23 Февруари, 2018 10:00 2 822 12

Ставаш опасен, ако караш хората да се замислят

  • николай слатински-
  • свобода-
  • демокрация
Ставаш опасен, ако караш хората да се замислят - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време разговарях с човек, който бе правил два неуспешни опита да напусне България през 70-те години и бе платил много висока цена за това. Третият му опит бил успешен.

Той ми каза, че веднъж говорил с важна милиционерска клечка и му споделил най-искрено и чистосърдечно, че в желанието му няма абсолютно нищо политическо. Просто не му се живеело тук. Искал да живее където му се живее, а му се живее на много места - така бил устроен, душата му го жадувала. И за тази си жажда трябвало да понесе толкова страдания. И да причини страдания на близките си...

Попитал - какво ви пука на вас за мен? Защо не ме оставите да си гоня мечтата и ако трябва дори да си счупя главата?

А отговорът, който получил бил - защото ще дадеш лош пример, ще накараш хората да се замислят, че има изход от ситуацията, а първата крачка към свободата е да се замислиш, че можеш да бъдеш свободен!

Защо пиша това ли? Ами защото на 30-та година от това, което все повече по инерция наричаме демокрация, аз получих от мой приятел почти същия отговор!!!

Аз го попитах - след като нямам никакви политически и кариерни амбиции, не се занимавам с бизнес и не пресичам ничии икономически или финансови интереси, не участвам в никакви партийни и обществени инициативи, не контактувам с медии, не работя по проекти с външно финансиране, ами само пиша и чета лекции и чета и пиша книги, защо непрекъснато и постоянно всеки мой ред на сайта ми или във Фейсбук (все абсолютно лични и никого неангажиращи пространства) дразни разни, облечени с разна власт хора и ги кара да злобеят, да ми търсят цаката, да ми показват кой какъв е и защо такъв е??

Моят приятел не се замисли дори за миг, а сложи ръка на рамото ми и съчувствено каза практически същото с горе-долу същите слова, което преди близо 40 години една важна милиционерска клечка бе рекла на онзи човек със странната и оказала се абсурдна за тоталитарния соц мечта...

Явно у нас доказва всесилността си Законът за отрицание на отрицанието... Ние отрекохме нещо уж завинаги, а сега отричаме вече това, към което бяхме се затекли ентусиазирано и явно много наивно, така че днешната ни реалност започва да повтаря в главното онова, което си мислихме, че сме отрекли някога, някога, толкова някога, колкото почти трийсет лета...

Николай Слатински, Facebook


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съчувствен

    23 16 Отговор
    Държави, където е имало социализъм, са държави на мечтите.Всеки мечтае да избяга от тях!
  • 2 Гост

    14 3 Отговор
    Сложих ти минус, просто защото това не е вярно и правилно. Откъде знаеш, че са всички? И дали е така. Бил съм в доста бивши соц. републики. Има хора, които искат да се преместят, те не "бягат". Възползват се от правото на свободно придвижване, което не са имали. Други отиван на гурбет. Други си търсят просто късмета. Други обичат да скитат.
    А има и такива, които се чувстват добре точно там, къде са.

    Сега е доста по-лесно "да избягаш". Но защо хората не го правят?

    Коментиран от #3

  • 3 Съчувствен

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Става дума за мечти и кратък коментар! Тук има висок интелектуален потенциал и тотално неинтелигентна система на управление. Не от сега. Фактът, че още спорим за народен съд, кой бил спасил евреите, да се учи ли комунизмът в училище...Въпроси, които отдавна трябваше да сме изучи ли, но близо 30 г. бегом на място.Стари спомени и малко градивни неща.От нас зависи дали и как! Иначе имаш плюс от мен!
  • 4 კავკასიონი

    4 2 Отговор
    ако историята не беше минала такава каквато е
    тебе немаше да та има тука да философстваш
  • 5 Философ

    18 2 Отговор
    Ние сме най загубената нация от целия бивш соц. лагер. Непрекъснато се стремим да правим нещата по втория, по трудния начин, не знам от къде се предава тази черта, но е отвратителна. Единственно ние решихме да правим демокрация с тоталитарни соц. кадри. Резултатът се вижда пародия на демокрация водеща до последно място във всички европейски класации.
    Все едно Германците да бяха избрали фашисти да ги управляват за възтановяване след войната.

    Коментиран от #6

  • 6 Справедлив

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Философ":

    Абсолютно вярно, но през 1990 нямаше други, освен комунисти Такава беше матрицата.Нямахме дисиденти в изобилие. А и хората трудно разбират, че фашисти и комунисти са първи братовчеди. Единствената разлика между тях е , че при нацисти и фашисти има частна собственост, а при комунистите няма. Затова Западна Германия бързо се възстанови с план"Маршал".
  • 7 Коментар

    10 4 Отговор
    Никога не е Имало Истински Комунизъм в България както и Сега в България няма Демокрация.

    Коментиран от #8

  • 8 Съмишленик

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    Не бъркайте комунизъм и демокрация! Демокрацията е народовластие.Можеш да избираш или да бъдеш избиран.Това е! Комунизъм е нямало, но имаше компартия! Демокрацията я има, но капитализмът явно ни куца.Така че трябва да стимулираме пазарната икономика!
  • 9 до съмишленика

    5 3 Отговор
    Нещо бъркаш понятията с демокрацията и защо ни е объкана ситуацията и вървим наникъде.Ще се опитам да ти обясня.
    Думата "демокрация" произлиза от древногръцки и има два корена.
    Демос-значи демон,силен,управляващ,всевластен.Крация означава право на глас.И така,"демокрация" означава правото на глас на силния,а не както ви лъжат,че всеки има право на избор.При демокрацията право на избор има само управляващия и тя не е никакво народовластие!И капитализма ни куца,точно защото само управляващите имат право на глас.Не знам къде видя народовластие.
    А управляващите у нас от време оно не стават за нищо и само крадат.
    Пък ти говориш за стимулиране на пазарната икономика-де е Киро на кирия!Тя не е това,което си мислиш,защото при демокрация има правото на силния!А за съжаление,ние народа сме слабата страна!

    Коментиран от #10

  • 10 Съмишленик

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "до съмишленика":

    Демос= народ. Това е общоприетото разбиране. Ако нямаше демокрация, Румен Радев нямаше да е президент! Изостанали сме в развойната дейност.Минат не минат 40г.и почваме отначало. Кръгом и пак напред.Нямаме традиции. Нямаме фирми на 200 г.Това е!
    ..
  • 11 незнайко

    1 1 Отговор
    Много тъпа и неразбрана статия. Самия автор не знае какво иска от живота и как да го постигне сега, когато е възможно ВСИЧКО !!! Сравненията с миналото са нелепи !!!
  • 12 Марони

    1 0 Отговор
    На българина,му дай да се вайка и да си търси причини!Ми то демокрацията ни е такава,каквито сме самите ние.И никой не ни е виновен за лошотията и посредствеността.Като се поучим от грешките си и живота ще се подобрява.Ако не,ще продължаваме да се вайкаме и обвиняваме вселената!