17 Февруари, 2018 16:00 2 893 32

Думите за "подведения" български народ са обидни, г-жо Бъчварова!

  • валерия велева-
  • румяна бъчварова-
  • истанбулска конвенция

Цялата постановка на социоложката Бъчварова за обществото, което, видите ли е, толкова невнятно, че е станало жертва на „спекулации“ и затова има такива негативни реакции срещу Истанбулската конвенция, е скандална

Думите за "подведения" български народ са обидни, г-жо Бъчварова! - 1
Румяна Бъчварова, снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Обществото беше подведено от грешни интерпретации в текста на Истанбулската конвенция".
Така началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова коментира обявеното преди това от Бойко Борисов оттегляне на Истанбулската конвенция от дневния ред на управлението.
„Може би не оценихме, че могат да се допуснат спекулации и тези негативни факти“, смята още Бъчварова.

Тезата за подведеното и манипулирано общество, което не разбрало какво точно пише в скандалния документ, се внушава от съветническия екип на министър-председателя от първия миг, в който избухна гневът на хората, че му се пробутва нещо против волята и същността му, пише Валерия Велева за "Епицентър".

Думите на г-жа Бъчварова са обидни за българския народ, защото тя го представя като необразован, който не може да чете, който не знае как да се информира правилно и да взима решения без външни внушения.

Цялата постановка на социоложката Бъчварова за обществото, което, видите ли е, толкова невнятно, че е станало жертва на „спекулации“ и затова има такива негативни реакции срещу Истанбулската конвенция, е скандална.

Първо, защото е невярна.

И второ, защото по този начин началникът на кабинета на министър-председателя дълбае огромна и опасна пропаст между власт и народ. А който властник е тръгнал срещу народа си, не е прокопсал.

За сведения на г-жа Бъчварова ще отбележим, че „подведени от грешните интерпретации“ в Истанбулската конвенця са: Българската православна църква, Католическата църква, Българското мюфтийство, академичната общност на БАН, президентът, синдикатите, левицата и десницата, конституционалисти и 86% от обикновените български граждани.

Българският народ отхвърли категорично тази Конвенция, не защото е недорасъл, недоразбрал или непрочел, а защото показа, че има ценности, които може да отстоява въпреки натиска, и не приема да бъде лъган.

И в това отношение Борисов се оказа с по-верен нюх от съветничката си социоложка, която би трябвало не да го подвежда с розови коментари, а да му казва истината за обществените нагласи.
„ГЕРБ оттегля конвенцията, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента, еле пък като има и църква, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей бракове“, посочи Борисов мотивите си, с които даде заден ход за Истанбулската конвенция. И беше прав.

След изявлението му, че ратификацията на Конвенцията пада от дневния ред на властта, обаче остават да висят няколко въпроса.

Първо. Истанбулската конвенция все още не е изтеглена от парламента. Кога ще стане това, не е ясно. Засега ние имаме думата на министър-председателя, че ратификацията ѝ ще бъде спряна, но нищо по-конкретно. „Тази конвенция няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд“, каза премиерът в интервюто си пред БиТиВи. Истината обаче е, че Конвенцията вече е влязла в Народното събрание по силата на решение на МС от 3 януари 2018 година. И сега, за да се изпълни публично даденото обещание на министър-председателя, трябва да има решение на Министерския съвет, което да отмени решението на Министерския съвет от 3 януари 2018 година, с което законопроектът за ратификация на Истанбулската конвенция бе пратен в Народното събрание.
Значи в сряда, когато е първото заседание на правителството, трябва да очакваме юридическите действия на управляващите като последица от заръката на премиера. И за това началникът на кабинета на премиера трябва да е наясно.

Според юристи, ако ратификацията наистина бъде оттеглена, се обезсмисля и делото в Конституционния съд за конституционосъобразността на Конвенцията.

Второ, кой ще понесе отговорността за това, че упорито се внушаваше на премиера, че Конвенцията трябва да бъде ратифицирана на всяка цена, че може да се върви на инат срещу обществото, че важното е какво ще кажат в Брюксел, а не хората в България.

Още на 3 януари т.г., когато Министерският съвет прие решението да вкара Конвенцията в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков предупреди Борисов, че е подведен от двете си министърки Цачева и Захарива, че екипът около него му внушава грешни тези, които ще имат дълбоки последици както за ГЕРБ, така и за държавата: „Няма никакво съмнение, че Конвенцията въвежда съдържанието "социален пол", че е поставено наред с "биологичния пол", и че се говори за нестереотипната роля на пола. Т.е. въвежда на практика за пръв път в България и в нашето право понятието, което за всички е популярно като така наречения "трети пол". Това е голямо безобразие и е най-голямото изпитание за българския парламент от началото на прехода“, каза тогава Марков.

В синхрон с него и проф. Пламен Киров предупреди управниците от ГЕРБ, че с Конвенцията се извършва огромна манипулация, защото зад благородната кауза за борба с насилието, в българското общество се вкарва джендър идеологията, а с клаузата за мониторинг българската държава фактически ще отдаде на НПО-то GREVIO част от своя суверенитет. Но явно „експертизата“ на Цачева, Захариева и Бъчварова се е оказала на „по-високо ниво“ от познанията на конституционалистите Георги Марков и проф. Пламен Киров.

Трето, министър Цецка Цачева обеща от Брюксел, че до края на февруари Конвенцията ще бъде ратифицирана. Сега какви обяснения ще дава за неизпълнението на мисията. Че народът е прост, тъп и подведен! Ами нали утре ще искате от този „подведен“ народ да ви избира, г-да министри! Че 86% от българското общество е в плен на „негативни факти“. Бъчварова все пак трябва да си дава сметка, ако все още социологията е в кръвта ѝ, че в последните 30 години по нито една друга тема българският народ не е демонстрирал такова единомислие, както срещу Истанбулската конвенция. Това е феномен, който показа, че в България наистина има гражданско общество, неподвластно на партии, на управници и на чужди внушения.

И ако Бъчварова беше честна с премиера, трябваше много по-рано да го посъветва да даде заден, а не да чака 40 дни – време, през което и ГЕРБ, и Борисов загубиха много като обществено доверие.

И изобщо - как нито един от властта не каза добра дума за този Народ!

Все той им е виновен!

В Истанбулската конвенция обществото видя не страховете си, както се опитва да внуши г-жа Бъчварова - видя бъдещето си, което е грозното настояще на неолибералния свят.

И понеже вкараха в устата на премиера, че Конвенцията не е против еднополовите бракове, сме длъжни да подчертаем, че според препоръката CM/Rec(2010)5 на Комитета на министрите за борба с дискриминацията заради сексуална ориентация и джендърна идентичност (чл.18), държавите трябва да отменят всяко законодателство, което ограничава допустимата възраст за еднополови сексуални актове, а еднополовите бракове да имат еднакви права с разнополовите (чл.23 и чл.24).

И това Цачева, и Захариева, и Бъчварова го знаят.

Но заблуждават премиера.

И сега стигаме до децата, които всъщност са дългосрочната цел на Конвенцията.
Страните, ратифицирали Конвенцията, трябва да приемат родените като мъже, един ден да се трансформират като жени и както и жени в мъже и да разрешават еднополови хомосексуални двойки да осиновяват деца. Конвенцията изисква в училищата да се разяснява на учениците, че е възможно да са родени в грешното тяло и ако имат такова усещане открито да го заявяват. Защо Бъчварова не говори за това? Защо не дава аргументи на премиера, за да бъде подготвен адекватно по темата?

"Подведени от грешни интерпретации“ четем в чл. 14 на Конвенцията, че се препоръчва в образователните програми на училищата да се включват материали по "non-stereotyped gender roles". В българския превод е спестено, че става дума за "нестереотипни роли на социалния пол", а е написано "нестереотипни роли на пола".

Може би е „спекулация“ и чл. 4, т.3 на Конвенцията, откъдето става ясно, че текстовете ѝ трябва да се прилагат от страните без дискриминация въз основа на "sex" и "gender" , което означава, че авторите на Конвенцията правят ясно разграничение между пол и "социален пол", което трябва да залегне в българското законодателство. И естествено и в българската Конституция.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще задължава страната ни да защищава от ненасилие не просто и не само жените като биологичен пол, но и т.н. "социален" женски пол (мъже определили се като жени), което на практика ще означава и признаване на този вид пол. И е редно, когато дебатираме за Конвенцията, да държим в ръцете си и Обяснителния доклад, който разкрива цялата ѝ същност. Иначе просто лъжем! И прикриваме лъжата с обвинения към народа.

Светият Синод на Българската Православна Църква излезе с категорична позиция, че понятията “джендър” (gender, genre), разграничено от понятието “пол” (sex), се използват с „цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията, и който е чужд и непознат за нашата народопсихология, култура, традиции и православно Предание.
Синодът, и той е подведен, нали г-жо Бъчварова?

Както и целият български народ?
Един ден ще отговаряте за всичко това!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киров

    99 7 Отговор
    Лелееее едно голямо БРАВО на ВЕЛЕВА тя ги направи тези трите джендърки на салата и таратор ха ха !Още по голамо Браво и на Факти че предоставя тази статия на читателите си !!!!!
  • 2 Ранко

    81 6 Отговор
    На тия двете мумии Цачева и Бъчварова защо им дават изобщо трибуна.Толкова са тъпи ,тъпи,.В наше село има прикАзка.Тъп като галош...
  • 3 Редактор

    10 81 Отговор
    Валерия Велева! Самото име е достатъчно за да знае човек, че има нещо нечистоплътно.
  • 4 goni

    61 0 Отговор
    Да не забравяме Евангелистите! Те също казаха не!
  • 5 Погнусен

    8 74 Отговор
    Точно пък дъртата библиотекаро-сарайска духалка "мадам в" да се преживява, като морален стожер е грозно, отвратително и противно.

    Тая миризлива, магистрална и медийна пачавра е на светлинни години по знания и интелект от Румяна Бъчварова.
  • 6 коректора

    76 3 Отговор
    Брей някои колеги изригват лава срещу Велева / не че съм и защитник и адвокат / па ни дума за статията и позицията и вярно ли е написаното или не но май е вярно и това най много ги боли !
  • 7 българин

    67 6 Отговор
    Поклон на г-жа Велева за перфектно написаната статия и за разкриване на цялата истина!
    И не се боя да говоря от името на българите-Ние няма да приемем тази конвенция,колкото и да се опитва някой да я замаже и пробута!
    Иначе на някои ще им припари под краката и ще се крият в миша дупка!
  • 8 гост

    2 68 Отговор
    то в цяла Европа и половината свят тук и в скапаната Русия се оказаха най-умните и прозорливите. Прости и неграмотни БЪЛГАРИ с претенции за образованост и дипломи къде чули, къде разбрали но не прочели нито ред от тази ИК заедно с развратните попове и влдици от ДС Клира се обявяват срещу нещо което не разбират и хайде да ги цитираме като фактор някакъв ...в съответствие с пълзящита и набиращи скорост антиевропеиско настроение и платената Руска любов...срам за БЪЛГАРИЯ!!!
  • 9 BOR

    30 0 Отговор
    Бъчи, кам го Боршош? Да не подвеждате народа с него!?
  • 10 защо

    61 1 Отговор
    защо вият джендърите под тази статия ? ми тя не е приета и в САЩ, Канада, Китай, Япония, Израел нима те са прости или са малко по умни от нашите кухи лейки джендъри и са прозряли какво ще им донесе ! ма нека си лаят една шепа псета не пречат на никого
  • 11 Г.З.

    52 1 Отговор
    Тази конвенция си е направо намеса в природата.Милиони години еволюция не са довели до появата на трети и четвърти пол,някаква конвенция ще казва какво да прави Господ.Най малко пък трябва да мътим главите на децата си,те и без това се мътят от други източници.
  • 12 Борисов

    53 1 Отговор
    В действителност Борисов е обещал на големите началници да прокара ИК, сега се заиграва с Цачева и другите опраскани каки, за да излезе сух, но не смее да отмени ИК от дневния ред. Но народът наистина не е толкова прост, че да не знае кой дърпа конците
  • 13 МММ

    41 1 Отговор
    Коментарите на джендърите трябва да се премахнат. Сайта е за двуполово общество.
  • 14 Пламен

    46 1 Отговор
    Тази Бъчварова не беше ли същата , дето беше против удостояването на Нешка Робева с орден Стара Планина ? Не била заслужила , или нещо подобно
  • 15 ЪхЪ

    25 2 Отговор
    Коя беше тази на снимката?
  • 16 as.

    14 1 Отговор
    kak koj kadaren- poslu6en
    kadar na boiko
  • 17 Дуди

    27 1 Отговор
    Бъчи се оказа страстен джендърист.
  • 18 стоян георгиев

    4 37 Отговор
    и още една статия с лъжлива пропаганда!!!!!браво другари!!!!!спасихте българия от третия пол!!!!само да се кръстосвахте самите вие по този начин,поповете също!иначе конвенцията няма нищо общо с пола и налагането на третополови бракове,но тва е съвсем друга тема.важното е станишев и вагинин да се обичат,а на герб да им е гадно !!!!
  • 19 Тръмп

    33 2 Отговор
    В случая Велева е рядко точна и искренна,и в разрез със Сараите!!Тук Велева е перфектната журналистка и жена,защото Конвенцията подменя истинската жена с някакви социологически изкуствено създадени понятия непризнати от Науката и Религията!Социологията се подиграва с Психологията,Биологията,Генетиката, Историята и Религията!Защо? Бъчварова е социоложка и авторката на Конвенцията Фериде Акар е социоложка от Анкара!Тя е и шеф на Гревио и е избрана за втори път на 17.10.2017г.!Конвенцията е изцяло нейна,като замисъл и изпълнение,което е нелепо!Една социоложка от Анкара да диктува и променя Съвета на Европа чрез фалшиви дефиниции! Борисов вече никога не би приел тази фалшива конвенция,това вече е сигурно!Той много пъти е бил подвеждан,но винаги е залагал на интуицията си за самосъхранение!И не е атеист! Сбогом на Ислямската Конвенция!:):):)
  • 20 реалист

    29 1 Отговор
    Защо никой не пише, кои са авторите на тази конвенция.Тези мощни по ресурси и влияние геи общества ,които постепенно и задкулисно се домогват до световните управленски структури,които организират геи паради за популяризиране на "тяхната култура".За всички е ясно,че става въпрос за болестно състояние на тези хора и в тази посока трябва да се насочат усилията на всички.Искат еднополови двойки да осиновяват деца.Но утре тези "родители",какво ще отговорят на въпроса на децата-кой е тати ,кой я е мама.Няма ли да се узаконят извращенията църквата,независимо от коя религия са участниците.Тази конвенция е пълно безумие.Хората измислиха и вицове за мартеницата.Ще бъде с три фигури: пижу ,пенда и джендър.

    Коментиран от #23

  • 21 един

    1 31 Отговор
    Валерио, може ли да не говориш от името на българския народ?! Говори от свое име! И напиши една автобиография, вместо да пишеш глупости! Ти, Нинова и Йончева сте едни вряскащи женоря, крещите, правите се на интересни, а около вас старите евнуси са стигнали до там, че ви слушат и се крият зад гърбовете ви! Тъпотии си написала, я вече да се захванеш с нещо друго! Никога не си ставала и не ставаш!
  • 22 Крадат милиарди в София

    22 1 Отговор
    Целта на дебатите е НАГЛА ПИАР КАМПАНИЯ .Отвличане на вниманието на милиони ограбвани зверски БЪлгари от крадцит е на десетки милиарди годишно от народа.
    Д А Н Е С Е РАТИФИЦИРА ТОЗ ОПАСЕН ДОКУМЕНТ
  • 23 стоян георгиев

    1 25 Отговор

    До коментар #20 от "реалист":

    автори на конвенцията са съвета на европа.никви геове никви пижопендовци!!!!конвенцията е ратифицирана от страни далеч по-консервативни от нас и никъде в нея няма условие след приемането и да се случат обявените апокалиптични щуротии.тя е за нещо много важно и много порочно, случващо се у нас,а именно домашното насилие над деца и жени в семеиството.тва насилие у нас влияе негативно на морала на българина ,а много от децата претърпели такова в последствие сменят половата си идентичност.само че в случая е важно политически да се навреди на евроинтеграцията ни описваики я като нещо порочно и понеже не останаха много аргументи в тази посока ,този с морала и педерасите се извади от под дюшека,щото все още лови око!след неприемането на конвенцията педалите у нас няма да намалеят нито нещо ще им попречи да си сменят пола,но жените и децата дето пияните им мъже ги пребиват ще си останат в тва положение без алтернатва ,както е било и до сега!та тва е!

    Коментиран от #24

  • 24 Gost

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Добре е да се информираш! Точно съвета на европа има за основна цел налагането на гей културата като норма! И това и се опитват чрез въпросната конвенция. А насилието се спира когато има любов и уважение, които са основни християнски ценности,а не чрез закони,които не се спазват!

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "Gost":

    съвета на европа налага геи културата?хоохохо...хахахахах....и кои сърбия,беларус,русия ,азърбаиджан,турция,полша,унгария,албания,босна....?тия ли?съвета на европа убавец не е европеиския съюз а всички държави дето имат един см в европа.огромна част от тези страни са даже мюсулмански!!!!а иначе си прав любовта и уважението които са християнски ценности ,обаче в момента в които ние пишем някои баща пребива жена си и децата си в пияно състояние някъде у нас и жената и децата нямат никаква опция да се защитят.дали тва теб те интерасува ,християнино?

    Коментиран от #32

  • 26 аве фюрер

    13 2 Отговор
    Какво сте седнали да се пените тука , тя Бъчварката не пращи от мозък ,та квот Боко тиквота каже ...
  • 27 минуач

    10 2 Отговор
    тъпа гробарска -къинка! просто неможе даже да си представиш по тъпо и необразовано изчадия - и то съветник на тиква!!!
  • 28 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Колко пъти вече ме обиждат? Ама Асан го обидиха по-вече от мене - той по-хубав......
  • 29 ТИКВОЧА

    6 1 Отговор
    ЗАЩОТО ЦАЧЕВА Е ТРАВЕСТИТ. -ГАРАНЦИЯ. ЗА ЗЕХАРИЕВА ИМАМ САМО СЪМЕНИЯ НО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ И ТЯ Е ЗБЪРКАНА. А БЪЧВАРОВА Е ВСИЧКО ТЯ ПЪК КАКВА ЛИ НЕ БЕШЕ. ЩО ДА НЕ Е ОТ НЯКОЙ 3 ИЛИ 4 ПОЛ САМО ДА Е В КИРИЗА.
  • 30 мушкатов

    3 2 Отговор
    госпожо Велева, всички негативни коментари на вашата статия са от ДЖЕНДЪРИ и от селски педали, защото се чувстват много"ДЪЛБОКО НЕОБИДЕНИ"!
  • 31 отговор

    1 4 Отговор
    Госпожо Велева, кога ще престанете да пишете глупости, като угодничите на любимата си партия, оглавявана от Нинова. През целия си журналистически стаж правехте само това - тъпи писания за възхвала и угодничество на партията си, самовъзхищавайки се! Вие сте един Нарцис, при това глупав. Време ви е за почивка, порадвайте се на живота!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.