Last news in Fakti

14 Февруари, 2018 19:03 5 493 7

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора

  • самоирония-
  • чувство за хумор-
  • изследване-
  • смях-
  • проучване-
  • психично състояние-
  • психика

Този вид хумор обаче, може да прикрива и потиснат гняв

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора - 1
Снимка: shutterstock

Самоиронията е признак за по-добро психично здраве. До този извод са стигнали група испански учени в ново изследване, цитирано от британския вестник Independent.

Ообикновено хората смятат, че самоиронията е начин да прикрием своята несигурност. Но в своето изследване, екипът от университета в Гранада, твърди точно обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и са по-щастливи от околните.

За да стигнат до тези заключения учените провели тестове със 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те проучили чувството за хумор на участниците, за да разберат дали е свързано с начина, по който даден индивид дава израз на гнева си.

Участниците в тестовете трябвало да отговарят на редица въпроси свързани с хумора и смеха, събрани в сборник от авторите Род Мартин и Патриша Дорис, който бил издаден преди 15 години.

Резултатите показали, че самоиронията не винаги е свързана с негативни емоции, както се смяташе досега.

“Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността", каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

Екипът потвърдил обаче, че този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

"Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения", добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    9 1 Отговор
    е поне сме стабилни психически:)
  • 2 Бесен Язовец

    1 9 Отговор
    Самоиронията е присъща за не сериозните индивиди и я ползват когато искат да се сложат( подмажат ) на някого! Евтини циркаджийски приоми на хора с високо самочувствие без покритие

    Коментиран от #4

  • 3 НСК

    3 4 Отговор
    Самоиронията е присъща на психически стабилните хора
    Този вид хумор обаче, може да прикрива и потиснат гняв

    тези две твърдения не си ли противоречат , и ли аз бъркам нещо
    то ясно или си уравновесен или нестабилен , лабилен - като например гневен

    Коментиран от #5

  • 4 Марадона

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Материалска злоба показваш, както ятаците след 44г, мислите си че знаете всичко а мястото ви е на полето, комат хляб, домат и работа

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    0 2 Отговор
    Настъпих те по
    мазола, що четеш като ти става кофти?животински инсткти имаш като те притиснат почваш да ,,хапеш" ( обиждаш) Истината боли като ти я боднат в очите без целуфан и панделка!
  • 7 pompev

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марадона":

    Точно така,И гнева изциезва И дори забравяш самоироният