22 Февруари, 2018 09:00 6 643 35

Защо турската армия влезе в Сирия?

  • маслинова клонка-
  • турция-
  • сирия-
  • армия-
  • операция-
  • реджеп ердоган-
  • сащ-
  • нато

В играта на тронове в Сирия всяка грешна стъпка може да е фатална

Защо турската армия влезе в Сирия? - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди месец турските въоръжени сили предприеха операция „Маслинова клонка” в северната част на Сирия. Офанзивата има един мотив – прочистване на районите близо до турската граница от присъствието на кюрдите. Турция разглежда Отрядите за народна самоотбрана (YPG) като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия и заплаха за националната си сигурност.

Военната операция обаче има и политически оттенък, което не е никаква изненада. Реджеп Ердоган е демонизиран като диктатор, но трябва да му се признае едно – умее да използва политическите инструменти, с които си спечели любовта на голяма част от турското население. Свободата на словото и свободата на изразяване в Турция бяха потъпкани, но режимът в Анкара остана жив. Може би и стана по-силен.

В какво се крие тогава успехът на Ердоган? Отговорът е прост, но и плашещ – турският лидер създава илюзорността, че страната му е по-силна и по-независима. Голяма част от турското население не обръща внимание на арестите и икономическите въпросителни, защото захранва егото си с думата „сила”. Ердоган създава образа на една могъща Турция, а не липсват и препратки към величието на Османската империя. Истината е, че Турция е сама. Турция е самотна на геополитическата сцена.

Чрез военната си операция в Сирия Анкара иска да прикрие дипломатическите си трудности с лъжливия образ на една отдадена и непобедима армия, която наказва неверниците в лицето на кюрдските бойци. Подобен мотив стои и зад дрънкането на оръжия в Егейско море. Гръцкият съд отказа да екстрадира турски войници, избягали там след опита за военен преврат. Анкара осъзна, че не може да убеди Атина с правни мотиви за екстрадирането на войниците, и прибегна до заплахи, използвайки няколко необитаеми острова като претекст.

Не е тайна, че Турция отдавна иска да се присъедини към Европейския съюз. След опита за военен пуч и последвалите действия на властите, Брюксел изпрати ясен и недвусмислен сигнал към Анкара – никога няма да станете част от европейското семейство! Турция беше изолирана. Европа не може да приеме държава, в която арестите на журналисти се смятат за нещо нормално и в която на другомислещите се гледа като на врагове и неверници.

Основната причина обаче, заради която турският аскер не се поколеба да отъпче сирийската земя, е сривът в отношенията със Съединените американски щати. В продължение на дълги години Турция виждаше в лицето на Вашингтон стратегически съюзник, на когото може да разчита. През 1952 година Турция става член на НАТО, за да институционализира своето сближаване към Запада и да се предпази от съветската заплаха. Алиансът също има стратегически изгоди от членството на Турция, имайки предвид географското й местоположение и желанието да се възпре съветското влияние в тази част на глобуса. През последните години обаче отношенията между натовските съюзници САЩ и Турция се сринаха. Операция „Маслинова клонка” е последният нагледен пример за липса на доверие. В продължение на дълги години Турция води война срещу Кюрдската работническа партия, а най-големият страх на страната е създаването на кюрдски автономен регион. Американските въоръжени сили обаче продължават да подкрепят ПКК и сирийските й въоръжени крила, осигурявайки оръжие на кюрдите, както и наземна подкрепа. Американците използват кюрдите като оръжие срещу „Ислямска държава” и начин да ограничат влиянието на Башар Асад в Сирия. И Барак Обама, и Доналд Тръмп водят една и съща политика по отношение на кюрдските милиции, което в очите на Реджеп Ердоган е предателство.

Логично беше сближаването между Турция и Русия. Анкара подписа споразумение за закупуване на руски зенитно-ракетни системи С-400, а освен това беше засилено партньорството в енергийния сектор и туризма. Втората най-голяма натовска армия отправи сигнал към алианса, че може сама да се погрижи за националната си сигурност, когато не усеща подкрепа от своите съюзници. Това обаче е рискована игра.

Сирия е едно минно поле, в което всяка грешна стъпка може да има тежки последици за региона. В играта на тронове на сирийска земя Реджеп Ердоган може много лесно да загуби почва под краката си и да вкара Турция в спирала на дипломатически конфликти и несигурност. А точно сега Турция и Сирия нямат нужда от това.

Защо турската армия влезе в Сирия?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Slavic Vibes

    38 38 Отговор
    Турция влезе в Сирия за да защити границата си от кюрдите, които напрактика са терористична организация. САЩ им помага за да направят втори Израел в голяма близост до България! Който е ходил в Турция знае как изглеждат. Черни, грозни, и само просят!

    Коментиран от #3

  • 2 Пеньо

    32 25 Отговор
    Страх от кюрдите и страх за престола на падишаха. Просто поредната диктаторска държава.

    Коментиран от #13

  • 3 Кажете истината

    37 24 Отговор

    До коментар #1 от "Slavic Vibes":

    Съюзници на Турция срещу кюрдите са Ал-Нусра и Ислямска Държава, те не са ли терористи?
  • 4 Сссерем

    31 24 Отговор
    ами сега ще ядат бой до пръсване щом и сирийската армия се намеси,няма да сварят да избягат,не може да влизаш в чужда територия без покана,не са от ранга на САЩ и Русия.
  • 5 Bingo

    32 21 Отговор
    Не съм чул сирийските кюрди да са тръгнали към границата с Турция. До колкото знам границата на една държава се пази от вътре. В случая Турските войски са агресори и сирийските власти и местните отряди са в пълното си право да се защитават с всички възможни средства.

    Коментиран от #33

  • 6 Morgoth

    30 5 Отговор
    Турция се изживява като регионална сила и между другото не е далеч от истината. В ролята си на такава Турция иска да има контрол над съседните страни. И понеже може да разпространи влиянието си само в тази посока използва момента да го направи.
    Аргумента за кюрдските терористи е напълно валиден от тяхна гледна точка, но влиянието според мен е на първо място - Турция надали мисли да се изтегли напълно от териториите, които в момента завладява.
  • 7 Хитърци

    27 8 Отговор
    Те по времето на комунизма им трябваха съюзници .Сега вече около тях само гърците и иран дето могат да им се противопоставят другите ни разоражиха нарязаха ни ракетите за скрап,преди само една такава ракета и за пет минути Истанбул го няма ,а имахме доста от тези.Сега си разиграват коня и се перчат наляво и надясно.Със две думи ние сме се разоражавали а те са въоражавали ,това е самата истина.а може би това е била целта и на пуяка и на хамера!!!Сега да се молим Господ да пази България защото няма кой да ни помогне !

    Коментиран от #9

  • 8 ХАСАН

    28 30 Отговор
    Змия която не ме убива ме прави по силна! Така и с Турция..от 200г води войни с отбранииелен характер..от 50г има конфл-кти около границата й..ирано иракска война,арменски азерски конфликт,руско грузиески конфликт,американо иракска война,сирийския крнфликт.....от всичкия пожар Турция е потърпевша...за пръв път директно се намеси да спре хаоса и насилието....един силен духом народ,една силна държава...и независиио управление

    Коментиран от #11, #25

  • 9 ХАСАН

    23 22 Отговор

    До коментар #7 от "Хитърци":

    Преди четеше само Работническо дело и се мислеше за голямата работа!..А сега просто Бай Ганьо отиде в Виена и се видая на какъв хал е
  • 10 Сибирски

    23 15 Отговор
    Ами да завземат чужди територии затова навлезнаха във Сирия!Укопатори от край време.Като се махнат от Сирия ще тръгнат северна Гърция и Родопите да превземат просто чакат удобния момент!По това време и гръцките острови ще нападнат!Казах това са алчни натрапници!Историята го доказа.вижте само на чии земи е днешна туркистан.
  • 11 Фъскаспорт

    26 14 Отговор

    До коментар #8 от "ХАСАН":

    Какви войни водите бре със кого сте воювали.На крива ракета космоса му пречи.Има двайсет милиона кюрди които искат да са независими и ви свалят потурите от време на време и това ще е така докато не си направят своя държава .

    Коментиран от #12

  • 12 ХАСАН

    13 24 Отговор

    До коментар #11 от "Фъскаспорт":

    Ще стане когато на Балканите отново се създаде Румелия
  • 13 ХАСАН

    19 20 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Човека не е като Бойко да прави каквото кажат началниците от Брюксел..

    Коментиран от #14, #16, #17, #18

  • 14 Кажете истината

    24 15 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    така е, той прави само каквото каже Путин. Ето, даже и за великата операция първо поиска разрешение от Москва и чак тогава пусна башибозука да си направи кефа и да се почувства като голям лидер :) а през това време цвета на нацията гние в затвора или бяга в чужбина. Турчин да бяга в Гърция - това никога не е било, но вече и това стана заради скапани ердоганисти като тебе.

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джендърменът Русофил

    13 15 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Да, не е. Той прави каквото каже началникът от Кремъл. Жалки фесове.

    Коментиран от #28

  • 17 Салам Алеко

    8 16 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Нека се създаде Южен Кюрдистан, а след време и Велик Кюрдистан, с излаз на черно, мраморно, егейско и средиземно море, да се успокоят и кюрдите, и всички поробени, народ който се бори за свободата си винаги се освобождава!

    Коментиран от #19, #29

  • 18 Салам Алеко

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Нека се създаде Южен Кюрдистан, а след време и Велик Кюрдистан, с излаз на черно, мраморно, егейско и средиземно море, да се успокоят и кюрдите, и всички поробени, народ който се бори за свободата си винаги се освобождава!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Салам Алеко

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "make":

    Въри си купи един телефон! Този на какъв диалект пишеш! Ако немаш парички, тури една банкова сметка, да пратим съфорумниците!
  • 21 ХАСАН

    7 13 Отговор

    До коментар #18 от "Салам Алеко":

    Сега има Северна Македония и след това ще има Източна и Южна Македония! Пловдив пак ще се казва Филипополис!

    Коментиран от #24

  • 22 ХАСАН

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Кажете истината":

    Предатели винаги е имало и ще има! Да участаащ в преврат срещу законно избрана власт,да стреляш срещу цивилни по моста,да бомбардираш парламента...това са продажници и предатели
  • 23 Вили

    11 8 Отговор
    Ердоган е ориенталски владетел от типа на Садам Хюсеин, Кадафи и чалмите от Иран. Ердоган и Европа са две несъвместими неща.
  • 24 Салам Алеко

    10 6 Отговор

    До коментар #21 от "ХАСАН":

    Важното е Велики Кюрдистан да има! За Македония, преди 2300 години е била, ще потрае още толкова! Както ще траят и други дето сънуват Румелия и простотии разни!
  • 25 Един мармот

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "ХАСАН":

    Как ли пък държава на 95 години, води "отбранителни войни" вече 200 години ... ?
  • 26 Обективно

    9 5 Отговор
    Заглавието е подвеждащо, отнася се за прочистване на ТЕРОРИСТИ. Няма значение какви са те . Теростът няма етнос и религия. Група или групи които се целят една цел без да се съобразяват с норми и правила. Разбира се едни го правят по идеологични съображения , а други срещу облаги ( заплащане) . Лечението на проблема е изкореняване му. В момента може би деиствително само турция работи по въпроса съвсем сериозно без цивилни загуби . И мисля че до край ще се бори , нищо че им коства огромни средства.
  • 27 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    статията ясно описва кво се случва в турция и къде ще отведе народа и държавата.лошото е че нестабилна турция ще бъде огромен риск за българия.турците се оказ че дори и 100 години след последния султан и въпреки начертаното от кемал ататюрк си остават подвластни на османизма и след като ердоган им го предложи са готови да жертват всичко което са постигнали.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бобо

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Салам Алеко":

    Остави кюрдистан и мисли за циганистан,че до 50 години това ще стане!!!И то без война,без нито един куршум!!!
  • 30 Синан

    5 0 Отговор
    Турция не се опитва да завзема територий, тя си има достатъчно, не поценявайте Турция, ако не бяха пкк и да праят золуми в Турция сега нямаше да умират като кучета във Африн и да се молят за помощ, нали са големите войни, айде да се бият с Турция не да гледат кой да ги спасява за пореден път от турската армия
  • 31 XISTON

    1 0 Отговор
    Надявам се Хасан да приеме факта че проблема не е в съседите когато става въпрос за Турция. Защото споменаваш конфликта Армения Азербайджан но не казваш че всъщност Армения в момента се намира на земя на Азербайджан а не там където и е мястото насред Турция при езерото Ван. Да не забравяме ГЕНОЦИДА над този народ. А да не забравяме и факта че султана сключва сделка с кюрдите срещу това с Арменците да получат държава . Както може да се предполага ги лъже . Е сега Хасанчо ще си вземат своето рано или късно. Защото нищо не е забравено. и това ще е края на османизма. Ще се радвам да видя този факт . А и ти да го видиш де .
  • 32 Сириец

    1 0 Отговор
    Всеки който "има уста" приказва, кой умно, кой глупаво, а някои пък въобще са извън всякакви критерии за интелигентност. Докато не се отърсим от максимата "Не е важно дали аз ще съм добре, важното Вуте да е зле" ще си останем ограничени коне с капаци. В продължение на 35 години кюрдите се "подхранват" от кого ли не, включително и от САЩ. Пресичат границата убиват жени, деца и който им се изпречи, правят атентати и после се наричат борци за свобода.Преди два месеца им дадоха 4900 тира оръжие. ПКК са терористи и те го знаят, цял свят го знае, но?! На самите кюрди също им писна от тези боклуци. Военните действия се водят с много голяма прецизност с идеята да няма нито един цивилен пострадал. В момента в Африн терористите държат мирното население като заложници, защото знаят, че турците няма да бомбардират града , ако има цивилни. Който иска да напусне трябва да плати 4500 долара на човек или куршум в тила. Има над 30 екзекутирани. Не знам дали Ердоган е падишах или агресор, но хора в Сирия посрещат с радост "аскера" и от друга страна той единствено имаше смелостта да покаже среден пръст на световните агресори.
  • 33 ЗАПОЗНАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bingo":

    ГРЕШИШ ПИЧ !!! ГРАНИЦАТА СЕ ПАЗИ САМО КОГАТО ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ПКК СЕ ИЗПАРЯВАТ В СИРИЯ И ИРАК !!!! ТУРСКИТЕ ВВС +ЕЛИТНИТЕ КОМАНДОСИ ПРАВЯТ ТАКА,ЧЕ МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ДА ДОСТИГНАТ ДО ГРАНИЦАТА !!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.