Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 07:21 2 047 5

Тръмп затегна контрола над оръжията

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • оръжия-
  • контрол-
  • флорида-
  • автомати-
  • стрелба-
  • президент

Първа стъпка към по-сигурна Америка

Тръмп затегна контрола над оръжията - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп предприе важна стъпка в посока затягане контрола върху продажбата на оръжия в Съединените американски щати, съобщи USA Today. Стъпките на държавния глава са направени дни след клането във Флорида и последвалите протести.

Тръмп подписа меморандум, който инструктира прокуратурата да регулира използването на устройства, които позволяват на пушките да се превръщат в автоматични оръжия. Президентът е изразил желание федералните власти да извършат промените в най-скоро време.

„Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички устройства, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп в момент, когато кървавата стрелба в училище във Флорида поднови дебата за огнестрелните оръжия в САЩ. В страната ще бъдат забранени механизмите, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо.

Във Флорида бяха убити 17 души, а разследващите установиха, че за последната една година 19-годишният стрелец Никълъс Круз се е сдобил с десет автомата. Седемнадесет деца легнаха пред Белия дом, правейки се на мъртви в знак на протест срещу бездействието на властите.

Случилото се във Флорида не е прецедент на американска земя. Контролът над продажбата на оръжия на практика липсва и всеки може да си закупи автомат. Властите са критикувани заради липсата на стъпки в регулирането на този процес, който може да спаси много човешки животи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    12 0 Отговор
    Само симулира дейност, както изцяло до сега!
  • 2 шовинист

    5 0 Отговор
    С новите данъчни промени и този прави богатите по-богати.
  • 3 гост

    4 0 Отговор
    В САЩ притежанието на автоматично оръжие е федерално престъпление, но може да притежаваш всякакво друго огнестрелно оръжие. Реално погледнато и с револвер или ловна пушка може да избиеш доста хора и тази промяна не е съвсем уместна, а по-скоро показна, че има желание за регулация, но в страната на оръжието да забраниш оръжие няма как да стане. Корпорациите ще отстранят всички по пътя си, за да имат продажби. Както се вижда години наред Пентагона не може да докаже мулти-милиардни разходи очевидно за въоръжаване на групировки.
  • 4 Именно

    2 0 Отговор
    Малко недоклатени мерки ...
    1во това явно е във връзка със стрелеца от Вегас, който беше използвал някаква приставка която да превърне полу-автоматичното оръжие което е ползвал в пълен автомат.

    По отношение на стрелбата в училището във Флорида това по никакъв начин не променя нищо.
    Стрелецът там е използвал напълно законно оръжие и е имал общо 10 такива!
  • 5 Slavic Vibes

    2 0 Отговор
    САЩ бавно, но славно се превръща във втора Англия. Сега ще скочат грабежите, обирите, взлом по домовете, и какви ли още не престъпления. Браво, САЩ, браво. Не се и съмнявах във вас. Путин разрешава оръжията, вие ги забранявате.