Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 15:13 2 019 0

Тайван и Китай в битка за Светия престол

  • китай-
  • тайван-
  • светия престол-
  • папа франциск-
  • споразумение-
  • ватикана-
  • епископ-
  • католици

Тайван наблюдава отблизо развитието на въпроса за назначаването на епископи в Китай от страна на Ватикана, което би могло да се окаже исторически пробив в отношенията между двете страни и да доведе до възобновяване на дипломатическите им отношения след 70 години от тяхното прекратяване.

Говорителят на Министерство на външните работи Андрю Лий заяви в отговор на статия в италианския вестник „Corriere della Sera”, че министерството продължава да следи диалога и обмена между Пекин и Ватикана.

Вестникът съобщава, че папа Франциск е одобрил споразумение с Пекин за назначаване на епископи в Китай, като последното официално ще бъде подписано следащия месец. В публикацията се цитира и анонимен старши служител от Светия престол, който твърди, че е въпрос на време да се стигне до преговори за дипломатическите връзки между двете страни. „Посолството на Тайван във Ватикана може да бъде принудено да се оттегли от сегашното си местоположение във Ватикана или да създаде нов „културен институт”, който да замени съществуващото посолство като жест на добра воля спрямо Пекин”, се казва още в материала.

Потърсен за коментар, Лий на свой ред заяви, че продължаващите разговори между Континентален Китай и Ватикана се фокусират единствено върху религиозните въпроси, а не върху политическите. Той подчерта, че Тайван поддържа близки отношения със своя европейски дипломатически съюзник и тези двустранни отношения остават стабилни. Доказателство за това са и честите взаимни посещения на високопоставени лица през годините. „Тайван ще продължи да работи съвместно със Светия престол, докато не се превърне в негов „незаменим партньор” по проекти, свързани с хуманитарната помощ”, каза още Андрю Лий.

Въпреки това, последните събития ясно показват, че Ватикана и Пекин са по-близки от всякога, като Китай се радва на редица жестове от страна на Ватикана, особено след като папа Франциск пое папството през март 2013 г. В тази връзка, независимо от оптимистичната нагласа на Тайван, това няма как да бъде подминато с лека ръка, доколкото крие своите рискове за дипломатическите отношения между трите страни.

Към момента католиците в Китай са разделени на тези в т. нар. „подземни църкви”, които признават папата и Светия престол, и тези, които принадлежат към китайската държавно контролирана Католическа патриотична асоциация, където епископите се назначават от правителството в сътрудничество с местните църковни общности.

Според споразумението Ватикана ще има думата по време на преговорите за назначаване на бъдещи епископи, което сближава двете страни по ключов въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА