като седми изборен уредник работи професор Владислав Шкорпил /от 16.06.1901 г. до убийството му от "червените" през 1918 година /
    Благодарение на него и с разрешението на професор Успенски, от 1889 г до 1906 г Историческият музей в град Пилзен, Чехия се сдобива с по-вече от 1100 антични монети и над хиляда къса от древността-керамични съдове, бижута, стъкло, накити и дребни пластики. Сбирката се пази и до днес. Това са най-хубавите и ценни антични монети и предмети запазени в чехски музей.
    По същият начин Пилзенският музей се е сдобил и с монети и архиологически находки от българското Черноморие, благодарение на Карел и Хернемгилд / Херман/ Шкорпил - други двама братя на известната фамилия. Естествено един от уредниците на Пилзенския музей по него време е бил Йозеф Шкорпил !?
  • 12 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Що бе , нека си го построят рашките , дано им стигнат паричките !!! После на него ще сложат граничния пункт като върнат Крим на Украйна и ще имат пряк път да ходят на почивка !!! След като си платят за нея естествено де !!!!