Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 11:34, обновена 15 Февруари, 2018 12:09 2 523 23

Кмет, посланици и министри откриха форум против словото на омразата

  • слово на омразата-
  • йорданка фандъкова-
  • георг георгиев

В последната част на конференцията думата ще имат академици

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри международната конференция „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“, която продължава и в момента в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Борбата с езика на омразата означава да правиш добро, а не просто да говориш за него“, каза кметът на София.

„Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш“, каза тя и обясни, че причината за провеждането му е в това, че съдът не зачита тази забрана.

„Такова събитие няма място в нашия град“, категорична бе Фандъкова. Тя допълни, че войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро. Според нея всеки, който се занимава с обществена работа, има отношение към поддържането на достойна нация.

Целта на форума е да демонстрира в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма, антисемитизма и екстремизма.

На форума освен, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, участие ще вземат и зам.-министърът на образованието Деница Сачева, председателят на ОЕБ „Шалом“ Александър Оскар, д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията по дискриминация, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, журналисти и общностни лидери.

Специален гост на форума е Андреас Холщайн, кмет на германския град Алтена.

Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, изпрати видео послание, което бе излъчено в залата:


Наистина много съжалявам, че не мога да бъда при Вас лично. Но за мен е голяма чест и привилегия да се свържа с Вас чрез това видео.

Моята роля като президент на Световния еврейски конгрес е да представям евреите по целия свят. Почти няма друга страна, която да е демонстрирала приятелство и грижа към своите еврейски граждани, както България. Спасяването и сигурността на евреите в България беше един от малкото добри примери по време на Холокоста.

Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност. Мога да ви уверя, че ние никога няма да забравим това. Ние сме много благодарни и за дългата отлична връзка между България и Израел, особено в общата борба срещу тероризма.

Мога да поздравя България, която поема председателството на Европейския съюз. Сигурен съм, че Вашето председателство ще се отличи със смелост и убедителност – нещо, от което светът винаги се нуждае много. Няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света днес. Много от нас си мислехме, че тези прояви ще бъдат най-накрая загърбени след Втората световна война. За съжаление, оказва се, че добрите хора от всяко поколение трябва да се борят. Мисля, че в момента няма по-добра страна от България, която да води Европа по време на това дълго цяла епоха предизвикателство.

Мога да Ви поздравя! Изпращам Ви най-добри пожелания за голям успех и от сърце Ви
благодаря! Нека Бог благослови България и българския народ!

(Преводът е на екипа на "Маргиналия")

"Не е ли иронично, че след всичките години, през които сме говорили за свободата и за свободата на словото, все още има опити за злоупотреба със смисъла на тези думи?", заяви д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

Ето какво още каза той:

"Да, свободата, включително и свободата на словото, трябва да бъде нашият общ идеал, универсална свобода за всички, но свободата на словото не може да включва езика на омразата. Свободата е свободата да реализираш своя потенциал, да градиш, но не и да унищожаваш. За съжаление, въпреки многобройните законодателни бариери, речта на омразата, която по своята същност е разрушителна, продължава да намира плодородна почва в Европа, включително и в България.

Тя се среща навсякъде в електронните и печатните медии, в анонимните коментари на форуми и другаде онлайн, в социалните мрежи. Това е неприемливо. В една демокрация медиите трябва да поемат голямата отговорност не само да бъдат в крак с времето, но и да защитават традициите на демокрацията, така че никой в обществото да не нарушава правата на друг.

След броени дни по тези улици на София отново ще излязат младежи от цялата страна, за които свободата на словото, както казват те, се изразява в черни ризи и запалени факли. Но, присъединявайки се към Организацията на евреите в България "Шалом" и Световния еврейски конгрес, стотици хиляди хора показаха своята собствена светлина, блестяща светлина срещу тъмната сянка, хвърлена от неонацисткия марш в столицата на Европа.

Използвам възможността да се обърна към всички присъстващи: не се колебайте да потърсите подкрепа за справедлива кауза, не се страхувайте да казвате НЕ на речта на омразата, антисемитизма, расизма и религиозната, етническата или друга дискриминация. Не се страхувайте да се придържате към принципите си и да говорите смело за уважение, разбиране и толерантност. Убеден съм, че лозунгите на маршовете на хората, облечени в черно, речта на омразата и разделението в обществото не са в лексикона на българския народ.

В дългата история на нашия народ е имало много драматични моменти. Преживели сме времена на трагедии и триумф. Но светът винаги ще помни България за принципната позиция на нашите сънародници по време на Холокоста.

Обикновени, честни българи смело казаха не на нацистка Германия и предотвратиха депортацията и смъртта на нашите еврейски братя и сестри в България. Тези, които проповядват послания за нетърпимост и омраза, отхвърлят най-благородните аспекти на нашите традиции. Българския народ никога няма да се заблуди от онези, които опетняват доброто ни име. Истинските българи винаги ще стоят от правилната страна на историята."

"Особено съм насърчен, че българското гражданско общество прегърна визията за този форум и я реализира. Важното значение и организацията на този форум показват, че гражданското общество в България е живо и активно и българските граждани имат възможност да участват в ефективно функциониращи организации, които работят за подобряване на живота на всички българи и на законите, управляващи живота на българите", заяви Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ.

"Толерантността се проявява отрано. За съжаление, и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача, като глобално общество, е да гарантираме, че всяко дете получава толерантност към своя етнос, религия и произход. В допълнение, всяко дете трябва да получи посланието, че всички хора заслужават едно и също уважение. Ние имаме привилегията да живеем в свободни общества, където свободата на словото е неотменно право, но е важно онези, които упражняват свободата на словото, винаги да са наясно, че думите, изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията.

На днешния форум, наред с всички останали, са се събрали български академици, адвокати, представители на правителството, активисти от гражданското общество и представители на медиите. Вие сте тук, за да дискутирате някои от най-наболелите въпроси не само за България, не само за Европейския съюз, не само за западния свят, но и за нашата световна общност. Но както всички ние знаем, мислете глобално, действайте локално. Днес, когато се оглеждам около себе си, виждам един широк диапазон от гласове, които се стремят да анализират въпросите нашия дневен ред:

Езикът на екстремизма в медиите и проблемът с омразата;

Политически аспекти на езика на омразата;

Колко радикализъм може да понесе една демокрация?

Езикът на омразата и новата популистка пропаганда.

Това са само някои от тях. Лесните отговори и точните решения обаче се намират трудно; независимо от това, дискусиите в стремеж към постигането на тези цели сами по себе си са ценни. Движим се напред, стъпка по стъпка, като участваме във форуми като днешния, и продължаваме да обменяме идеи. И в крайна сметка, ние постигаме напредък, рамо до рамо, в дух на солидарност.

България има история на толерантност, достойна за подражание.
История, която е повод за национална гордост и за респект в международен план. Историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало, не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци. И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание", каза още Рубин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пратеници на САТАНАТА

    20 0 Отговор
    Сигурно някои се мислят за по,по,най и затова не ги обичат по света???

    Коментиран от #2

  • 2 Пепа Русо

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пратеници на САТАНАТА":

    Поне са обрязани.
  • 3 Bahti

    21 1 Отговор
    Аз пък искам да открия форум, който започва с 240 разстрела. Нищо лично.
  • 4 Портрет за фон

    17 0 Отговор
    На тая сбирщина им липсва един портрет за фон на водещите форума.Става въпрос за създателя и първия приложил на дело наказания за тъй нареченото слово на омразата - Лев Бронщейн Троцки.
  • 5 Насах

    26 1 Отговор
    Банда травестити-продажници !
    Позволено е да има гей- паради,а тези които защитават нормалното и християнските ценности им е забранено.
  • 6 Дедо Грую

    18 2 Отговор
    ОБИЧАМ ДА МРАЗЯ И НЕ ИСКАМ ДА МИ СЕ БЪРКАТ!!! ОСОБЕНО КАТО ТЕЗИ КАТИЛИ ОТ ИЗМИСЛЕНАТА ИМ КОНФЕРЕНЦИЯ!!! ДА СИ ДЖЕНДЪРСТВАТ И ДА НЕ МИ НАТРАПВАТ ФАЛШИВИТЕ СИ ЦЕННОСТИ!!!
  • 7 5ко

    16 1 Отговор
    Такива самунджии, еврокатили най - добре е да си правят бесовските сборища в кюнето на Перловската река, а не да задръстват зали.
    😱
  • 8 народ

    14 1 Отговор
    А бе,вие друга работа нямате ли?Всичката Мара фтасала,та форуми взела да прави!
    Правете форуми "как да подобрим живота на българите"
    Ние българите сме най-толерантната нация на света и няма защо да ни учите на толерантност!
  • 9 българина

    13 1 Отговор
    очевидно конференцията е еврейска! което означава че ес е под юдейско командване
  • 10 гробар

    8 1 Отговор
    Те тия ще ни погубят.
  • 11 осанна

    6 0 Отговор
    Да ,не трябва да се говори лошо за богатите и успелите ,само хвалебствия.
  • 12 Батил

    9 2 Отговор
    Много е удобно за някои като тези които са се сбрали там да прикачват на всяко неудобно за тях твърдение, че е "език на омаразата" и на тази база да го преследват. Иначе не подкрепям изяви от типа на Луковмарш, но според мен не това е основнота цел на мероприятието. Въпросът е как да бъде задушавано всяко инакомислие и как да бъдат насадени определени "ценности". Това е...
  • 13 Ваш Ротшилд

    12 1 Отговор
    Новият световен ред и ГРОБ-арите им ви призовават да кажете "Да" на "мигрантите", джендърите, "Рибката Лили" и мъжете майки. #ГаньоЗападняк
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 аве фюрер

    9 0 Отговор
    Е, тя Фъндъчката си е един долен слугинаж на Боко , та каквото Боко и е казал тя ще го повтаря като пагал ...
  • 16 чичо Ади

    8 0 Отговор
    и тия кво - събрали са се една групичка в една зала и се самонадъхват. жалкари!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ганьо

    2 0 Отговор
    Какво решиха на тоа пленум БКП-то? Мое ли да ги псувам или да ги точковам?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 rumen stojanov

    0 0 Отговор
    Приятели,
    .
    Истината за Народния съд
    - Първо - още на Ялтенската конфоренеция на една салфетка е било разпределено влиянието на трите световни сили. Рузвелт и Чърчил ни подаряват на Сталин!
    - Второ, Народния съд не е измишльотина на комунистите! Пак тримата Велики на срещата 1943-та в Техеран вземат и това решение: Като условие за примирие, във всички европейски фашистки държави, да има Народен съд за нацистите и техните помощници!
    - Трето, на 1 октомври 1944 година се подписва не мирен договор, а Споразумение за примирие между СССР и България, като страна победена от цялата антихитлеристката коалиция. Точка първа е: Народен съд, с наблюдатели от трите Велики сили. Първият подпис е на Никола Петков! Тогава , в Отечественофронтовското правителство, има само трима комунисти министри! Правителството става комунистическо след 1947 година!
    - Четвърто: Лагерите! Лагери, е имало и преди 9 септември 1944 година, но в тях са били пращани комунисти, земеделци, демократи и евреи... Защо мълчите? Постановлението за новите лагери се приема от Отечественофронтовското, а не от комунистическо правителство, през 1945 година и първият подпис за това е пак на… Никола Петков!
    - Пето, вярно е, че в първите дни е имало и хаос, имало е изстъпления на партизани нес касапи и предатели, всякаква лична мъст и не само дядото на Бойко е убит от криминални типове...!!! А той ръси простотии - от Държавна сигурност! Абе, пожарникар, тогава още няма Държавна сигурност!
    Шесто- ак
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове